Σε εξέλιξη είναι η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίο για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών Αρχών.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, βρέθηκε η μείωση του ποσοστού πλειοψηφίας που απαιτείται για την ανάδειξη του επιτυχόντος συνδυασμού, από πενήντα τοις εκατό (50%) συν μία ψήφο, σε σαράντα τρία τοις εκατό (43%) συν μία ψήφο επί του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων.

«Επαρκή» ηθικώς και πολιτικώς, χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, τη νομιμοποίηση που παρέχει η επίτευξη ποσοστού 43% στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, τονίζοντας, «Όταν παίρνεις το 43%, η θέση της κυβέρνησης είναι, ότι έχεις επαρκή νομιμοποίηση ώστε να μη χρειάζεται να υποχρεώσεις τους υπολοίπους συνδυασμούς, στον δεύτερο γύρο, να προσχωρήσουν στον νικήσαντα συνδυασμό».

Ο Μάκης Βορίδης μιλώντας για το νομοσχεδίο με αντικείμενο την «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών», απάντησε στην επίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης - που τον κατηγορεί, ότι η κατάργηση του κανόνα του 50%+1, αποτελεί κατάργηση του κανόνα της πλειοψηφίας -, επισημαίνοντας πως, «όταν λέμε ότι σε μείζονα ζητήματα αποδεχόμαστε, όχι το 43%, αλλά το 39% και το 38% για να φτιαχτούν κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, ο ΣΥΡΙΖΑ μας λέει ότι το 43% δεν έχει επαρκή νομιμοποίηση».

Είναι δικαίωμά σας να έχετε απόψεις που κατέστρεψαν τους δήμους σημείωσε ο κ. Βορίδης, καλώντας τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση να εξηγήσει γιατί, στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, «έρχονται και συμπράττουν, το σύνολο των θεσμικών εκπροσώπων" της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και "λένε η απλή αναλογική ήταν καταστροφική».

Ο Γ. Ραγκούσης από την πλευρά του, τόνισε ότι εάν το πρόβλημα της κυβέρνησης ήταν η απλή αναλογική, «θα επαναφέρατε τα 3/5, και θα αφήνατε το σύστημα των δύο γύρων που είχε η Τοπική Αυτοδιοίκηση από το 1974 [...] Εσείς όμως δεν κάνατε αυτό, αλλά καταργείτε το 50%+1, καταργείτε τον κανόνα της πλειοψηφίας, και βάζετε το 43%» και έκανε λόγο για «αντιδημοκρατικό και ακραία καλπονοθευτικό χαρακτήρα» του κυβερνητικού νομοσχεδίου.