Στη σηματοδότηση της μεταcovid εποχής και στις προοπτικές που ανοίγονται αυτό το καλοκαίρι για την ελληνική οικονομία και κοινωνία στρέφει το ενδιαφέρον του το Μέγαρο Μαξίμου μέσω των νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα «τρέξουν» το αμέσως επόμενο διάστημα, αλλά και της γενικότερης δραστηριότητας την οποία θα αναπτύξει ο πρωθυπουργός εντός και εκτός συνόρων. Οπως γίνεται αντιληπτό, το όλο εγχείρημα θα επικεντρωθεί γύρω από το πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος, όπως έδειξαν και οι μετρήσεις των τελευταίων εβδομάδων, παραμένει το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης, με τη διαφορά του από τον Αλέξη Τσίπρα στους δείκτες της μεταξύ τους σύγκρισης να παραμένει χαώδης. Ωστόσο, σημαντικό ρόλο θα κληθούν να παίξουν μια σειρά από χαρτοφυλάκια-κλειδιά στην πορεία αυτή, με τους αρμόδιους υπουργούς να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με το πρωθυπουργικό περιβάλλον και να επεξεργάζονται συνεχώς τις παρεμβάσεις που θα περάσουν από τα χέρια τους και θα φέρουν την υπογραφή τους.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι μόνο τυχαία δεν είναι τα σενάρια περί σκέψεων του Κυριάκου Μητσοτάκη για ανασχηματισμό της κυβέρνησης εντός του καλοκαιριού και μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, καθώς τις εβδομάδες που θα μεσολαβήσουν θα σταθεί ιδιαίτερα σε βελτιώσεις που θα μπορούσαν να υπάρξουν σε κρίσιμους κυβερνητικούς τομείς, οι οποίοι θα καθορίσουν την εικόνα που θα διαμορφωθεί στο πλαίσιο της οριστικής εξόδου από την πανδημία.

Ταμείο Ανάκαμψης


5305517
Θόδωρος Σκυλακάκης

Ενας από τους σημαντικότερους παίκτες σε αυτή την ιστορία θα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θοδωρής Σκυλακάκης, ο οποίος από κοινού με τον επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξ Πατέλη μπαίνουν στην τελική ευθεία όσον αφορά τον σχεδιασμό για την προώθηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης σε κατευθύνσεις που πραγματικά θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στη χώρα. Το θεσμικό περίβλημα των σχετικών δράσεων θα αναλάβει να καταρτίσει, όπως πάντα, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Πράσινη Ανάπτυξη


5305952
Κώστας Σκρέκας

Η έκπληξη στη λίστα αυτή έρχεται από τα... Τρίκαλα και την πλευρά του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα. Βλέπετε, στις αρμοδιότητές του έχει μια σειρά ζητημάτων που αγγίζουν τον πυρήνα των σχεδιασμών του Κυριάκου Μητσοτάκη για το μέλλον της χώρας οικονομικά και ενεργειακά, αλλά βεβαίως και την ίδια την προστασία του περιβάλλοντος (πράσινη ανάπτυξη, εναλλακτικές μορφές ενέργειας). Σε συνδυασμό, μάλιστα, με το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και με το γεγονός ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των ευρωπαϊκών κονδυλίων προορίζονται πλέον γι’ αυτούς ακριβώς τομείς που υπάγονται στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει την ταχύτατη εξέλιξη των διαδικασιών που έχουν να κάνουν με την προώθηση αντίστοιχων προγραμμάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν από μερικές ημέρες έδωσε το «παρών» σε συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, παρουσιάζοντας τις σκέψεις και τις προτάσεις του.

Νέο Σχολείο


5240154
Νίκη Κεραμέως

Προτεραιότητα στην ατζέντα του πρωθυπουργού έχει, φυσικά, κι ένα μέτωπο που αγγίζει τον πυρήνα της ελληνικής κοινωνίας. Πρόκειται για τις αλλαγές που θα εφαρμοστούν σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης με την έναρξη της νέας χρονιάς, για τις οποίες σας πληροφόρησαν αναλυτικά τα «Π» την περασμένη εβδομάδα και οι οποίες αποτελούν τις κεντρικές παραμέτρους του νομοσχεδίου που θα φέρει η Νίκη Κεραμέως στη Βουλή τον προσεχή Ιούλιο. Μεταξύ άλλων, προβλέπονται διδασκαλία ξένης γλώσσας στα νηπιαγωγεία, επέκταση των Πειραματικών Σχολείων, δράσεις επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, νέα προγράμματα σπουδών και ελεγχόμενη πρόσβαση στα πανεπιστήμια.

Εξοπλισμοί

5315100
Νίκος Παναγιωτόπουλος


Στην εξίσωση των κυβερνητικών παραγόντων που θα έχουν την τιμητική τους αυτό το καλοκαίρι εισέρχεται δυναμικά ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, καθώς τροχοδρομούνται πλέον ύψιστης σημασίας εξοπλιστικά προγράμματα. Κορυφαίο σχετικό κεφάλαιο είναι αυτό της προμήθειας φρεγατών, που μαζί με τα Rafale και τον εκσυγχρονισμό των F16 θα ολοκληρώσει αυτό το μπαράζ εξοπλισμών που λαμβάνει χώρα εν μέσω της πιο σοβαρής ελληνοτουρκικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών.

Εργασιακό


5316486
Κωστής Χατζηδάκης

Πέραν του πολυθρύλητου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, που πλέον αναμένεται να κατατεθεί πολύ σύντομα στη Βουλή (εντός του Ιουνίου σίγουρα), ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, και ο εξωκοινοβουλευτικός υφυπουργός Πάνος Τσακλόγλου μελετούν τις βασικές αρχές των ανακατατάξεων που θα επέλθουν με τον νέο νόμο για την επικουρική ασφάλιση. Πρόκειται για δύο θέματα που ήδη έχουν φέρει σε θέσεις μάχης τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως πρόκειται ίσως για την τελευταία ευκαιρία να δώσει ισχυρό αντιπολιτευτικό στίγμα και να ανατρέψει τα εις βάρος του δημοσκοπικά δεδομένα.