«Η Αστυπάλαια μπορεί και θα γίνει μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, όχι μόνο σε εθνικό αλλά επίσης σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Μπορεί να δώσει το παράδειγμα για το πώς μικρές κοινότητες είναι ικανές να επωφεληθούν από την αντιμετώπιση παλιών προβλημάτων με νέες λύσεις». Αυτό δήλωνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από επτά μήνες, κατά την παρουσίαση του μνημονίου συνεργασίας για την επένδυση «Smart & Sustainable Island» της Volkswagen στην Αστυπάλαια, ενός πρωτοποριακού έργου που θα μετατρέψει την Αστυπάλαια στο πρώτο «έξυπνο» ενεργειακά και πράσινο νησί της Μεσογείου και θα εξασφαλίσει την ενεργειακή της αυτονομία.

«Σήμα» διεθνώς ότι η χώρα μας είναι φιλόξενη σε επενδύσεις

Σήμερα, ο πρωθυπουργός θα πάει για πρώτη φορά στην Αστυπάλαια, για να δει από κοντά την πρόοδο του έργου και να στείλει ένα «σήμα» διεθνώς ότι η χώρα μας είναι φιλόξενη και ανοιχτή όχι μόνο για τους τουρίστες, αλλά και για τους επιχειρηματίες και τους διαχειριστές κεφαλαίων που αναζητούν ευκαιρίες να επενδύσουν. Στις 15:00, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Herbert Diess, ενώ στις 16:15 θα παραβρεθεί στην παράδοση δωρεάς υπηρεσιακών αυτοκινήτων και φορτιστών από την Volkswagen στις τοπικές αρχές (Αστυνομία, Λιμενικό).

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Στις 17:30, ο πρωθυπουργός θα παραβρεθεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση με θέμα «Astypalea: smart & sustainable island - Progress Report, from vision to action». Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να σταθεί τόσο στο τι σηματοδοτεί η απόφαση της Volkswagen να υλοποιήσει αυτό το έργο στην Ελλάδα, μία δηλαδή ψήφο εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας, αλλά και στην πράσινη μετάβαση που επιχειρεί συνολικά η κυβέρνηση, με σημαντικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα πέντε βασικά σημεία του έργου

Όπως τόνισε χθες ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, που έχει το συντονισμό του έργου αυτού, το πρόγραμμα που θα εκτελεστεί σε συνεργασία με τη Volkswagen θα περιλαμβάνει την δωρεάν χρήση ηλεκτρικών αυτοκίνητων από όλους τους δημόσιους φορείς και τις συγκοινωνίες του νησιού. Παράλληλα, θα δοθούν πολύ υψηλά κίνητρα για να αποκτήσουν οι κάτοικοι ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ θα τα χρησιμοποιούν με λογικό κόστος και οι τουρίστες. Τέλος, σε ορίζοντα πενταετίας θα αντικατασταθούν οι πετρελαιογεννήτριες και το ηλεκτρικό ρεύμα θα παράγεται από ανεμογεννήτριες.

Συνοπτικά, τα πέντε βασικά σημεία του έργου για τη μετατροπή της Αστυπάλαιας σε ένα έξυπνο και βιώσιμο νησί είναι τα εξής:

  • Κίνητρα για την αλλαγή των συμβατικών ΙΧ οχημάτων με ηλεκτρικά μέσα από ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης. Συνολικά, περίπου 1.000 ηλεκτρικά οχήματα πρόκειται να αντικαταστήσουν περίπου 1.500 οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης.
  • Οχήματα δημόσιας χρήσης καθώς και οχήματα κοινής ωφέλειας στο νησί - αστυνομίας, ΕΚΑΒ και δημόσιου τομέα - που θα αντικατασταθούν από ηλεκτρικά με τη βοήθεια του Volkswagen Group.
  • Αναγκαίες εργασίες υποδομών για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου δικτύου φόρτισης των οχημάτων.
  • Υπηρεσίες κατά παραγγελία δημόσιας συγκοινωνίας, μέσω ψηφιακών εφαρμογών, που θα επιτρέψει σε κατοίκους και επισκέπτες μεγαλύτερη ελευθερία στις μετακινήσεις τους υπηρεσίες διαμοιρασμού οχημάτων, e-μοτοποδηλάτων και e-ποδηλάτων που θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι πολίτες οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.
  • Το κράτος θα εξασφαλίσει την ύπαρξη ποιοτικών οδικών υποδομών, άριστη σήμανση και επαρκή δεδομένα αναφορικά με την κυκλοφορία και τις καιρικές συνθήκες, ώστε να διασφαλίσει ασφαλή και χωρίς αποκλεισμούς μεταφορές που θα οδηγήσουν τελικά στην αυτόνομη οδήγηση.