Προς ολοκλήρωση του έργου και των εργασιών της οδεύει η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο Νίκος Παππάς αρνείται να προσέλθει να καταθέσει και να εξεταστεί από τα μέλη της επιτροπής, όπως ενημέρωσε ο συνήγορος του.

Ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς αποφάσισε να ασκήσει τα δικαιώματα δια υπομνήματος και όχι να καταθέσει δια ζώσης συμπληρώνοντας πως αυτό θα γίνει, όταν ολοκληρωθεί η εξέταση των υπολοίπων μαρτύρων.

Δεν θα υπάρξουν νέοι μάρτυρες

Σύμφωνα με πηγές από την προανακριτική, η πλειοψηφία αποφάσισε να μην προχωρήσει στην κλήση νέων μαρτύρων αλλά να ολοκληρώσει τις εργασίες της με την κατάθεση του εγκαλούμενου πρώην υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Επίσης δεκτή έγινε η πρόταση της πλειοψηφίας, ο Χρήστος Καλογρίτσας να προσκομίσει, όποια άλλα έγγραφα έχει στην κατοχή του και να τα καταθέσει στην επιτροπή, πριν από την κατάθεση Παππά.

Δεν θα κληθεί να καταθέσει ο Βαξεβάνης

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισηγητής της πλειοψηφίας Θάνος Πλεύρης, εξήγησε την περίπτωση του Κώστα Βαξεβάνη, αναπτύσσοντας την απόφαση τους, ότι « σύμφωνα με το υπάρχον αποδεικτικό υλικό διερευνάτε ότι η εφημερίδα DOCUMENTO δημιουργήθηκε με εντολή του κ. Παππά από τον Χ. Καλογρίτσα και με την χρηματοδότηση του με ποσού των 2,9 εκ ευρώ, για το οποίο ο κ. Καλογρίτσας τελικώς κράτησε τα 3 εκατ. που του επιστράφηκαν από τις τηλεοπτικές άδειες.

5316221

Εν συνεχεία, ελέγχεται εάν με εντολή του κ. Παππά αποχώρησε ο κ. Καλογρίτσας, εξ ολοκλήρου από την εφημερίδα που εκδίδεται πλέον με ιδιοκτήτη τον κ. Βαξεβανη και με μεταφορά όλων των στοιχείων σε αυτών όπως έχει κατατεθεί. Μάλιστα ελέγχεται και sms που καταδεικνύει την εμπλοκή του Ν. Παππά στην εφημερίδα DOCUMENTO».

Όπως τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ Θ. Πλεύρης «με όλες αυτές τις συνθήκες η Επιτροπή μας δεν δύνανται να εξετάσει ως μάρτυρα τον κ. Βαξεβανη για αδικήματα που καταγγέλλεται ότι μπορεί να έχει εμπλοκή και είτε ελέγχονται από την επιτροπή μας είτε θα αποσταλούν στη δικαιοσύνη για έλεγχο από τον φυσικό δικαστή. Η επιτροπή μας κατά τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου δε δύναται να εξετάσει ως ύποπτους φυσικά πρόσωπα πάρα μόνο τον ελεγχόμενο υπουργό».

Οι αποκαλύψεις για τις δανειοδοτήσεις

Με την κατάθεση του Αθανάσιου Τσάδαρη πρώην στέλεχος Τράπεζας Αττικής συνεχίστηκαν οι εργασίες της, η Προανακριτική επιτροπή της Βουλής. Το πρώην τραπεζικό στέλεχος είχε «παίξει» κομβικό ρόλο στην δανειοδότηση του κόκκινου εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα και της εταιρείας Τοξότης.
Στην κατάθεση του ο Α. Τσάδαρης ανέφερε πως «κλήθηκα από γενική συνέλευση Τράπεζας Αττικής στα τέλη Ιουνίου 2016. Πριν ήμουν ανώτατο στέλεχος σε άλλο τομέα εκτός δανειοδοτήσεων. Δεν είχα σχέση με τον όμιλο που ελέγχεται.
Η περίοδος από 26/6/2016 έως 21/9/2016 είναι μια εξαιρετικά δύσκολη και προβληματική περίοδος για την ATTICA. Η τράπεζα άλλαξε πέντε διοικήσεις και κινδύνευσε να τεθεί σε εκκαθάριση και εποπτεία... Η διαχείριση του ομίλου Καλογρίτσα ήταν κακή ως προς την τραπεζική του σχέση. Είχε μόνο την Τράπεζα Αττικής και κάτι λίγα στην Εθνική. Δεν είχε πιστωτικό όριο. Όταν ανέλαβε είχε πιστωτικό όριο 110 εκατ. ευρώ και επί ημερών μου έφθασε στα 108 εκατ. ευρώ».

5316224


Στην πορεία, ο Σταύρος Κελέτσης τον ρώτησε, «Γιατί υπήρχε αυτή η δυσκολία να δώσει η τράπεζα αυτή την εγγύηση;» ο κ.Τσάδαρης απάντησε πως, «Ήταν μεγάλο το χρηματοδοτικό πρόβλημα. Έπρεπε λοιπόν να μειωθεί αυτό το άνοιγμα. Όχι να ανοίξει! Ο Καλογρίτσας δεν είχε τα 3 εκατ. ευρώ για να καλυφθεί η εγγυητική στην Τράπεζα Αττικής.

Ο Καλογρίτσας πήρε ακόμα 2 δάνεια

Το πρώην στέλεχος της Τράπεζας Αττικής ρωτήθηκε από τον Δημήτρη Μαρκόπουλο, εάν ο Χρήστος Καλογρίτσας μετά την εγγυητική πήρε και άλλα δάνεια.
Η απάντηση του μάρτυρα ήταν θετική! Ο κ. Τσάδαρης κατέθεσε πως «Παρά την αδυναμία της εταιρείας Καλογρίτσα κι ενώ είχε μπει restructuring officer, ο Καλογρίτσας πήρε αλλά δυο δάνεια. Ένα δάνειο 5 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2017 κι ένα ακόμα 3,5 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2018».

Παρ' ολίγον να πτωχεύσει η Τράπεζα ΑΤΤΙΚΗΣ εξαιτίας του Καλογρίτσα.

Σε ερώτημα του εισηγητή του ΚΙΝΑΛ, Βασίλη Κεγκερογλου, ο οποίος ανάφερε πως ο όμιλος ήταν αξιολογημένος το 2014 σε θέση g, δηλαδή ένατος με κλίμακα το δέκα! Μέσα σε λίγους μήνες το όριο έφθασε στα 110 εκατ. ευρώ κι ενώ είχε δεσμευμένους λογαριασμούς. «Πώς εξηγείτε τη στάση της Τράπεζας προς τον Καλογρίτσα; Είχαν αυξηθεί τα έργα του; Ποια η εικόνα;»

Ο μάρτυρας απάντησε πως δεν γνωρίζει σχετικά με την πιστοληπτική διαβάθμιση του ομίλου Καλογρίτσα το 2014. «Μπορείτε να ζητήσετε από την τράπεζα. Δεν γνωρίζω ποια ήταν η πιστοληπτική του ικανότητα τότε. Κατέστη όμως προβληματικός γιατί ουσιαστικά παρ' ολίγον από τον Καλογρίτσα να πτωχεύσει η Τράπεζα» κατέθεσε ο Α. Τσάδαρης στην προανακριτική.