Μία νέα σελίδα στον συνεχώς αναπτυσσόμενο παγκοσμίως τομέα του λεγόμενου «στρατιωτικού τουρισμού» ανοίγεται με τη σημερινή υπογραφή σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας που υπογράφτηκε από τους Υπουργούς Εθνικής Αμύνης Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα «Ιω. Καποδίστριας» του ΓΕΕΘΑ.

Παρόντες ήταν επίσης, ο ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδης Στεφανής, οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ.

Επισημαίνεται ότι με το υπογραφέν Μνημόνιο, τα Υπουργεία Εθνικής Αμύνης, Πολιτισμού-Αθλητισμού και Τουρισμού «συντονίζουν τις δράσεις τους προκειμένου να δοθεί οργανωμένη ώθηση στον Στρατιωτικό Τουρισμό, με επίκεντρο το Πολεμικό Μουσείο των Αθηνών. Ως κύριοι στόχοι της προσπάθειας ορίζονται η προστασία, η ανάδειξη, η προβολή και η προώθηση της αναγνωρισιμότητας και της επισκεψιμότητας κάθε Μουσείου, συλλογής και Μνημείου Στρατιωτικού ενδιαφέροντος από την ιστορία όλων των Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων (Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας)», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικώς από το ΥΠΕΘΑ.



Προστίθεται δε ότι «ο Στρατιωτικός Τουρισμός ανήκει στα σχετικώς νέα και ραγδαία αναπτυσσόμενα είδη τουρισμού διεθνώς και η Ελλάδα διαθέτει πλήθος αξιοθεάτων της συγκεκριμένης κατηγορίας, σε ολόκληρη την επικράτεια αλλά και από διαφορετικές περιόδους της ιστορικής πορείας του Έθνους. Για τους λόγους αυτούς το Μνημόνιο κρίνεται σημαντικό, προκειμένου να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν τουριστικά μνημεία στρατιωτικού ενδιαφέροντος, μουσεία, συλλογές κινητών μνημείων και κειμηλίων, ακίνητα μνημεία και εγκαταστάσεις, καθώς και τοποθεσίες σε ολόκληρη τη χώρα όπου έχουν λάβει χώρα σημαντικά για την Ελληνική Ιστορία πολεμικά γεγονότα (μάχες, ναυμαχίες, συρράξεις, κ.λπ) και, όπως εξυπακούεται, από κοινού με το άμεσο ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον τους».

Στη σύντομη τοποθέτησή του ο ΥΕΘΑ επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «κατά το Μνημόνιο ορίζεται από το Υπουργείο το Πολεμικό Μουσείο ως φορέας συντονισμού και υλοποίησης της συνεργασίας», προσθέτοντας ότι «Το βασικό πρόβλημα που εντοπίσαμε είναι η απουσία πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να προωθηθούν οι δράσεις του Πολεμικού Μουσείου. Θεωρώ ότι σε συνέργειες που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν με τα Υπουργεία σας, με φορέα το Πολεμικό Μουσείο και τη δική μας συνδρομή όπου αυτό είναι εφικτό, θα μπορούσαμε να δώσουμε λύση σ’ αυτό το πρόβλημα ώστε να υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερα αποτελέσματα» εξαίροντας στο σημείο αυτό την «πολύτιμη συμβολή», όπως είπε, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τις συμβουλευτικές υπηρεσίες που καλείται να παράσχει.



Από την πλευρά της η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επισήμανε – μεταξύ άλλων – ότι τα τρία συναρμόδια υπουργεία πρέπει να συνεργαστούν για δύοι λόγους: «Πρώτον, για την ιστορική μνήμη. Οφείλουμε να αποδίδουμε τη δέουσα τιμή και να θυμόμαστε τους χώρους, αλλά και τους ανθρώπους που βρέθηκαν εκεί τη συγκεκριμένη στιγμή, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, συμβάλλοντας στην εξέλιξη της ιστορικής πορείας της χώρας μας. Δεύτερον, εξίσου σημαντικό, να αναδείξουμε και να ενισχύσουμε τους τόπους αυτούς, προκειμένου και στην Πατρίδα μας να αρχίσει να ευδοκιμεί αυτό το είδος ειδικού τουρισμού. Ο πολιτιστικός και ο ιστορικός-στρατιωτικός τουρισμός είναι οι δύο μορφές τουρισμού που έχουν τεράστια αναπτυξιακή δυναμική και αφορούν το 40% του συνόλου του τουρισμού. Είμαστε διατεθειμένοι να δουλέψουμε όλοι μαζί, ώστε αυτός ο θησαυρός της πατρίδας μας να αναδειχθεί και να συμβάλει στην τοπική και στην Εθνική Οικονομία».

Τέλος, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης επισήμανε ότι έγινε «…ένα ακόμη ουσιαστικό βήμα: Τη δημιουργία της θεσμικής υποδομής ώστε η Ελλάδα να καλλιεργήσει τον στρατιωτικό τουρισμό, διεκδικώντας μερίδιο από μία αναδυόμενη τουριστική αγορά».