Τη σταθερή θέση της τουρκικής διπλωματίας επανέλαβε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

«Εμείς ως Τουρκία θέλουμε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα, χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς όρους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δείχνοντας προς την αρχή της ευθυδικίας.

Τη θέση του αυτή είχε επαναλάβει ακόμα πιο ξεκάθαρα με συνέντευξή του στο «Βήμα» επισημαίνοντας πως «οι γεωγραφικές συνθήκες τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Μεσόγειο εντέλλουν ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, όπως ελπίζουμε να πετύχουμε, πρέπει πρώτα να συζητηθεί σε διμερείς διαπραγματεύσεις και επί τη βάση της αρχής της ευθυδικίας». Στην ίδια συνέντευξη επανέλαβε μία ακόμα πάγια θέση της Τουρκίας ότι η ελληνική θέση αναφορικά με την ΑΟΖ του Καστελλόριζου είναι «απλά παράλογη».

Η συγκεκριμένη θέση είχε προβληθεί από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών και κατά τη διάρκεια της επεισοδιακής συνέντευξής του με τον Νίκο Δένδια στις 15 Απριλίου. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είχε κάνει λόγο και τότε για «διαπραγμάτευση χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Η εμμονή του Τούρκου υπουργού στην επίκληση της αρχής της ευθυδικίας καταδεικνύει και τη στρατηγική της Τουρκίας για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών μέσω της συγκεκριμένης μεθοδολογίας. Αυτή περιγράφεται στο καταστατικό λειτουργίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας η οποία κυρώθηκε από την ελληνική Βουλή και δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 23 Ιουνίου του 1995, συγκεκριμένα στο άρθρο 74 για την οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ κρατών με έναντι ή προσκείμενες ακτές.

Το περιεχόμενο της συγκεκριμένης έννοιας περιλαμβάνεται στο λατινικό «ex aequo et bono» το οποίο ερμηνεύεται ως «σύμφωνα με ό,τι είναι δίκαιο και σωστό» και χρησιμοποιείται για την απόδοση της δικαιοσύνης και όχι του δικαίου, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του, μερικώς ή συνολικά, όσα προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο.

Η Τουρκία με τη συνεχή επίκληση της αρχής της ευθιδικίας, επιδιώκει μία διαπραγμάτευση με την Ελλάδα για το Αιγαίο εκτός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου και της «μέσης γραμμής», τα οποία θεωρούνται ως «όροι και προϋποθέσεις».

Η «αρχή της ευθυδικίας» είναι μία μεθοδολογία που χρησιμοποιείται και από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δίνοντάς του τη δυνατότητα να κρίνει και να αποφασίζει κατά περίπτωση και με γνώμονα τις επικρατούσες συνθήκες και όχι με μία σταθερή μεθοδολογία.

Για τον λόγο αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία η αναφορά του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο «Βήμα», στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και την προσφυγή σε αυτό για τις ελληνοτουρκικές διαφορές υπό την προϋπόθεση να έχουν διεξαχθεί «διμερείς διαπραγματεύσεις».