«Εντάξει πήγε, χωρίς αναταράξεις ιδιαίτερες πέρα από τις δηλώσεις τις γνωστές που έκανε στη Θράκη ο Τσαβούσογλου», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρης Καιρίδης, αναφορικά με την επίσκεψη του Τούρκο υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα.

«Εντός του αναμενόμενου, δεν χρειάζεται και κάποιος ιδιαίτερος ενθουσιασμός το πρόβλημα Τουρκία παραμένει και έχει δομικά χαρακτηριστικά», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Νομίζω καλλιεργείται καμιά φορά η ψευδαίσθηση και η παρεξήγηση και από τους ίδιους τους Τούρκους ότι θα πούμε μερικά λογάκια, θα ρίξουμε μερικά χαμόγελα και το πράγμα θα πάει καλά, όχι μόνο έναντι ημών, έναντι των Αμερικάνων, των Αιγυπτίων κλπ.», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η Τουρκία έχει πάρει λάθος δρόμο»

«Η Τουρκία έχει πάρει λάθος δρόμο και το πρόβλημα Τουρκία έχει δομικά χαρακτηριστικά και όσο επιμένουν σε αυτές τις δομικές επιλογές που έχουν κάνει είτε στη θάλασσα είτε στη Λιβύη είτε στη Μέση Ανατολή είτε με τους Ρώσους θα έχουν πρόβλημα. Καλό είναι αυτή η παρεξήγηση να λυθεί γιατί θα βρεθούν προ εκπλήξεων και με τον Μπαϊντεν και με τους Ευρωπαίους. Από εκεί και πέρα εμείς θέλουμε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και η διπλωματία έχει ρόλο να παίξει πάντα», υπογράμμισε ο κ. Καιρίδης.

«Η Άγκυρα βρίσκεται εκτός διεθνούς δικαίου»

Αναφορικά με τα χωρικά ύδατα, ο βουλευτής της ΝΔ διευκρίνισε: «Η τουρκική θέση για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνει το γεγονός το θεμελιώδες, το δομικό ότι η Τουρκία βρίσκεται εκτός διεθνούς δικαίου και ότι εδώ θα πρέπει να συμφωνήσουμε στο πλαίσιο γιατί χωρίς το πλαίσιο δεν μπορεί να υπάρξει επίλυση. Το διεθνές δίκαιο μας δίνει όλα τα εργαλεία για να οριοθετήσουμε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, οι Τούρκοι επιμένουν και με τρόπο προκλητικό διότι το casus belli στην Ευρώπη του 21ου αιώνα καταλαβαίνετε ότι βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με αυτή την Ευρώπη της ειρήνης και της συνεργασίας που θέλουμε και το κάνουν οι Τούρκοι επειδή γνωρίζουν ότι έχουν πολύ αδύναμη θέση νομικά. Απειλούν, φωνάζουν βάζουν άλλα θέματα άσχετα στο τραπέζι για να εξισορροπήσουν την αδυναμία τους κοκ».

«Εμείς έχουμε πει ότι υπάρχει μια προ-διαπραγματευτική διαδικασία των διερευνητικών σε λειτουργία εδώ και 20 χρόνια θέλουμε όπως οι άλλες χώρες έχουν λύσει το ζήτημα να το λύσουμε και εμείς και αν δεν τα καταφέρουμε να πάμε στη Χάγη, όπως έχουν πάει όλες οι πολιτισμένες χώρες του κόσμου, στη βάση του διεθνούς δικαίου να οριοθετήσουμε ένα πρόβλημα σχετικά απλό. Δεν έχει τις περιπλοκές που έχει το Κυπριακό για παράδειγμα. Είναι ένα πρόβλημα που έπρεπε ήδη να είχαμε λύσει όπως έχουμε κάνει με τους Ιταλούς, τους Αιγύπτιους και τώρα με τους Αλβανούς», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Δεν θα προχωρήσει σε άρση του casus belli»

Ερωτηθείς αν υπάρχει πιθανότητα από τουρκικής πλευράς της άρσης του Casus belli, ο κ. Καιρίδης απάντησε: «Δεν νομίζω ότι θα προχωρήσει σε άρση του casus belli, δεν είναι η Τουρκία αυτή τη στιγμή έτοιμη για να κάνει έναν μεγάλο συμβιβασμό. Αυτή τη στιγμή άγεται και φέρεται από τη συμμαχία με τους Γκρίζους λύκους, πιέζεται πάρα πολύ πολιτικά».