Ανακοινώθηκε επίσημα το τετ α τετ που θα έχουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 14 Ιουνίου κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων που έχουν ο Νίκος Δένδιας με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στο πλαίσιο των δηλώσεων συζητήθηκαν το σύνολο των ζητημάτων που άπτονται των διμερών σχέσεων, αλλά και των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, όπως ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος επισήμανε πως «Ελλάδα και Τουρκία έχουν πλήρη επίγνωση των διαφορετικών και σε αρκετά σοβαρά θέματα των διαμετρικά αντίθετων θέσεων που πρεσβεύουμε»

«Σκοπός της συνάντησης είναι μια πρώτη συνεννόηση και αν καταστεί δυνατόν η σταδιακή ομαλοποίηση της κατάστασης σε βάθος χρόνου», υπογράμμισε ο ίδιος.

5315855


Κοινή αναγνώριση πιστοποιητικών covid για την ενίσχυση του τουρισμού

Κατά την τοποθέτησή του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, ενώ ανακοινώθηκε ακόμη ότι συμφώνησαν σε κοινή αναγνώριση πιστοποιητικών covid για την ενίσχυση του τουρισμού.


Συμφωνήθηκε περιορισμένος κατάλογος μέτρων οικονομικής συνεργασίας

Παράλληλα ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε ότι «συμφωνήθηκε περιορισμένος κατάλογος μέτρων οικονομικής συνεργασίας»

«Η σημερινή συνάντηση ήταν μια ευκαιρία να συμφωνηθεί η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου Κορυφής στο ΝΑΤΟ»
ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας και συνεχάρη τον Τούρκο ομόλογό του για την κατάκτηση της ευρωλίγκας από την Εφές Ανατολού.

5315847


«Θέλουμε να συνεχίσουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα»


Για συζητήσεις με την Ελλάδα χωρίς όρους και προϋποθέσεις έκανε λόγο από την δική του πλευρά ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τις κοινές δηλώσεις με τον έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.

«Θέλουμε να συνεχίσουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς όρους» τόνισε.

«Είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε τα διμερή μας θέματα και στο πλαίσιο αυτό επιταχύνουμε τις διμερείς διαπραγματεύσεις αναφορικά με τα οικονομικά και εμπορικά ζητήματα» ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου.

5315840

«Αποφασίσαμε αμοιβαία αναγνώριση των εμβολιασμών με διαφορετικής προέλευσης εμβόλια, έχουμε ήδη υπογράψει με άλλες χώρες με Ρουμανία, Σερβία κλπ. Πιστεύουμε ότι η συμφωνία θα επηρεάσει σημαντικά τον τουρισμό», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Θα γίνει μια 4η διάσκεψη για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Οπως προείπε ο Νίκος Δένδιας θα γίνει συνάντηση Μητσοτάκη Δένδια στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, υπάρχουν πολλά θέματα που χρήζουν επίλυσης», δήλωσε επιπρόσθετα.

Παράλληλα, επεσήμανε πως κατά τη συνάντηση των υφυπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στην Καβάλα υπήρξε συμφωνία σε 25 θέματα και αποφασίστηκε να προχωρήσει αυτή η συνεργασία.

Σε πολιτικό επίπεδο, όπως και ο Νίκος Δένδιας, παραδέχτηκε πως υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το οποία θα πρέπει να επιλυθούν βάσει σεβασμού στο διεθνές δίκαιο και τα κοινά συμφέροντα.

Μάλιστα, έσπευσε να επισημάνει πως από πλευράς Άγκυρας υπάρχει πολιτική βούληση για συνεργασία.

5315836


Συζητήσεις για τη συνέχιση των διερευνητικών επαφών

Παράλληλα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σημείωσε έγιναν συζητήσεις για να βρεθεί ημερομηνία για τη συνέχιση των διερευνητικών επαφών.

«Υπάρχει πολιτική βούληση από την Τουρκία, είμαστε χαρούμενοι που βλέπουμε την ίδια βούληση από την Ελλάδα», σημείωσε.


Συνάντηση Μητσοτάκη - Τσαβούσογλου: Η θετική ατζέντα στο προσκήνιο

Σημειώνεται ότι νωρίτερα διεξήχθη σε καλό κλίμα η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές διαπιστώθηκε αμοιβαία βούληση για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας. Η συνάντηση κράτησε σχεδόν μια ώρα και τον Τσαβούσογλου συνόδευσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός ως την έξοδο από το Μέγαρο Μαξίμου.