Διφορούμενα ήταν τα μηνύματα που έστειλε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Ελλάδα. Ενώ, αρχικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι έρχεται στη χώρα μας με θετική ατζέντα, λέγοντας χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους λίγο πριν αναχωρήσει από την Τουρκία «πηγαίνω στην Ελλάδα με θετική ατζέντα», αφετέρου με ανάρτησή του στο twitter έσπευσε να προκαλέσει την Αθήνα, κάνοντας λόγο για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη. Από την πλευρά της η Αθήνα κράτησε χαμηλών τόνων στάση, ωστόσο η κυβέρνηση είναι έτοιµη να αντιδράσει πολιτικά µε άµεσο τρόπο στις οποιαδήποτε προκλήσεις.



Ο Τσαβούσογλου ταξίδεψε αεροπορικώς στην Αλεξανδρούπολη και από εκεί μετέβη οδικώς στην Κομοτηνή, όπου πραγματοποίησε ιδιωτική επίσκεψη.



Στις 11 .15 έφτασε στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής όπου έμεινε 45 λεπτά, εκεί συναντήθηκε με τους ψευδομουφτήδες Αχμέτ Μέτε της Ξάνθης και Ιμπραήμ Σερίφ της Κομοτηνής, στους οποίους και εξέφρασε την απόλυτη στήριξη του γράφοντας στο Twitter: «Στη Δυτική Θράκη συναντήθηκα με τον Μουφτή Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ και τον Μουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μετέ. Η δουλειά των Μουφτήδων συμβάλλει εξαιρετικά στην διατήρηση και ενδυνάμωση της ενότητας και της αλληλεγγύης της Τουρκικής Μειονότητας».




Οι ψευδομουφτήδες τον υποδέχθηκαν, παρόντος του Τούρκου προξένου Μουράτ Ομέρογλου και του Τούρκου πρέσβη στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκεργκίν σε κλειστή συνάντηση στο τουρκικό προξενείο Κομοτηνής δήθεν «ιδιωτική».


Στη συνέχεια ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετέβη στο Μειονοτικό Γυμνάσιο- Λύκειο Κομοτηνής «Τζελάλ Μπαγιάρ» όπου συνομίλησε με μέλη της Σχολικής Επιτροπής και αντιπροσωπεία μαθητών.

Μόλις βγήκε από το σχολείο κατέβηκε από το αυτοκίνητο και χαιρέτισε μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας.

5315053

Σύμφωνα με το xronos.gr, η δήθεν «ιδιωτική» επίσκεψη συνεχίστηκε με γεύμα στο χωριό Θάμνα, βόρεια της Κομοτηνής. Καλεσμένοι στο γεύμα, μεταξύ άλλων, ήταν η πρόεδρος του DEB Τσιγδέμ Ασάσογλου, οι ψευτομουφτήδες Κομοτηνής Ιμπράημ Σερίφ και Ξάνθης Αχμέτ Μετέ, οι βουλευτές Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ και Ξάνθης Ζεϊμπέκ Χουσεϊν και Μπουρχάν Μπαράν, οι δήμαρχοι Ιάσμου Οντέρ Μουμίν, Αρριανών Αμέτ Ριτβάν , Μύκης Ντελή Χουσεϊν Ριτβάν. Άγνωστο όμως παραμένει ποιοι ήταν οι ομοτράπεζοί του, διότι η περιοχή έχει αποκλειστεί και οι κάμερες βρίσκονται αρκετά μέτρα μακριά.

5315037

Η τρίτη πρόκληση του Τούρκου ΥΠΕΞ ήρθε από τα Θάμνα

Εκεί μίλησε για την μη αναγνωρισμένη άτυπη «Συμβουλευτική Επιτροπή Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης» όπως την αποκάλεσε και δήλωσε: «Τονίσαμε πως πάντα θα στεκόμαστε με την Τουρκική Μειονότητα στον αγώνα για τα δικαιώματά της και υπογραμμίσαμε μία ακόμη φορά την ισχυρή μας στήριξη (σε αυτή)».



Στον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ

Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του στην Κομοτηνή ήταν ο τάφος του πρώην βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Σαδίκ και περίπου στις 4μ.μ. ο κ. Τσαβούσογλου αναχώρησε αεροπορικώς από την Αλεξανδρούπολη για την Αθήνα.

5315143


Εκεί τον υποδέχθηκε κόσμος, ενώ τον περίμενε στην είσοδο του κοιμητηρίου ο υιό του Σαδίκ, Λεβέντ Σαδίκ. Εντός του νεκροταφείου ο Τούρκος ΥΠΕΞ φύτεψε και ένα πλατάνι. Και σε αυτή την επίσκεψή του επετράπη η δημοσιογραφική κάλυψη εντός του χώρου του γεγονότος μόνο στους Τούρκους δημοσιογράφους που απάρτιζαν την αποστολή του κι όχι στους Έλληνες.

Η επίσκεψη στο μειονοτικό σχολείο

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την επίσκεψή του στο μειονοτικό σχολείο της περιοχής, συναντήθηκε με 30 μαθητές και καθηγητές , παρουσία αρκετών δημοσιογράφων που είχαν έρθει από τη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Open, ο κ. Τσαβούσογλου μιλώντας στο μειονοτικό σχολείο, προανήγγειλε ανταλλαγές Τούρκων καθηγητών και Ελλήνων στα σχολεία. Οποιες διάφορες και αν υπάρχουν μεταξύ των δυο χωρών οι μειονότητες είναι ό,τι πιο σημαντικό, σημείωσε ενώ στη συνέχεια ρώτησε τι μαθήματα κάνουν τα παιδιά στο σχολείο, τι εκδηλώσεις διοργανώνουν και πόσους καθηγητές έχουν.

Πομάκοι: Ανεπιθύμηοτς ο Τσαβούσογλου

Λίγες ώρες πριν φτάσει ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, οι σύλλογοι Πομάκων είχαν σπεύσει να στείλουν το δικό τους μήνυμα, χαρακτηρίζοντας τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανεπιθύμητο.

Οι σύλλογοι κήρυξαν τον Τσαβούσογλου «persona non grata» στην περιοχή, και εικάζεται πως αυτός ενδεχομένως να είναι ο ο λόγος που ο τούρκος υπουργός δεν θα επισκεφθεί τελικά τα Πομακοχώρια.

«Δεν υπάρχει τουρκική μειονότητα- Είμαστε Ελληνες Πομάκοι»

Το πρόγραμμα της επίσκεψης στην Αθήνα

Στην Αθήνα ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα καταφθάσει το απόγευμα της Κυριακής μετά την επίσκεψή του στη Θράκη. Λίγο μετά την άφιξή του στην πρωτεύουσα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα δειπνήσει ιδιωτικά με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Το πρωί της Δευτέρας θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη συνέχεια θα γίνει συνάντηση των διπλωματικών αποστολών των δύο χωρών στο υπουργείο Εξωτερικών και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου προς τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων Ελλάδας και Τουρκίας χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων.
Το μεσημέρι της Δευτέρας ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα πετάξει για την Άγκυρα, όπου θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Ερντογάν και θα ενημερώσει για τις επαφές του στην Ελλάδα.

Η ατζέντα Τσαβούσογλου

Ο Τούρκος αξιωματούχος αναμένεται να θέσει θέματα που αφορούν το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, το προσφυγικό, των «Γκιουλενιστών» που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες και μετ’ επιτάσεως ζητεί την έκδοσή τους και το λεγόμενο μειονοτικό.

Σημειώνεται ότι χαμηλά στην ατζέντα θα βρίσκεται και το Κυπριακό καθώς η διάσταση απόψεων είναι μεγάλη.