Στην Κομοτηνή βρίσκεται για ιδιωτική επίσκεψη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος αύριο θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Έλληνα ομόλογο του Νίκο Δένδια.

Ο κ. Τσαβούσογλου ταξίδεψε αεροπορικώς στην Αλεξανδρούπολη και από εκεί μετέβη οδικώς στην Κομοτηνή.


tsavou


Στις 11 .15 έφτασε στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής όπου έμεινε 45 λεπτά και συναντήθηκε με τους ψευδομουφτήδες Αχμέτ Μέτε της Ξάνθης και Ιμπραήμ Σερίφ της Κομοτηνής.

Στα θέματα που έθεσαν οι ψευτομουφτήδες ήταν και αυτό της καθυστέρησης πληρωμών όσων βιοπορίζονται από μυστικά κονδύλια του τουρκικού υπ. Εξωτερικών, για να δηλώνουν δηλαδή «καταπιεσμένοι» από τις ελληνικές Αρχές.

«Το έργο των Μουφτήδων συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση και ενίσχυση της ενότητας και αλληλεγγύης της τουρκικής μειονότητας» σχολίασε στο Τwitter ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, που φωτογραφήθηκε μαζί με Σερήφ και Μετέ.

Στη συνέχεια μετέβη στο Μειονοτικό Γυμνάσιο- Λύκειο Κομοτηνής «Τζελάλ Μπαγιάρ», όπου συνομίλησε με μέλη της Σχολικής Επιτροπής και αντιπροσωπεία μαθητών.

Μόλις βγήκε από το σχολείο κατέβηκε από το αυτοκίνητο και χαιρέτισε μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας.

mevlout

Αμέσως μετά μετέβη στον οικισμό Θαμνά, εξω από την Κομοτηνή και παρακάθισε σε γεύμα με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας.

Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του στην Κομοτηνή ο τάφος του πρώην βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Σαδίκ και περίπου στις 4μ.μ. ο κ. Τσαβούσογλου αναμένεται να αναχωρήσει αεροπορικώς από την Αλεξανδρούπολη για την Αθήνα.



«Πηγαίνω στην Ελλάδα με θετική ατζέντα», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ στους δημοσιογράφους λίγο πριν αναχωρήσει από την Τουρκία, αλλά με το που προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη, σε ανάρτησή του στο twitter έκανε λόγο για συναντήσεις με μέλη της «Τουρκικής Μειονότητας».



Ωσόστο η κυβέρνηση είναι έτοιµη να αντιδράσει πολιτικά µε άµεσο τρόπο, αν ο Τούρκος υπουργός ξεπεράσει κάποια «όρια» στη διάρκεια των επαφών του µε µουσουλµάνους της Θράκης. 

Στην Αθήνα ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα καταφθάσει το απόγευμα της Κυριακής αμέσως μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του στη Θράκη.



Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Στην Αθήνα ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα καταφθάσει το απόγευμα της Κυριακής μετά την επίσκεψή του στη Θράκη. Λίγο μετά την άφιξή του στην πρωτεύουσα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα δειπνήσει ιδιωτικά με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Το πρωί της Δευτέρας θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη συνέχεια θα γίνει συνάντηση των διπλωματικών αποστολών των δύο χωρών στο υπουργείο Εξωτερικών και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου προς τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων Ελλάδας και Τουρκίας χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων.

Το μεσημέρι της Δευτέρας ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα πετάξει για την Άγκυρα, όπου θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Ερντογάν και θα ενημερώσει για τις επαφές του στην Ελλάδα.

Η ατζέντα Τσαβούσογλου

Ο Τούρκος αξιωματούχος αναμένεται να θέσει θέματα που αφορούν το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, το προσφυγικό, των «Γκιουλενιστών» που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες και μετ’ επιτάσεως ζητεί την έκδοσή τους και το λεγόμενο μειονοτικό. Σημειώνεται ότι χαμηλά στην ατζέντα θα βρίσκεται και το Κυπριακό καθώς η διάσταση απόψεων είναι μεγάλη.

Τα επτά θέματα της συνάντησης

Τα 7 θέματα που θα τεθούν προς συζήτηση στην Αθήνα, σύμφωνα με τη Sabah, είναι τα εξής:

  • Σύγκρουση απόψεων για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο
  • Υφαλοκρηπίδα
  • Διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για Κυπριακό
  • Παροχή υποστήριξης σε τρομοκρατικές οργανώσεις
  • Mεταχείριση μεταναστών και επαναπρωθήσεις
  • Θέματα που αντιμετωπίζουν οι μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης (Ο Τσαβούσογλου αναμένεται να χρησιμοποιήσει τον χαρακτηρισμό του ''Τούρκοι της Δυτικής Θράκης'', που αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση της ελληνικής πλευράς)
  • Η πρόταση της Τουρκίας για τη Διάσκεψη της Ανατολικής Μεσογείου

Προάγγελος συνάντησης σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα

Προάγγελο συνάντησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στη σύσκεψη του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου, χαρακτηρίζει δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Sabah τη διήμερη επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση η επιλογή Ερντογάν να ψάλλει στίχους από το Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία, δεν βοηθούν το κλίμα.