Στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Ευρωπαϊκών υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι επεσήμανε τη σημασία του ν’ ανοίξει η συζήτηση στην Ένωση για τους κανόνες του μέλλοντος με πρωτοβουλίες εντός της Ένωσης, κρούοντας όμως και τον κώδωνα του κινδύνου, εκφράζοντας την άποψη πως «το οικονομικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΕ, όπως το σύμφωνο σταθερότητας δεν μπορούν να λειτουργήσουν στη μετά Covid εποχή της Ένωσης».

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου σημείωσε ότι «ξεκινήσαμε πριν από 15 μήνες αφήνοντας του οικονομικούς κανόνες του παρελθόντος για την σταθερότητα και ανάπτυξη, διότι δεν ήταν πλέον χρήσιμοι στην εποχή του covid. Δεν μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση της πανδημίας έτσι» και πρόσθεσε «μπορούμε να σκεφτούμε ότι οι αυτοί οι κανόνες μπορούν να ισχύσουν μετά την πανδημία; Σίγουρα όχι! Να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για τους κανόνες του μέλλοντος μας γιατί του παρελθόντος δεν βοήθησαν, δημιούργησαν ανισότητες, αδικίες και πληγές».

Παράλληλα ο κ. Σασόλι χαρακτήρισε μεγάλη ευκαιρία την διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης, χαρακτηρίζοντάς την «εργαλείο» που θα βοηθήσει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του ευρωπαϊκού δημοκρατικού συστήματος. «Η Ε.Ε μαζί με τα εθνικά κοινοβούλια και τους πολίτες, να φτάσουμε στο τέλος της διαδρομής και να προσφέρουμε λύσεις! Και να πούμε σε όσους στοιχηματίζουν στον διχασμό μας, ότι η δημοκρατία προασπίζει τη λειτουργία μας» υπογράμμισε κατά την ομιλία του.