Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις του «κόκκινου» εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για την επιχείρηση απόκτησης «μιντιακού block» που φέρετε, σύμφωνα με τις μαρτυρίες του μεγαλοεργολάβου, να έστησε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2016, μέσα από μια περίεργη και «θολή» διαδικασία αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών.

Η κατάθεση Καλογρίτσα στην Προανακριτική Επιτροπή, ολοκληρώθηκε σε κλίμα έντασης και αντεγκλήσεων αλλά και πίεσης που άσκησαν τα μέλη της επιτροπής ώστε ο βασικός μάρτυρας της υπόθεσης Παππά, να καταθέσει επι της ουσίας, σχετικά με τα πρόσωπα και τα γεγονότα εκείνης της περιόδου, χωρίς υπεκφυγές και αντιπερισπασμούς. Στην χθεσινή συνεδρίαση της Προανακριτικής σειρά είχαν να εξετάσουν τον Χ. Καλογρίτσα και να τον υποβάλουν σε ερωτήματα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Μάλιστα από το ΚΙΝΑΛ ο εισηγητής Βασίλης Κεγκέρογλου, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, έπιασε το νήμα της υπόθεσης από τη αρχή… ξεδιπλώνοντας όλα το χρονικό για το πως πήγε να «στηθεί» ένας όμιλος μέσων μαζικής ενημέρωσης τα οποία και θα διαχειριζόταν, όπως κατάθεσε ο Καλογρίτσας, ο Νίκος Παππάς

Το χρονικό και το πακέτο των ΜΜΕ που θα έστηνε ο Παππάς

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Πότε ξεκίνησε η συζήτηση για το κανάλι όχι γενικά για τα μέσα; Πότε το ’16;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ: Πριν τη σύνταξη του νόμου για τα κανάλια του Νίκου του Παππά.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Εσείς θα βάζατε, όπως είπατε, το όνομα, το είχε καταθέσει ξανά, αλλά όπως μας είπατε βάλατε χρήματα και το θέμα είναι αν τα χρήματα αυτά που βάζατε θα ήταν ως μέτοχος ή για διευκόλυνση ταμειακή και άλλη προκειμένου να προχωρήσει το εγχείρημα;

Πρέπει να μας απαντήσετε, κύριε Καλογρίτσα, σε αυτά επειδή αναφερθήκατε και νομίζω ότι είπατε, καταθέσατε ότι βάλατε χρήματα, αν αυτά τα χρήματα ήταν αντί του κ. Παππά και εάν σας είχε υποσχεθεί ότι θα τα παίρνατε πίσω και με ποιο τρόπο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ: Ναι, τα χρήματα έμπαιναν αντί του κ. Παππά, όπως το ονομάσαμε και μόνο έτσι και βεβαίως τα χρήματα θα τα έπαιρνα πίσω από τη στιγμή που θα βρίσκονταν τα χρήματα τα οποία αυτοί θα έπρεπε να φροντίσουν να τα βρουν να τα βάλουν. Φιλικός δανεισμός ήταν, πάρτα και φέρτα, τίποτα άλλο σε αυτό το στυλ.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ο πραγματικός μέτοχος ήταν ο κ. Παππάς;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ: Ναι.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ή λειτουργούσε για λογαριασμό της ομάδας ή ενδεχομένως και του κόμματος συνολικά; Εσάς τι σας είχε πει;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ: Εγώ ήξερα ότι θα γίνει αυτή η ομάδα που σας είπα από την αρχή, θα δημιουργούσε ένα πακέτο μέσων μαζικής ενημέρωσης τα οποία και θα διαχειριζόταν. Εκεί στοπ.

Η αφανής εταιρία και ο εξειδικευμένος Αρτέμης Αρτεμίου

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ο αφανής εταίρος, η CCC, θα έβαζε 25 εκατομμύρια. Με κάποιο τρόπο θα τα διοχέτευε. Αν υπάρχουν στοιχεία και πώς θα τα διοχέτευε, θα ήταν καλό να μας πείτε.

Οι υπόλοιποι αφανείς εταίροι, για λογαριασμό των οποίων εσείς κινηθήκατε, πώς θα τα έβαζαν τα υπόλοιπα χρήματα, τα πρώτα 25 ας πούμε;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑ: Οι υπόλοιποι δεν ήταν αφανείς εταίροι. Θα έδιναν κάποια εταιρεία. Δηλαδή η εταιρεία του γιου μου, ξέρω εγώ, θα μετέφερε τις μετοχές σε όποια άλλη εταιρεία ή σε όποια πρόσωπα αυτοί θα υποδείκνυαν. Εμείς θα φεύγαμε από μέσα. Επομένως, το πώς θα το έκαναν, είχαν τις εμπειρίες. Αλίμονο! Είχαν τουλάχιστον έναν, εγώ τον γνώρισα, αλλά και δημοσιογραφικά ακούω ότι ήταν ένας πολύ εξειδικευμένος άνθρωπος σε αυτά τα θέματα, ο Αρτέμης ο Αρτεμίου, ο οποίος ούτως ή αλλιώς θα είχε βρει αυτές τις λύσεις, αλίμονο. Με κυπριακές εταιρείες, με οτιδήποτε, θα το έλυναν.

Εγώ σε αυτές τις λύσεις δεν έμπαινα. Εγώ ήξερα ότι αυτό που κατέχω εκείνη τη στιγμή τύποις, σαν εταιρεία κ.λπ., δεν ήταν δικό μας. Αυτή τη δουλειά την έκανα πολλές φορές και στο μέλλον κομματικά και λειτούργησε πάντα πολύ καλά.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Εδώ θέλω να σας υπενθυμίσω ότι μας καταθέσατε ή μας αναφέρατε ένα έγγραφο που έχετε στην κατοχή σας –δεν ξέρω αν το καταθέσατε- με κωδικό Α2. Το λέω επειδή αναφερθήκατε. Το Α2 έχει σχέση με τον κ. Αρτεμίου και επιπλέον έχετε…

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ: Είναι ο Αρτεμίου, είναι ο Αρτεμίου.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ο Α2 είναι ο Αρτεμίου;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ: Ναι, ναι.

Οι συνεννοήσεις Παππά - Τζίγγερ για τα 17 εκατ. ευρώ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Η διαδικασία του διαγωνισμού, για την προσφορά που σας είπε ο κ. Παππάς να βάλετε.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ: Ναι, για την προσφορά.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Πόσα ήταν; 17,5;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ: Ο Παππάς τις προηγούμενες μέρες υποτίθεται ότι είχε την απόλυτη πληροφόρηση και είπε ότι είχε μιλήσει με τον…

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Τον Βαρδινογιάννη και ότι θα βάλει μέχρι 17,5, λέει.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ: Και είπε ο Τζίγγερ, λέει, ότι «δεν πάω πάνω από 17». Μάλιστα, ο Τζίγγερ του είχε πει, ότι, ούτως ή άλλως, θα πέσει ο νόμος και του είπε αυτό.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Σας είπε ο κ. Παππάς πώς τον γνώρισε τον κ. Βαρδινογιάννη; Με απευθείας επαφή;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ: Μου είπε ότι «συναντήθηκα με τον Τζίγγερ και ο Τζίγγερ μας είπε αυτό, ότι θα βάλει μέχρι 17 εκατομμύρια».

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Σας είπε επομένως.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ: Βεβαίως, προσέθεσε και το επόμενο, ότι θα νομίζουν αυτοί ότι θα κερδίσουν το Συμβούλιο της Επικρατείας, που αποκλείεται, διότι τότε οι σύμβουλοι στο Μαξίμου εκεί, ένας εκ των οποίων νομίζω σε αυτά τα θέματα ήταν ισχυρός σύμβουλος, ο Μαντζουράνης, τους είχε πει «με τίποτα». Αυτό από τον Μαντζουράνη το άκουσα και εγώ, ότι δεν πρόκειται το Νομικό Συμβούλιο να ακυρώσει τη διαδικασία αυτή. Όχι τον νόμο Παππά. Γιατί ο νόμος, όπως λέει και ο κ. Παππάς, συνεχίζει να υπάρχει, αυτός ο νόμος. Αυτά μας είπε.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Πόσα σας είπε να βάλετε τελικά ως προσφορά;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ: Ο Παππάς έφτασε να πει ενώπιον της ύψιστης μεγάλης αυτής ομάδος να μπουν μέχρι 27 εκατομμύρια περίπου. 24, 26, 27, έλεγε.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Απαντάτε ευθέως και σας ευχαριστώ γι’ αυτό, αλλά, για μας είναι… Δηλαδή, αυτά περιγράφονται τις αρμοδιότητες του κ. Παππά από τον νόμο για την αδειοδότηση;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ: Εγώ τι να ξέρω; Ούτε τον νόμο διάβασα ούτε ήθελα να ξέρω αυτά.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ο νόμος δεν προβλέπει εμπλοκή. Γι’ αυτό σας είπα ότι ουσιαστικά απέκρυψε από τον ελληνικό λαό ο κ. Παππάς ότι ένα από τα τέσσερα κανάλια ήταν αυτό που τον ενδιέφερε. Ήσασταν εσείς υποψήφιος καναλάρχης, αλλά στην ουσία ήταν αυτός ο πραγματικός ιδιοκτήτης. Αυτό λέω.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ: Εγώ καταθέτω ότι το κανάλι το οποίο θα παίρναμε εμείς, στο όνομα του γιου μου, δεν ήταν κανάλι για μας. Ήταν το όνομά μας κι αυτό το κανάλι θα πήγαινε σε αυτόν που θα υποδείκνυε ο Παππάς στο τέλος. Και μια γραπτή, περίπου, υπόδειξη υπάρχει νομίζω -κάπου θα την βρω ενδεχομένως- όπου εκεί μιλάει και λέει 35+16=51, 51=100, 100 κλπ., τι λέει εκεί, άρα αυτά. Και περίμενα την ημερομηνία να με φωνάξουν, να συντάξουμε αυτά.

Μην σας πω ότι ενθυμούμαι ότι σε κάποιο γραφείο και σε κάποια διεύθυνση πήγανε να συντάξουν τέτοια χαρτιά, αλλά έγινε μέσα στο δικηγορικό γραφείο αυτό όπου τότε σ’ αυτή τη διαδικασία ήταν ο κ. Αρτεμίου, τώρα που τα θυμάμαι, σε κάποιο γραφείο δικηγορικό κι εκεί ακριβώς έγινε το «ρίξιμο» το τελικό το δικό μου. Γιατί με «ρίξανε».

Την Πέμπτη συνεχίζει τις εργασίες η Προανακριτική

Επόμενη συνεδρίαση της Προανακριτικής προγραμματίστηκε για την Πέμπτη, με ατζέντα τον προγραμματισμό και την λίστα των επόμενων μαρτύρων, αλλά και για την εξέταση του δημοσιογράφου Δήμου Βερύκιου, καθώς, ως εκ των συνεργατών του επιχειρηματία Κοντομηνά, έχει εικόνα και γνώση της όλης υπόθεσης των τηλεοπτικών αδειών.