Με το «ρίσκο» να μην συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 200 ψήφων για να μπορέσει να εγκριθεί το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, είναι σε εξέλιξη στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπ. Εσωτερικών για την άρση των περιορισμών στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των απόδημων Ελλήνων από τον τόπο κατοικίας τους.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης κατά την έναρξη της συζήτησης τόνισε πως «είχα πει στην επιτροπή ότι είμαι διατεθειμένος ακόμα και να αποσύρω το συζητούμενο νομοσχέδιο προκειμένου να βρεθεί συγκλίνουσα λύση για να επιτευχθεί ο στόχος διευκόλυνσης άσκησης εκλογικού δικαιώματος υπό δύο 2 προϋποθέσεις :

Να μην υπάρχει κανένας περιορισμός και η ψήφος των απόδημων Ελλήνων να είναι ισότιμη με όλων των εκλογέων και να προσμετράτε στο συνολικό αποτέλεσμα. Είχα απευθύνει στον ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί καθώς όλα τα άλλα ζητήματα θα μπορούσαν να συζητηθούν και να συμφωνηθούν εφόσον βέβαια είχαν συμφωνηθεί αυτές οι δύο κεντρικές προϋποθέσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία με την οποία προτείνουν ίδρυση 4 εκλογικών περιφερειών απόδημων οι οποίοι όμως θα εκλέγονται όχι με κομματικά ψηφοδέλτια και δεν θα λαμβάνεται υπόψη η ψήφος των απόδημων στην διαμόρφωση του συνολικού αποτελέσματος. Υποθέτω ότι στην έκκλησή μου ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε αρνητικά.

Η αρνητική αυτή απάντηση να προσμετράτε η ψήφος απόδημων όπως των υπολοίπων Ελλήνων σημαίνει ότι συνεχίζουμε και ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του».

Διαφωνούν με την ψήφο των ομογενών τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαφωνούν με την νομοθετική πρωτοβουλία του αρμόδιου υπουργού Μάκη Βορίδη, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ που επιλέγουν την προώθηση του μοντέλου διεξαγωγής δύο ξεχωριστών εκλογικών διαδικασιών, μια για τους Έλληνες του εσωτερικού και μια για τους Έλληνες του εξωτερικού.

Την διαφωνία του έχει εκφράσει και το ΚΚΕ, επιμένοντας στη διατήρηση των περιορισμών προκειμένου να διευκολύνονται μόνο οι ομογενείς που αποδεικνύουν δεσμούς με την Ελλάδα.

Το ΜεΡΑ25 έχει παρόμοιες θέσεις με τη Νέα Δημοκρατία, ωστόσο οι 9 βουλευτές του δεν αρκούν καθώς με τις ψήφους του ΜΕΡΑ25, μαζί με της Ν.Δ. και του ΚΙΝΑΛ, φθάνουν τις 189.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι στις εθνικές εκλογές μπορούν να μετέχουν από τον τόπο κατοικίας τους όλοι οι απόδημοι που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και όχι μόνο όσοι μπορούν να αποδείξουν διετή διαμονή στην πατρίδα τα τελευταία 35 έτη καθώς επίσης και να έχουν φορολογική δήλωση το εκλογικό έτος.