Έχουμε 99 σχολεία που  βρίσκονται σε αναστολή λόγω του κοροναϊού, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret, με τον Παναγιώτη Τζένο, η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή σημειώνοντας πως τα self test είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τον εντοπισμό τυχόν κρουσμάτων.

 Παράλληλα η κ. Μακρή τόνισε πως οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν καθολικά στη διαδικασία του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου λέγοντας πως οι αρνητές μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού.

 Όπως είπε στις 2 Ιουνίου θα ολοκληρωθούν τα μαθήματα για την Γ΄Λυκείου προκειμένου να προετοιμαστούν καλύτερα οι υποψήφιοι στις πανελλαδικές εξετάσεις.

 Αναφορικά με όσους νοσήσουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, τόνισε πως θα προσέλθουν στις επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου με την ίδια διαδικασία.

 Τόνισε ότι η τηλεκπαίδευση λειτούργησε.

Σε ερώτηση πως θα ανοίξουν τα σχολεία από τη νέα σχολική χρονιά, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι επιδημιολογικές συνθήκες θα επιτρέψουν την διαζώσης εκπαίδευσης.

Αναλυτικά η συνέντευξη της Ζέττας Μακρή στα Παραπολιτικά 90,1

 Η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων , κα Ζέττα Μακρή, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.

Αναφορικά με την εικόνα των  σχολείων η κ. Μακρή τόνισε: «Τα πράγματα πάνε καλά βεβαίως δεν σημαίνει αυτό ότι δεν έχουμε έννοια και αγωνία για τα σχολεία τα οποία δεν λειτουργούν. Το ποσοστό είναι  πάρα πολύ μικρό, σε πλήρη αναστολή είναι 99  όταν το σύνολο των σχολείων είναι 14.149. Και σε τμήματα, το σύνολο των τμημάτων είναι 356.319 και σε μερική αναστολή είναι 922.  Ο αριθμός είναι μικρός παρόλα αυτά αποδεικνύεται ότι το  self testing, η αυτοδιάγνωση, ήταν ένα πολύ σημαντικό όπλο  μαζί με όλα τα άλλα μέτρα από την αρχή της πανδημίας και μέχρι σήμερα».

Αναφερόμενη στην μείωση των εβδομαδιαίων self test  στην εκπαιδευτική κοινότητα σημείωσε: «Όταν ξεκινήσαμε τα 2 self test ήταν απαραίτητα για το λόγο ότι τα παιδιά απείχανε από κάθε διαδικασία για 15 μέρες συνεπώς δεν είχανε  αυτόν τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο. Άρα για την πληρέστερη προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας κρίθηκε απαραίτητο να γίνονται δύο self test  την εβδομάδα εν συνεχεία η αποκλιμάκωση την οποία έφεραν οι εμβολιασμοί, τα self test που είχαν ήδη γίνει, τα μέτρα προστασίας επέτρεψαν να γίνει ένα self test την εβδομάδα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχουν εκπτώσεις στη δημόσια υγεία και στην υγεία της εκπαιδευτικής κοινότητας». 

Ερωτηθείσα αν ήταν εισήγηση της επιτροπής ή πολιτική απόφαση απάντησε: «Με βάση τις εισηγήσεις που γίνονται από την επιτροπή παίρνεται η ανάλογη πολιτική απόφαση. Στο πλαίσιο της αποκλιμάκωσης επελέγη αυτή η μια  διενέργεια τεστ την εβδομάδα».

Αναφορικά με τους  «αρνητές»  εκπαιδευτικούς των self test τόνισε: «Αν υπάρχουν κάποιοι δεν είναι περισσότεροι από τα δάχτυλα του ενός χεριού  οι αρνητές. Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στη διαδικασία της αυτοδιάγνωσης και η επιθυμία τους να επιβληθούν σε αυτόν τον έλεγχο ήταν όχι απλώς συγκινητική, κατά εμάς στο υπουργείο αναμενόμενη, αλλά περιελάμβανε και τις οδηγίες και τις παραινέσεις και τις συμβουλές που δινόντουσαν και στους μαθητές και στους γονείς. Δηλαδή οι εκπαιδευτικοί εκπλήρωσαν την αποστολή τους όπως όλοι περιμέναμε με έναν τρόπο υποδειγματικό. Για ακόμη μια φορά στην πανδημία φάνηκε πως οι εκπαιδευτικοί απολύτως κατανοούν το ρόλο τους και συμπεριφέρονται με έναν τρόπο που αξίζει επαίνους, όχι μόνο από το υπουργειο μας, αλλά από όλη την κοινωνία.»

Αναφορικά με την ολοκλήρωση στις 2 Ιουνίου  των μαθημάτων της Γ’ Λυκείου ανέφερε: «Ο λόγος ήταν η ασφαλέστερη και καλύτερη προετοιμασία για τις  πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων».

Για τις  πανελλαδικές εξετάσεις σημείωσε: «Υπάρχει η περσινή εμπειρία και  θέλω να επισημάνω ότι η μακροχρόνια εμπειρία των πανελλαδικών εξετάσεων συνέβαλε ώστε και πέρυσι την περίοδο της πανδημίας  να γίνει με τον γνωστό αδιάβλητο  τρόπο και με τα μέτρα προστασίας τα οποία χρειάζονται. Φέτος οι πανελλαδικές για τα Γενικά Λύκεια ξεκινούν 14/6 και τελειώνουν 22/6, και σε ότι αφορά τα Επαγγελματικά Λύκεια 15/6 και τελειώνουν 28/6. Σε ότι αφορά στα μέτρα προστασίας θα μου επιτρέψετε να τα κάνουμε συγκεκριμένα μετά από συνεννόηση με την επιτροπή των ειδικών».

Ερωτηθείσα αν θα υπάρχουν προβλέψεις για μαθητές που ενδεχομένως να νοσήσουν την περίοδο των πανελλαδικών  εξετάσεων απάντησε: «Υπήρχανε πάντοτε προβλέψεις για παιδιά  τα οποία κατά την περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων για λόγους  ανεξάρτητους από τη θέλησή τους δεν μπορούσαν να τις ολοκληρώσουν τότε προσήρχοντο στις επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου. Με την ίδια διαδικασία θα προσέλθουν και τα παιδιά  που μπορεί να νοσήσουν».

Για την τηλεκπαίδευση δήλωσε: «Η τηλεκπαίδευση λειτούργησε και πήραμε και ευρωπαϊκά εύσημα. Πράγματι η τηλεκπαίδευση δεν έχει τις  παραμέτρους της δια ζώσης εκπαίδευσης που είναι η διάδραση μεταξύ μαθητών, η επαφή με την εκπαιδευτική κοινότητα παρόλα αυτά η τηλεκπαίδευση μας επέτρεψε να καλύψουμε την ύλη. Αυτό ως εκπαιδευτικό αποτέλεσμα ας καταγράφει και ας πιστωθεί στο υπουργειο»

Ερωτηθείσα για την προετοιμασία για τη  νέα σχολική χρονιά απάντησε: «Η αποκλιμάκωση στην οποία οδηγούν οι εμβολιασμοί, ο καιρός, οι εμβολιασμοί οι οποίοι θα προχωρήσουν ακόμα περισσότερο τον Σεπτέμβριο δεν μας επιτρέπουν να είμαστε απαισιόδοξοι, από την άλλη πλευρά όμως οι συνθήκες δεν μας επιτρέπουν και να  είμαστε αδρανείς.  Άρα έχουμε όλα τα σενάρια επεξεργαστεί με την ελπίδα ότι οι επιδημιολογικές συνθήκες θα επιτρέψουν τη δια ζώσης λειτουργία».