Στόχος η φετινή τουριστική σεζόν να είναι πολύ καλύτερη και όχι απλά καλύτερη από την περυσινή, δήλωσε στα  Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret, με τον Παναγιώτη Τζένο,  ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης.

 Σύμφωνα με τον κ. Φραγκάκη, το  μεγάλο στοίχημα είναι να έρθει περισσότερος κόσμος ώστε να δουλέψουν περισσότεροι εργαζόμενοι στις τουριστικές επιχειρήσεις.

 Τόνισε πως το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα διευκολύνει τις μετακινήσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ, ενώ ανέφερε πως η Ελλάδα είναι μεταξύ των τριών πρώτων χωρών που επιλέγουν οι ταξιδιώτες.

 Είπε πως ορόσημο για την άφιξη τουριστών είναι τα τέλη Ιουνίου.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Δημήτρη Φραγκάκη στα Παραπολιτικά 90,1

 Ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, κος Δημήτρης Φραγκάκης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.

Αναφορικά με  την εικόνα του τουρισμού ο κ. Φραγκάκης σημείωσε: «Ο στόχος είναι η  φετινή σεζόν του 2021 να είναι πολύ καλύτερη από την περσινή, όχι απλά καλύτερη. Το μεγάλο στοίχημα για φέτος  είναι να μπορέσει η τουριστική βιομηχανία όχι απλά να σταθεί στα πόδια της όπως έγινε πέρυσι αλλά να αρχίσει να περπατάει λίγο πιο γρήγορα διότι το μεγάλο στοίχημα είναι τελικά να δουλέψουν οι επιχειρήσεις, να έρθει περισσότερος κόσμος προκειμένου να δουλέψουν και ειδικά  στην ελληνική περιφέρεια να υπάρξουνε δουλειές για τους πολίτες.  Αυτό είναι το στοίχημα που έχουμε βάλει να νομίζω σιγά–σιγά με τη δουλειά που γίνεται θα το κερδίσουμε.

Το άνοιγμα έχει γίνει σταδιακά, έχουμε ένα πλάνο πολύ συγκεκριμένο ήδη από τον Ιανουάριο το οποίο  αρχίζει και ξετυλίγεται τώρα με δύο κομβικά σημεία, το πρώτο είναι η υιοθέτηση του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού το οποίο θα διευκολύνει πάρα πολύ τα ταξίδια . Αυτό το πιστοποιητικό θα είναι έτοιμο μετά τις 15-20  Ιουνίου οπότε θα διευκολύνει έτι περαιτέρω τις μετακινήσεις εντός της ΕΕ και το δεύτερο ορόσημο αυτής της πορείας ήταν η 14η Μαΐου που ουσιαστικά άνοιξε ο τουρισμός. Η εικόνα είναι προς το παρόν θετική με την έννοια ότι υπάρχει πολύ υψηλή ζήτηση για την Ελλάδα.  Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις τρεις χώρες της ΕΕ που είναι προτιμητέες για διακοπές φέτος  Μάλιστα υπήρχε ανακοίνωση χθες από πολύ μεγάλο τουριστικό όμιλο της Γερμανίας ότι το πρώτο 6ήμερο του ανοίγματος έφερε στην Ελλάδα 12 χιλιάδες γερμανούς επισκέπτες σε έξι νησιά άρα αυτό από μόνο του δείχνει μια δυναμική της χώρας μας, που την ξέρουμε και εμείς και ο στόχος μας είναι, ειδικά στον ΕΟΤ με την καμπάνια που έχουμε ετοιμάσει, αυτή η ζήτηση να μετατραπεί σε κρατήσεις και τελικά να μετατραπεί σε αφίξεις.  

Περί τα τέλη Ιουνίου εκεί θα δούμε κόσμο και θα τον καταλάβουμε».

Αναφορικά με την πολιτική κάποιων κρατών να αποτρέψουν τους πολίτες τους να έρθουν την Ελλάδα τόνισε: «Δεν έχουμε αυταπάτες στον ΕΟΤ ούτε στο υπουργείο Τουρισμού  ξέρουμε ότι θα είναι μια χρονιά αρκετά δύσκολη και πάρα πολύ ανταγωνιστική σε όλα τα επίπεδα φανερά και μη φανερά , αυτό το ξέρουμε και είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό . Έχουμε συνεχή επικοινωνία  με τους υπευθύνους όλων των χωρών οι οποίες μας ενδιαφέρουν για φέτος. Ξέρουμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση από τους πολίτες τους να κάνουν διακοπές και κυρίως να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα γιατί θεωρούν  ότι εκτός από ένας όμορφος προορισμός που τα παρέχει όλα είναι και ένας ασφαλής προορισμός οπότε νομίζω ότι αυτό δεν θα μπορέσει να συγκρατηθεί. Πάντα είμαστε σε επικοινωνία με τις αρχές της κάθε χώρας  γιατί η κάθε χώρα έχει τη δική της πολιτική και στρατηγική στο πως θα κινηθεί όσον αφορά την πανδημία, και εκεί δεν χωράνε πολλές παρεμβάσεις αλλά τόσο η Αγγλία όσο και η Γερμανία που είναι οι δύο μεγαλύτερες αγορές μας νομίζω ότι θα αρχίσουν να μπαίνουν στο κάδρο των αφίξεων με συζήτηση μεταξύ τους και συνεννόηση άρα δεν το φοβάμαι τόσο πολύ αυτό.  Αυτό που θα ήθελα και για αυτό ο οποίο παλεύουμε όλοι είναι να μπορέσει ξεκινήσει η σεζόν  λίγο νωρίτερα. Στόχος μας θα ήταν να μπορέσουμε στα μέσα Ιουνίου να έχουμε έναν ικανό αριθμό επισκεπτών, αν μπορέσουμε να το καταφέρουμε αυτό θα είναι πολύ μεγάλη επιτυχία, και φυσικά αυτό το οποίο εχουμε σαν στόχο  είναι να μπορέσουμε να  επιμηκύνουμε τη σεζόν. Να μπορέσουμε να φτάσουμε  δηλαδή μέχρι τέλος Οκτωβρίου ενδεχομένως και αρχές Νοεμβρίου βέβαια όλα αυτά είναι υπό την αίρεση της πανδημίας. Και επειδή η πανδημία δεν έχει τελειώσει είναι ακόμα εδώ θα πρέπει να δούμε και την ατομική μας ευθύνη  ειδικά σε περιοχές που είναι τουριστικές. Έχει μεγάλη σημασία να κρατήσουμε χαμηλά τα  κρούσματα  να μην έχουμε κάποια πιθανή έξαρση γιατί διαφορετικά θα έχουμε πρόβλημα στον τουρισμό μας».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ήρθε η ώρα να συζητήσουμε και για άλλες μορφές τουρισμού απάντησε: «Η πανδημία μέσα στη μεγάλη ζημιά που έκανε  στον ελληνικό τουρισμό ταυτόχρονα λειτουργεί και ως επιταχυντής εξελίξεων. Είναι προφανές ότι προετοιμαζόμαστε για να πάμε στο επόμενο αφήγημα του ελληνικού τουρισμού και το επόμενο αφήγημα είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο ένας προορισμός  ήλιου θάλασσας, προφανώς αυτός είναι ο πυρήνας  του τουριστικού μας προϊόντος αλλά δεν μπορουμε  και δεν πρέπει να μείνουμε εκεί . Η Ελλάδα έχει πολλές άλλες δραστηριότερες  και πολλά πράγματα να κάνει και να δει κανείς όχι μόνο στις κλασικές τουριστικές περιοχές αλλά και  εκτός αυτών των περιοχών. Όλη η χώρα  είναι μια εν δυνάμει τουριστική περιοχή όλο το χρόνο,  αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της επόμενης πενταετίας όπου η ανάκαμψη θα φανεί στο τουριστικό προϊόν συνολικά και επίσης θα φανούν και οι αλλαγές που έχει επιφέρει ο κορονοϊός  και στο πως επιλέγει κάποιος έναν προορισμό και στο πως  επιλέγει τον τρόπο με τον οποίο θα κάνει τις διακοπές του.  Σε αυτό προετοιμαζόμαστε ήδη, το νέο αφήγημα που έχουμε λανσάρει του «όλα όσα θέλεις βρίσκονται στην Ελλάδα» , «all you want is Greece» είναι το μότο μας φέτος και το έχουμε ντύσει με 5 εξαιρετικά βιντεο τα οποία ήδη προβάλλονται στην Ευρώπη. Η Ελλάδα  είναι ένας ολιστικός τουριστικός προορισμός  δεν είναι μόνο ο ήλιος και η θάλασσα είναι πολλά άλλα ακόμη  άρα αυτό θα πρέπει σιγά-σιγά να το δουλεύουμε όλοι, να το έχουμε στο μυαλό μας και κυρίως να μπορέσουμε να δώσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες να μπορέσουμε να το κάνουμε πράξη την επόμενη πενταετία. Σταδιακά μπορούμε να το καταφέρουμε».