Με σκληρή ρητορική έναντι της Λευκορωσίας και αίτημα για αποφάσεις περί κυρώσεων προσέρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκινάει σε λίγη ώρα στις Βρυξέλλες. Η διήμερη έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί με άλλη ατζέντα, αλλά το ζήτημα αυτό λαμβάνει πλέον κυρίαρχη θέση στις συζητήσεις των «27».

Οι ευρωπαίοι ηγέτες, στη Σύνοδο Κορυφής, «πρέπει να συμφωνήσουν ώστε να υπάρξουν ξεκάθαρες και αυστηρές συνέπειες που δεν θα αφήσουν περιθώρια στη Λευκορωσία να αμφισβητήσει την ενότητα και την αποφασιστικότητά μας», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε δηλώσεις του στους Financial Times, αναφερόμενος στη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς στο Μινσκ μετά από την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair στην οποία επέβαινε και η οποία είχε αναχωρήσει από την Αθήνα με προορισμό το Βίλνιους της Λιθουανίας.


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος για την έναρξη των εργασιών της Έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η έκτακτη Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής, του Μαΐου, έχει μία πλούσια ημερήσια διάταξη. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας. Επιτρέψτε μου να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τη συμφωνία μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών για το ζήτημα του νέου κανονισμού που θα διέπει τη λειτουργία του Πιστοποιητικού COVID-19. Αποτέλεσε, εξάλλου, μία ελληνική πρωτοβουλία και χαίρομαι ιδιαίτερα που το Πιστοποιητικό αυτό θα τεθεί σε λειτουργία το συντομότερο δυνατόν έτσι ώστε να διευκολυνθεί η ασφαλής μετακίνηση ευρωπαίων πολιτών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά πάσα πιθανότητα, σήμερα, η χώρα μας θα φτάσει στο ορόσημο των 5.000.000 εμβολιασμών. Επιταχύνοντας σημαντικά την Επιχείρηση «Ελευθερία» χτίζουμε το τείχος ανοσίας, το οποίο θα μας επιτρέψει το συντομότερο δυνατόν να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Και, βέβαια, η υποδοχή επισκεπτών το καλοκαίρι με ασφάλεια αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα για την Ελληνική Κυβέρνηση.

Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σήμερα μία σειρά από θέματα που αφορούν τις εξωτερικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιτρέψτε μου να σταθώ μόνο στο περιστατικό της εκτροπής της πτήσης της Ryanair από την Αθήνα στο Βίλνιους. Είναι μία πράξη η οποία ισοδυναμεί ουσιαστικά με κρατική αεροπειρατεία. Δεν αρκεί μόνο να παραμείνουμε σε φραστικές καταδίκες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να υιοθετήσει το συντομότερο δυνατόν ένα νέο πλέγμα ισχυρών κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας έτσι ώστε να στείλει ένα μήνυμα ότι τέτοιες πρακτικές δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές στην ευρωπαϊκή ήπειρο».

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90.1, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη έκανε λόγο για «πράξη κρατικής αεροπειρατείας», ενώ υπογράμμισε πως «πρέπει να υπάρχουν συνέπειες γι’ αυτή τη συμπεριφορά». Ακόμα πιο σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο Γιώργος Γεραπετρίτης. «Μοναδικό φαινόμενο στον σύγχρονο δημοκρατικό κόσμο, πρόκειται για πράξη κρατικής τρομοκρατίας, μια κυνική υποστολή της δημοκρατίας», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας.

Η σημερινή Σύνοδος Κορυφής, που θα ολοκληρωθεί αύριο στις Βρυξέλλες, έχει ωστόσο και άλλα ζητήματα που ενδιαφέρουν άμεσα την ελληνική κυβέρνηση. Πρώτον, το πιστοποιητικό εμβολιασμού, μία πρόταση που είχε καταθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από αρκετούς μήνες και η οποία είναι καίριας σημασίας για τον τουρισμό. Το λεγόμενο ενωσιακό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID (το οποίο αρχικά είχε ονομαστεί «ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό») αναμένεται να είναι έτοιμο στα τέλη Ιουνίου ώστε να τεθεί σε εφαρμογή για τους ταξιδιώτες από την 1η Ιουλίου. Στο τραπέζι της συζήτησης των «27» αναμένεται επίσης να τεθεί και η άρση των πατεντών για τα εμβόλια, που πρότεινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Δεύτερον, το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, που είναι ψηλά στην ατζέντα της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζει τη θέσπιση του πρώτου κλιματικού νόμου της χώρας μας, έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο της απολιγνιτοποίησης και επιδιώκει να βρεθεί στην πρώτη ταχύτητα των χωρών της Ε.Ε. στο θέμα της μείωσης εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και της πράσινης μετάβασης.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, το μεταναστευτικό-προσφυγικό αναμένεται να τεθεί εκτάκτως στην ατζέντα, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται και στη στάση της Τουρκίας και στην εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας.