Το μοντέλο του ΠΑΜΕ, τα μέλη του οποίου παραμένουν οργανωτικά στη ΓΣΕΕ, αλλά πραγματοποιούν ξεχωριστά συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, επιχειρούν να αντιγράψουν στον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να δώσουν κινηματική και ακτιβιστική υπόσταση στην αντιπολιτευτική τους τακτική απέναντι στη Ν.Δ.

Ο τόνος προς αυτή την κατεύθυνση δόθηκε με αιχμή το νομοσχέδιο Χατζηδάκη στον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς, όπου σύσσωμο το κόμμα κινητοποιήθηκε στα πρότυπα του ΚΚΕ και βγήκε συλλογικά και συντεταγμένα στους δρόμους της Αθήνας με επικεφαλής τον ίδιο τον Αλ. Τσίπρα.

Κομβικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια έχει αναλάβει η προερχόμενη από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και νυν τομεάρχης Εργασιακών του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, χρησιμοποιώντας ως πολιορκητικό κριό αμφισβήτησης της σημερινής διοίκησης της ΓΣΕΕ με πρόεδρο τον επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ, Γ. Παναγόπουλο, τον πρώην πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλο.

Ο τελευταίος, έπειτα από μια περίοδο αποστασιοποίησης από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, επανακάμπτει στις επάλξεις του συνδικαλιστικού αγώνα ως εκλεκτός πλέον της Κουμουνδούρου και κύριος εκφραστής της γραμμής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους χώρους δουλειάς του ιδιωτικού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο λόγος που τους προηγούμενους μήνες ο Ν. Φωτόπουλος είχε «χολώσει» με τον Αλ. Τσίπρα και δεν έβγαινε απροκάλυπτα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης την εποχή που ήταν πρωθυπουργός είχε επιλέξει ως σύμμαχό του τον διάδοχό του στη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, κ. Γιώργο Αδαμίδη, τον οποίο, μάλιστα, σκόπευαν να κατεβάσουν και υποψήφιο βουλευτή στον Νομό Κοζάνης.

Στα «μαχαίρια» Φωτόπουλος - Αδαμίδης

Η βεντέτα Φωτόπουλου - Αδαμίδη στους κόλπους της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ παραμένει ανοιχτή, παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες έγινε μια προσπάθεια «συμφιλίωσής» τους, για τα μάτια του κόσμου, με πρωτοβουλία της αδελφής του Αλ. Τσίπρα, Ζανέτ, η οποία ως συντονίστρια της οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ στην Ανατολική Αττική τους κάλεσε να εμφανιστούν μαζί σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε με αντικείμενο το εργασιακό νομοσχέδιο του Κ. Χατζηδάκη.

Παρ’ όλα αυτά, δεν επετεύχθη κάποια σημαντική πρόοδος στη βελτίωση των σχέσεών τους, δεδομένου πως ο Ν. Φωτόπουλος θεωρεί εαυτόν πιο ισχυρό στον χώρο της ΓΣΕΕ από τον κ. Αδαμίδη, ο οποίος, αν και πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, δεν είναι εκλεγμένος στη διοίκηση της ανώτατης συνομοσπονδίας εργατών Ελλάδος.

Η ανασύνταξη Φωτόπουλου και η δράση δύο ακόμα ΠΑΣΟΚογενών βουλευτών, των Θ. Μωραΐτη και Χρ. Σπίρτζη
Το σχέδιο της Κουμουνδούρου για ενδυνάμωση της παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο των συνδικάτων και αύξηση της επιρροής του στη διοίκηση της ΓΣΕΕ με περισσότερες έδρες, από τις τρεις που διαθέτει σήμερα με τον Ν. Φωτόπουλο, σε σύνολο 45, στη συνδικαλιστική οργάνωση περιλαμβάνει και την ανάπτυξη μιας πολεμικής σε βάρος του προέδρου της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλου. Η αποδόμηση του τελευταίου έχει ξεκινήσει από την εποχή που πήρε θέση υπέρ του «Οχι» στο δημοψήφισμα-παρωδία που οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός με τη διοίκηση της ΓΣΕΕ δεν συναντήθηκε ποτέ.

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου σε όλες τις παρεμβάσεις της καταφέρεται συνεχώς εναντίον της σημερινής διοίκησης της ΓΣΕΕ, λέγοντας ότι δεν ανταποκρίνεται στον θεσμικό της ρόλο.

Εκτός από τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, την «ανασύνταξη» των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο των συνδικάτων έχουν αναλάβει και ακόμα δύο στελέχη με «ΠΑΣΟΚογενή» προέλευση: οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Μωραΐτης και Χρ. Σπίρτζης. Ο τελευταίος, μάλιστα, δραστηριοποιείται στον κλάδο των μεταφορών, έχοντας ως «πρωτοπαλλήκαρο» τον επίσης πρώην «ΠΑΣΚίτη» συνδικαλιστή Θ. Αμπλά.

Η τακτική, ωστόσο, αυτή, του ΣΥΡΙΖΑ να «συνωστίζεται» στους δρόμους και στα πεζοδρόμια, πρωτοστατώντας σε πορείες και διαδηλώσεις, σε περίοδο, μάλιστα, πανδημίας, έχει δημιουργήσει εντάσεις στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου, καθώς στελέχη προερχόμενα από το εκσυγχρονιστικό μπλοκ του ΠΑΣΟΚ, που τα τελευταία χρόνια κινούνται στον χώρο της Αριστεράς, αποδεχόμενα το κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα, διαφωνούν με αυτές τις πρακτικές. Τα στελέχη αυτά υποστηρίζουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους πως σε μια περίοδο που η κοινωνία αναζητά όχι μόνο εναλλακτικές λύσεις και προτάσεις απέναντι στη «νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης», αποστρέφεται τακτικές που θυμίζουν «ναφθαλίνη», αλλά και τα πρόσωπα που έχουν μείνει στην ιστορική μνήμη των πολιτών ως «εργατοπατέρες». Ο προβληματισμός αυτός έχει φθάσει και στα ηγετικά κλιμάκια της Κουμουνδούρου, που αναζητά τη χρυσή τομή στο εν λόγω θέμα. Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, με τη νέα αυτή δράση και τις προσπάθειες ενίσχυσης των σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με τους συνδικαλιστές, έχει αυξήσει την επιρροή της στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έχει ενισχύσει τον ρόλο της στην «αυλή» του ηγετικού πυρήνα πέριξ του Αλέξη Τσίπρα.