Μπαράζ αποκαλύψεων έφερε το τρίτο μέρος της κατάθεσης του Χρήστου Καλογρίτσα, όπου ο «κόκκινος εργολάβος» προχώρησε σε λεπτομέρειες σχετικά με τις «διευκολύνσεις» που έκανε στηρίζοντας, οικονομικά, ΜΜΕ προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα στην κατάθεσή του ο επιχειρηματίας περιέγραψε τις μεθοδεύσεις του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά για να αποκτήσει η τότε κυβέρνηση το «ΣΥΡΙΖΑ channel».

Ο Χρήστος Καλογρίτσας υποστήριξε ότι υπάρχει έγγραφο μεταξύ της δικής του εταιρείας και της CCC, που αποτυπώνει τη συμμετοχή των προσώπων στο μετοχικό κεφάλαιο του τηλεοπτικού σταθμού, για να προσθέσει ότι ο ίδιος ως «μπροστινός» κατείχε «τις μετοχές του Νίκου Παππά».

Επίσης, είπε ότι έχει στην κατοχή του επιπρόσθετα SMS, μεταξύ των οποίων και την γραπτή εντολή που του έστειλε ο τότε υπουργός, προκειμένου να συναντήσει τον υπεύθυνο λογιστηρίου της CCC, Αντώνη Λιανό.

Σε ερώτηση του εισηγητή της πλειοψηφίας, Θάνου Πλεύρη, για το αν του ζητήθηκαν να δανείσει χρήματα εκτός του καναλιού, ο «κόκκινος εργολάβος» απάντησε: «Αμεσα δεν μου ζητήθηκαν, γιατί μου ειπώθηκε πως χρήματα υπήρχαν και δεν χρειαζόταν. Στην πορεία όμως μου ζητήθηκαν... διευκολυντικά χρήματα. Να βοηθήσω. Από ένα διευθυντήριο. Την τελική απόφαση την είχε ο Παππάς».

Πλεύρης: Πού δώσατε λεφτά;

Καλογρίτσας: Αυτά τα περίφημα 8 εκατ. ευρώ είναι χρήματα που… (διακόπτει).

Πλεύρης: Δώσατε λεφτά για εφημερίδες και ραδιόφωνα;

Καλογρίτσας: Κάτι συνεισέφερα. Μου έστελναν κάτι παιδιά για να δώσω λεφτά «Στο Κόκκινο» (σ.σ. ραδιοφωνικός σταθμός του ΣΥΡΙΖΑ)

Πλεύρης: Δώσατε λεφτά «Στο Κόκκινο»;

Καλογρίτσας: Ναι.

Εισερχόμενος στη συνεδρίαση ο κ. Καλογρίτσας προχώρησε σε διευκρινιστική δήλωση, λέγοντας: «Eγώ ξεκαθαρίζω πως έκανα άλλη δήλωση από αυτή που γράφτηκε. Έκανα σαφές πως τα 3 εκατ. ευρώ δεν τα οφείλω. Αν τα όφειλα, δεν θα ήμουν εδώ. Δεν είπα πως θέλω να κερδίσω λεφτά». «Μου είπαν ''σύντροφε, βάλε χρήματα, και θα τα πάρεις''».

Εξηγήσεις για τα 8 εκατ. ευρω και το κωδικοποιημένο όνομα από Α


Ο Βασίλης Κεγκέρογλου μέλος της προανακριτικής εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ, ακούγοντας τις εξηγήσεις του Χ. Καλογρίτσα σχετικά με τα 8 εκατ. ευρώ, πρότεινε η επιτροπή να ζητήσει το δανειοδοτικό πακέτο των 8 εκατομμυρίων.

Χ. Καλογρίτσας: Άρα αυτά ήταν τα 8 εκατ. ευρώ.

Στ. Κελετσης: Άρα πως ήταν οι μετοχές του Παππά;

Χ. Καλογρίτσας: Όταν δεις το σημειωματάριο μου και τον κωδικό Α2 που είναι ένας με όνομα κι επώνυμο που άρχιζε από Α θα σας πω.

Θ. Πλεύρης: Να μας πείτε κύριε Καλογρίτσα. Φύγαμε από το Α2.

Β. Κεγκέρογλου: Να ζητήσει η επιτροπή το δανειοδοτικό πακέτο των 8 εκατ ευρώ.

Χ. Καλογρίτσας: Βεβαίως. Ξαναγυρίζω λοιπόν.

Καλογρίτσας σε Πολάκη: Είσαι βουλευτής με τα λεφτά μου


Θ. Πλεύρης: Να μου πείτε ονόματα. Πετάξατε κάτι για το Α2.

Χ. Καλογρίτσας: (δεν απάντησε και προχωρά)...για να πάρουμε φορολογική ενημερότητα προσφύγαμε στα δικαστήρια. Εμένα και τη γυναίκα μου μας έκοψαν και την έξοδο στο εξωτερικό. Τελικά τελείωσαν τα δικαστήρια και όλοι αθωωθήκαμε και πληρώσαμε καμία 50αρια χιλιάρικα και η γυναίκα μου 1,8 εκατ. ευρώ που έγινε αναίρεση. Κι ο γιος μου θα μπορούσε όμως, εμείς πληρώσαμε 6,5 εκατ. ευρώ επειδή μια παρέα ήθελε κανάλι. Μου τα χρωστάτε αυτά κι άλλα. Πολάκη μη φωνάζεις. Είσαι βουλευτής με το κόμμα που μου έφαγε τα λεφτά. Είσαι βουλευτής λοιπόν με τα λεφτά μου.


Θ. Πλεύρης: Πέστε μας όμως κύριε. Είπατε και για αλλά λεφτά. Που άλλου δώσατε;

Χ. Καλογρίτσας: Αν υποθετικά σας φέρω μια τσάντα με χρήματα άντε να με πιστέψουν εμένα σε σχέση με την κάθε βουλευτάρα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι. Να φτιάξεις κάτι στη γραφείο του, να πληρώσεις κάποια ανάγκη... πολλά!

Θ. Πλεύρης: Έχετε κάποιο πρόσωπο συγκεκριμένο; Κάποιο βουλευτή; Επισκευάσατε κάτι ως εταιρεία κι εργολάβος κάτι για συγκεκριμένο πρόσωπο;

Χ. Καλογριτσας: (απέφυγε να απαντήσει)

Μετά από την σιωπή του μεγαλοεργολάβου αλλά και τις απαντήσεις του, «πως υπάρχουν πολλοί τρόποι να πληρώσεις κάποια ανάγκη» ο Θ. Πλεύρης εισηγητής της πλειοψηφίας ζήτησε από τον Χ. Καλογρίτσα να καταθέσει όλα τα στοιχεία στην επιτροπή. Όλα τα μηνύματα. Τις ατζέντες. Τα email.

Τι είπε για Β. Μαρινάκη και Δ. Κοντομηνά


Χ. Καλογρίτσας: Θα ψάξω να τα βρω. Θα ρωτήσω τη γραμματέα μου. Την έχω σαράντα χρόνια. Διαμάντη Ευθαλία. Την ξέρω από το ΚΚΕ. Την ξέρουν όλοι. Βράχος.

Θ. Πλεύρης: Είχατε πει πως συναντήσατε τον κύριο Μαρινάκη και τον κύριο Κοντομηνά με εντολή Παππά;

Χ. Καλογρίτσας: Με εντολάρες. Πήγα στον Μαρινάκη και του είπα «δώσε μου ότι σου είπε ο Νίκος». Το επιβεβαιώνω. Βεβαίως. Αλήθεια. Πολύ μεγάλη αλήθεια. Και τον Κοντομηνά τον είδα. Με εντολή του Παππά. Γράψτε το: ότι έκανα ήταν εντολές του.

Θ. Πλεύρης: Το 51% το ζητήσατε εσείς;

Χ. Καλογρίτσας: Του είπα «Δημήτρη ήλθα να δώσουμε τα χέρια για αυτά που είπαμε». Μου λέει «μωρέ Χρήστο έβαλα 700 εκατ εδώ και μου ζητάτε το 51%». Του απάντησα «μωρέ εγώ στα ζήτω...»; Μετά μου έστειλαν τον Φουρλεμάδη. Μου λέει 50-50. Κάνω τότε τηλεφώνημα στον Παππά.
«Τι τους λέω»; Μου λέει «πάμε από εκεί μου ήλθαμε». Μετά ο Κοντομηνάς βγήκε στην εκπομπή της Μενεγάκη και μου επιτέθηκε. Με τον Κοντομηνά γνωρίστηκα στο σπίτι του Καμμένου του κουμπάρου μου. Τον Κοντομηνά τον ήξερα. Τον Μαρινάκη όχι. Τον έλεγα κύριο Μαρινάκη με έλεγε κύριο Καλογρίτσα.

Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ: Γιατί δεν του κάνετε μήνυση;


Ο νέος γύρος κατάθεσης Καλογρίτσα προκάλεσε αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου σε ανακοίνωσή της υποστήριξε ότι «τον Καλογρίτσα διαψεύδουν η Δικαιοσύνη, οι μάρτυρες υπεράσπισης, τα ντοκουμέντα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αλλά και οι ίδιες του οι αντιφατικές καταθέσεις». Υποστήριξε επίσης ότι «τον διαψεύδει και ο ίδιος του ο γιος, Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, με την εγγυητική επιστολή των 8 εκατ. ευρώ, που κατέθεσε, και την υπεύθυνη δήλωση για τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό», για να καταλήξει: «Η ΝΔ να χαίρεται τον ψευδομάρτυρά της. Αν ωστόσο η ΝΔ θέλει περισσότερες πληροφορίες, μπορεί κάλλιστα να ρωτήσει ή τον κ. Μητσοτάκη ή το κατά δήλωσή του ''παιδί'' του κ. Καλογρίτσα, τον κ. Θεοδωρικάκο».

Απαντώντας, η ΝΔ σχολίασε σκωπτικά: «Αφού ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί τον μέχρι "χθες" δικό του "καπετάνιο", κ. Καλογρίτσα, ψευδομάρτυρα, γιατί δεν προχωράει σε μηνυτήρια αναφορά εναντίον του; Προφανώς για τον λόγο που όλοι καταλαβαίνουν…».

Παράλληλα η Πειραιώς υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν μπορεί πια να σιωπά απέναντι στις συγκεκριμένες καταγγελίες του Χρήστου Καλογρίτσα και οφείλει να απαντήσει στα εξής ερωτήματα»:

- Ο Χρ. Καλογρίτσας λειτουργούσε ως «μπροστινός» για το μοίρασμα των ποσοστών τού καναλιού, έχοντας τις μετοχές, όπως κατέθεσε ο μάρτυρας, του Νίκου Παππά και της «παρέας» που περιγράφει;

– Πώς γίνεται ο Νίκος Παππάς, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν κορυφαίος υπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου να κοιμάται στο σπίτι του Χρήστου Καλογρίτσα, τη στιγμή που βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τις τηλεοπτικές άδειες;

– Σε ποιους κατέληξαν οι αφανείς χρηματοδοτήσεις άνω των 3 εκατ. ευρώ, που διέθεσε, όπως είπε, ο Χρήστος Καλογρίτσας;

– Με ποιο ρόλο συμμετείχε ο πολυπράγμων Κύπριος δικηγόρος, με εξειδίκευση στις off shore εταιρείες, Αρτέμις Αρτεμίου, που τον γνωρίσαμε από το ταξίδι του στη Βενεζουέλα, στις συναντήσεις με τον Νίκο Παππά και τον Χρήστο Καλογρίτσα, την περίοδο του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών;

– Ποιοι αποτελούσαν την «ομάδα Παππά», που φιλοξενούσε στα γραφεία του στη Νέα Σμύρνη ο Χρήστος Καλογρίτσας, με βάση τις οδηγίες που λάμβανε από τον Νίκο Παππά;».