Σε δήλωσή της με αφορμή την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τόνισε χαρακτηριστικά: «Τιμάμε, σήμερα, τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων του Ποντιακού Ελληνισμού που εξοντώθηκαν με απάνθρωπο και αποτρόπαιο τρόπο πριν από έναν αιώνα».

Επιπλέον, η κ. Σακελλαροπούλου δήλωσε: «Παράλληλα εξαίρουμε τον ηρωικό βίο των Ελλήνων του Πόντου που διασώθηκαν και συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανόρθωση και την πρόοδο της μητέρας πατρίδας, στην οικονομική ανάπτυξη και τον πλούτο της πολιτισμικής μας ταυτότητας».

«Διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης»

Κλείνοντας το μήνυμά της, η πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε: «Η αναγνώριση της Γενοκτονίας υπήρξε αυτονόητο και ελάχιστο χρέος της χώρας μας. Η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης δεν εξαντλεί τη δυναμική της στο παρελθόν. Λειτουργεί συμβολικά και αποτρεπτικά για το μέλλον. Η σημερινή ημέρα είναι μια ζωντανή και διαρκής υπόμνηση σε όλη τη διεθνή κοινότητα της σπουδαίας σημασίας που έχει για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών η ηθική της ευθύνης και της συγγνώμης. Η απερίφραστη καταδίκη των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας είναι μια πράξη με βαθιά πολιτική και ανθρώπινη αξία».

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού

Το δικό του μήνυμα για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, έστειλε μέσω ανάρτησης του στο twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε. Ο Ποντιακός Ελληνισμός δεν ξεχνά, προχωρά. Η λύρα τους θα θρηνεί τον ξεριζωμό και το δοξάρι τους θα τραγουδά την ελπίδα. Και η ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας θα μένει ζωντανή μέχρι να μετατραπεί σε Ημέρα Δικαίωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Επιστολή προς το Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο

Την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζητούν οι Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο David Sassoli και προς τους Προέδρους των Πολιτικών Κομμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πλην της ακροδεξιάς, επισημαίνουν ότι η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων αποτελεί χρέος και καθήκον προς την ευρωπαϊκή ιστορία και τους καλούν να εισάγουν Πρόταση Ψηφίσματος το συντομότερο δυνατόν.

Αναλυτικά η επιστολή

«Αξιότιμε Πρόεδρε,
Αξιότιμοι Επικεφαλής,

Η 19η Μαΐου 2021 σηματοδοτεί την 102η επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Σας αποστέλλουμε αυτήν την επιστολή, προκειμένου να σας επισημάνουμε την ανάγκη αναγνώρισης αυτής της ιστορικής τραγωδίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού έγινε κυρίως μεταξύ 1914-1919, την ίδια χρονική περίοδο με τη Γενοκτονία των Αρμενίων, η οποία αναγνωρίστηκε στην 100η επέτειό της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το 2015.

Αποτελεί χρέος και καθήκον μας προς την ευρωπαϊκή ιστορία να αναγνωρίσουμε τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση .

Επομένως, σας παροτρύνουμε να εισάγετε πρόταση ψηφίσματος σχετικά με την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού το συντομότερο δυνατό.»