Η επόμενη μέρα της πανδημίας έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στις δύο ξεκάθαρες απόψεις που επικρατούν στην Κουμουνδούρου και έχουν να κάνουν με το δόγμα το οποίο θα ακολουθήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα επόμενα χρόνια με βάση τα νέα δεδομένα.

Ο Αλέξης Τσίπρας με το άρθρο του την προηγούμενη Κυριακή στην εφημερίδα «Καθημερινή», το οποίο είχε τίτλο «Ο κόσμος αλλάζει. Εμείς;», επικεντρώθηκε στο ότι η πανδημία έδειξε τον δρόμο για ένα «ισχυρό δημόσιο κοινωνικό κράτος», ενώ με τις αναφορές του στα θέματα οικονομίας έδειξε ότι η λύση είναι η κεϊνσιανή οικονομική πολιτική (στα χνάρια του «Νew Deal» Ρούσβελτ).

«Είναι εξαιρετικά κρίσιμο η παραγωγική και τεχνολογική ανασυγκρότηση να συνδυαστεί με την “πράσινη” μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας. Και να οικοδομήσουμε ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό και αποκεντρωμένο κράτος με την ενεργό συμμετοχή της κοινωνίας. Γιατί μόνο μια ισχυρή κοινωνία μπορεί να οδηγήσει την αναπτυξιακή διαδικασία και όχι οι αγορές. Συνεπώς, οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να στοχεύσουν σε ένα καθολικό κοινωνικό κράτος, εγγυητή της πραγματικής κοινωνικής ασφάλειας»,
Με το άρθρο του ο Τσίπρας οριοθέτησε το νέο πλαίσιο πάνω στο οποίο θέλει να κινηθεί η Αριστερά
ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας, έτσι, να βάλει τις νέες πολιτικές συνισταμένες του εγχειρήματος. Με το άρθρο του ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε στην πραγματικότητα το νέο πλαίσιο πάνω στο οποίο επιθυμεί να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Eνα πλαίσιο πέρα από ακραίες αριστερές αντιλήψεις, αλλά και από μικροκομματικές, δογματικές πολιτικές, που μοναδικό στόχο είχαν και έχουν την ψήφο των πολιτών.

Η «αλλαγή της κοινωνίας» για την οποία μιλάει ο Τσίπρας


Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για αλλαγή - όχι γι’ αυτήν που μιλούσε το ΠΑΣΟΚ, αλλά για αλλαγή της κοινωνίας μέσα από τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει εξαιτίας των ανθρώπινων λαθών.

Σοβαρό ρόλο σε αυτό το εγχείρημα φαίνεται ότι θα παίξει η στροφή των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, καθώς οι συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην ομιλία του Αμερικανού προέδρου τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης, στο Κογκρέσο, με την οποία αποκήρυξε τον νεοφιλελευθερισμό. «Τα trickle-down economics έχουν αποτύχει», είπε, αναφερόμενος στις κεϊνσιανές πρωτοβουλίες για ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, των υποδομών, αύξησης στους κατώτατους μισθούς και αύξησης της φορολογίας των υψηλών εισοδηματικών κλιμακίων με αντίστοιχη ελάφρυνση των χαμηλών.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωνε, μάλιστα, χαρακτηριστικά στο άρθρο του: «Ο πρόεδρος Μπάιντεν έφερε τη συζήτηση στο έδαφος της κοινής λογικής. Η ανθρωπότητα είναι σε πολύ οριακό σημείο για να πορεύεται με βάση δόγματα και συνταγές που απέτυχαν. Και είναι σχεδόν βέβαιο ότι όσα προοικονομεί η στάση Μπάιντεν αργά ή γρήγορα θα επηρεάσουν και την Ευρώπη. Δυστυχώς, στη χώρα μας, η κυβέρνηση υπερασπίζεται τον παλιό κόσμο. Δεν παρακολουθεί τις πρωτοβουλίες Μπάιντεν για την αύξηση του κατώτατου μισθού, τη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου με νέα εργαλεία, την ενίσχυση της παρέμβασης του κράτους στην αγορά, αλλά εμπνέεται από όσα έλεγε προεκλογικά από το βήμα της ΔΕΘ το 2017 ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης: “Δεν τρέφω αυταπάτες για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες. Κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση”».

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, η πρωτοβουλία Μπάιντεν για άρση των πατεντών των εμβολίων έδωσε ακόμα μεγαλύτερη πνοή στο διακύβευμα του Αλέξη Τσίπρα, καθώς στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι έχουν έναν ισχυρό σύμμαχο ο οποίος θέλει να παρουσιάσει το νέο πρόσωπο των ΗΠΑ στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο του σήμερα.

Ακριβώς σε αυτό το νέο δόγμα αναφέρθηκε και η τομεάρχης Οικονομίας, Εφη Αχτσιόγλου -η οποία δέχθηκε σκληρή κριτική από τα κυβερνητικά στελέχη-, γεγονός που δείχνει ότι η ομάδα Τσίπρα ετοιμάζει το αφήγημα της επόμενης μέρας.

Δίνουν και παίρνουν οι ενστάσεις από κορυφαία στελέχη

Μόνο που σε αυτό το αφήγημα φαίνεται ότι υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις από κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με όσα υπογράμμισε στη συνέντευξή του στο «Βήμα», και
Ο Νίκος Φίλης δείχνει με τη στάση του ότι ένα μέρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινείται με άλλη στρατηγική
όχι μόνον, ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης περί θρησκείας και Εκκλησίας -«δεν τολμήσαμε να προχωρήσουμε στον πλήρη διαχωρισμό Εκκλησίας - κράτους», «έπρεπε να δώσουμε μάχη να μην αναγράφεται στο Σύνταγμα πως επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η Ορθοδοξία», «το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία συνιστά χριστιανική κατήχηση, πρόκειται για κουραφέξαλα»- έδειξε ότι η ένα κομμάτι της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινείται πάνω σε άλλη λογική, επιμένοντας σε κλασικές αρχές και δοξασίες της Αριστεράς. Η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα μέσα από το άρθρο του και η τοποθέτηση του Νίκου Φίλη δείχνουν ότι πλέον υπάρχουν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις για το αύριο του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή του προέδρου, που ανοίγει το παιχνίδι και σε άλλες κοινωνικές ομάδες, χωρίς ιδεολογικά στερεότυπα, και αυτή που δείχνει ότι είναι πιστή στην ιδεολογία με την οποία ξεκίνησε και δημιουργήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ.