Γιατί με ξύπνησες πρωί
Γιατί με ξύπνησες πρωί Σωτήρης Ξενάκης Βασίλης Σκουρής
Μητσοτακης
Πολιτική

Μητσοτάκης: Σύντομα η Ελλάδα θα έχει νέο κλιματικό νόμο

Μητσοτάκης: Με ποιες μεταρρυθμίσεις του Σχεδίου Ελλάδα 2.0 συμφωνούν τα κόμματα; - Τι είπε για την κλιματικά ουδέτερη Οικονομία

Το πολιτικό στίγμα για τον κλιματικό νόμο και την πράσινη οικονομία που θέλει να χαράξει για την Ελλάδα έδωσε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των επίτροπων Παραγωγής και Εμπορίου, Οικονομικών Υποθέσεων, Προστασίας Περιβάλλοντος και η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Ευρωπαϊκών με θέμα τη στρατηγική μετάβασης σε μια κλιματικά ουδέτερη Οικονομία.

«Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να ακούσουμε από τα κόμματα με ποια από τα σχέδια και μεταρρυθμίσεις του Σχεδίου Ελλάδα 2.0 συμφωνούν και με ποια διαφωνούν» σημείωσε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβασή του στην κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων Επιτροπών της Βουλής.

Επιστροφή σε «οικείο» χώρο

«Αισθάνομαι πως επιστρέφω σε έναν χώρο που μου είναι οικείος γιατί ξεκίνησα την κοινοβουλευτική μου διαδρομή ως μέλος της επιτροπής Εμπορίου και από το 2007 έως το 2009 διετέλεσα πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος. Μετά τις πυρκαγιές του 2007 η ελληνική κοινωνία συνειδητοποίησε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία.

Νέος κλιματικός νόμος

«Υπήρξε τολμηρή η απόφαση της κυβέρνησης μας για τη δρομολόγηση ενός γρήγορου και τολμηρού προγράμματος απολιγνιτοποίησης, που μας επέτρεψε να μειώσουμε σημαντικά το αποτύπωμα μας στο διοξείδιο του άνθρακα...» ανέφερε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας ότι «...και η οποία δεν στηρίχτηκε από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις». Ωστόσο «διασφαλίσαμε αυτή η μετάβαση να γίνει με ήπιο τρόπο».

«Έχουμε θέσει τον φιλόδοξο στόχο ως ΕΕ να μειώσουμε κατά 55% τις εκπομπές μας ως το 2030» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας ακόμα πως «το ζητούμενο είναι πώς θα περιγράψουμε με σαφήνεια και σε εθνικό επίπεδο έναν οδικό χάρτη για τα επόμενα 30 χρόνια ώστε να είμαστε συνεπείς με τους ευρωπαϊκούς στόχους μηδενισμού των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου» επεσήμανε ο Κ. Μητσοτάκης.

«Τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής έχουν έντονο το αίσθημα της διαγενεακής αλληλεγγύης. Οφείλουμε να καταστήσουμε την κοινωνία σύμμαχο» τόνισε ο πρωθυπουργός και επισήμανε πως «h συζήτηση θα πρέπει να έχει μία ολιστική διάθεση. Να προδιαγράψουμε μία πορεία ώστε η μετάβαση να καταστεί μια δυναμική διαδικασία που θα εμπεδώσει το νέο πράσινο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας έχοντας και σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία, με κυριότερο το σχέδιο "Ελλάδα 2.0"».

Πρόθεση της Ελλάδος είναι να αποκτήσει εντός των επομένων μηνών έναν νέο κλιματικό νόμο, ένα νόμο - πλαίσιο για τα επόμενα 30 χρόνια.

«Ένας νέος κλιματικός νόμος, ένας νόμος - πλαίσιο για τα επόμενα 30 χρόνια, πιστεύω ότι στην παρούσα συγκυρία έχει τεράστια σημασία» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δώδεκα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ήδη ένα τέτοιο νόμο. Πρόθεση της Ελλάδος είναι να αποκτήσει εντός των επομένων μηνών έναν τέτοιο νόμο μέσω εξαντλητικής διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκομένους φορείς» συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.