Με αφορμή την αξιοποίηση του ταμείου ανάκαμψης ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε χθες τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ισχυρή οικονομία και μείωση ανισοτήτων σε ειδική εκδήλωση που έκανε με στελέχη του κόμματος του και εκπροσώπους φορέων. «Ελλάδα +» είναι το όνομα της πρότασης η οποία αναλύθηκε διεξοδικά από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Γιώργο Σταθάκη.

«Το κρίσιμο ερώτημα είναι που θα πάνε αυτά τα λεφτά»

Στην εισηγητική του ομιλία ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει ένα σχέδιο που «αφορά το 99% της ελληνικής κοινωνίας, καθώς δεν χωράνε αποκλεισμοί. «Χρειαζόμαστε τη συμβολή όλων. Του κόσμου της αγοράς, της υγιούς επιχειρηματικότητας, της επιστημονικής κοινότητας, των φορέων της αυτοδιοίκησης. Τα καλύτερα μυαλά που διαθέτουμε εντός και εκτός της χώρας, πρέπει να συγκλίνουν για μη χαθεί αυτή η ευκαιρία. Και όταν ο λαός μας το ορίσει, ελπίζω σύντομα, θα είμαστε απολύτως έτοιμοι» ανέφερε χαρακτηριστικά. Μιλώντας με νούμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η Ελλάδα θα λάβει από το Ταμείο περίπου 32 δις. Τα 19 σε επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα σε δάνεια. Σε αυτά θα προστεθούν και τα 40 δις των «παραδοσιακών» ευρωπαϊκών πόρων για την περίοδο 2021-2027. «Και το κρίσιμο ερώτημα είναι που θα πάνε αυτά τα λεφτά; Θα στηρίξουν, με ένα συνεκτικό σχέδιο συμπεριληπτικής ανάπτυξης, τη κοινωνική συνοχή και μια διατηρήσιμη, δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη; Ή θα στηρίξουν για άλλη μια φορά τα κέρδη λίγων, ημετέρων και ισχυρών;» αναρωτήθηκε.

«Σχέδιο με το μυαλό στις ένδοξες μέρες της Δεξιάς»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε κριτική στο κυβερνητικό σχέδιο λέγοντας πως «η κυβέρνηση κατέθεσε ένα σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, με το βλέμμα στραμμένο όχι στις ανάγκες της συντριπτικής πλειοψηφίας των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, αλλά στις εμμονές μιας μικρής επιχειρηματικής ελιτ. Και με το μυαλό στις ένδοξες μέρες της Δεξιάς του πελατειακού κράτους. Που έκανε γιουρούσι στο δημόσιο χρήμα και μας οδήγησε στη χρεοκοπία. Για αυτό άλλωστε και δε συζήτησε με κανέναν για ένα σχέδιο που υπερβαίνει κατά πολύ τη Συνταγματική της θητεία. Ούτε στη Βουλή με τα κόμματα, ούτε με τους φορείς, ούτε με την κοινωνία των πολιτών», σημείωσε μεταξύ άλλων.