«Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά είναι σύγχρονο και ευρωπαϊκό», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως οι ρυθμίσεις του δίνουν νέες επιλογές και δύναμη στον εργαζόμενο.

Ακόμη επισήμανε πως αναβαθμίζεται το σώμα επιθεωρητών και γίνεται ανεξάρτητη αρχή, ενώ ανέφερε πως τομή αποτελεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας.

Για τις απολύσεις, σημείωσε πως διευρύνεται ο κατάλογος προστασίας, όπως οι πατεράδες που προστατεύονται μέχρι το παιδί τους να γίνει έξι μηνών.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κωστή Χατζηδάκη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με το εργασιακό νομοσχέδιο, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε: «Είναι ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό νομοσχέδιο το οποίο αντανακλά και το πνεύμα της τελευταίας διάσκεψης των ηγετών της ΕΕ στο Πόρτο για το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο δίνει νέες ευκαιρίες, νέες επιλογές, νέες δυνατότητες στον εργαζόμενο, δύναμη στον εργαζόμενο αλλά την ίδια στιγμή νοιάζεται για την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Προσπαθεί να βρει αυτή την ισορροπία με βάση τι γίνεται στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες».

Αναφορικά με την κριτική του ΚΙΝΑΛ για την απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε: «Μας μπέρδεψε με το ΣΥΡΙΖΑ γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ρυθμίσει το θέμα των μαζικών απολύσεων το 2017 δεν έχει αλλάξει έκτοτε η ρύθμιση. Πέρασε στη Βουλή με νόμο, είχε γίνει δημόσια συζήτηση, αυτός ο νόμος δεν έχει αλλάξει μάλλον μπερδεύτηκε το ΚΙΝΑΛ».

Αναφορικά με την κλαδική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων και τις αντιδράσεις των ξενοδόχων, επισήμανε: «Κλαδική σύμβαση σημαίνει σύμβαση σε ένα κλάδο την οποία υπογράφουν δύο πλευρές, οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες. Ας προσέχει ο καθένας που βάζει την υπογραφή του. Κανένας δεν ανάγκασε κανέναν να πάει να υπογράψει μια σύμβαση. Να αποφασίσουμε όλοι να γίνουμε πιο θεσμικοί, πιο σοβαροί και να γνωρίζουμε ότι όταν βάζουμε υπογραφές, οι υπογραφές έχουν κάποιο αντίκρισμα στο τέλος. Δεν μπορεί να υπογράφει κάποιος εργοδότης και μετά να θέλει από την κυβέρνηση, την όποια κυβέρνηση, να γίνεται εργοδοτικότερη των εργοδοτών και το ανάλογο θα έλεγα και για τους εργαζόμενους».

Αναφορικά με το Σώμα Επιθεώρησης, ο υπουργός υπογράμμισε: «Δεν παύει να μου κάνει εντύπωση για το νομοσχέδιο ότι κάνει κριτική η ΓΣΕΕ για το ότι κάνουμε το Σώμα Επιθεωρητών (ΣΕΠΕ), που τόσο έχει κατηγορηθεί κατά καιρούς, ανεξάρτητη αρχή για να του δώσουμε μια απόσταση από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και να προχωρήσουμε σε ένα μοντέλο παρόμοιο με αυτό της ΑΔΑΕ το οποίο ψηφίστηκε το ’16 και από το ΣΥΡΙΖΑ και από τη ΝΔ. Ενώ λοιπόν η κυβέρνηση θέλει να δείξει ότι δεν θέλει να ευνοεί και να αδικεί έρχεται η ΓΣΕΕ , η πλειοψηφία της γιατί η ΔΑΚΕ βγήκε απέναντι, η Ομοσπονδία των υπαλλήλων του ΣΕΠΕ βγήκε απέναντι και είπε ότι είναι σωστή μεταρρύθμιση, η ΓΣΕΕ λεει κρατήστε το στο υπουργείο. Δηλαδή έχω εδώ τους «οδοστρωτήρες», τις «γαλέρες» και ου το καθεξής και εγώ με τους οδοστρωτήρες και τις γαλέρες είμαι πιο αξιόπιστος να κάνω μόνος μου τους ελέγχους από ότι μια ανεξάρτητη αρχή. Δεν μπορώ να βγάλω άκρη».

Για την οδηγία 20191158 του 2019, ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε: «Λίγες μέρες πριν πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησαν όλα τα κράτη μέλη με βάση την οποία στο άρθρο 9 ορίζεται ότι τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να διασφαλίζουν ότι ''οι εργαζόμενοι με παιδιά ως μια ορισμένη ηλικία και οι φροντιστές δικαιούνται να ζητούν ευέλικτες συνθήκες εργασίας για λόγους φροντίδας. Οι εργοδότες εξετάζουν και διεκπεραιώνουν μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα τις αιτήσεις των εργαζομένων για ευέλικτες ρυθμίσεις''».

«Εδώ καταρρέει και το τελευταίο ανάχωμα που πήγε να χτίσει κακότεχνα ο ΣΥΡΙΖΑ που λεει «εμείς εννοούσαμε όταν λέγαμε ότι καταργείται το 8ωρο όχι τα συλλογικές συμβάσεις όπως αυτή των ξενοδοχουπαλλήλων αλλά τα ατομικά». Μα τις ατομικές συμβάσεις ο ΣΥΡΙΖΑ το υπέγραψε στις 20 Ιουνίου του ’19, είναι ατομικές συμβάσεις για τις μανάδες και τους πατεράδες και τους φροντιστές παιδιών. Εμείς παίρνουμε αυτή τη διάταξη και στο πλαίσιο της διευθέτησης τη διευρύνουμε και βάζουμε και άλλες κατηγορίες όπως φοιτητές. Όλη η κουβέντα γίνεται για τους φοιτητές;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εμείς κάνουμε δύο παρεμβάσεις για την τήρηση συνολικά της νομοθεσίας, παίρνουμε το Σώμα Επιθεωρητών, το αναβαθμίζουμε, το κάνουμε ανεξάρτητη διοικητική αρχή. Η επιλογή της διοίκησης θα γίνεται από μια επιτροπή που θα προεδρεύει ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ , με εγγυήσεις ανεξαρτησίας κλπ και αυτό οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μέσα το θεωρούνε μεταρρύθμιση. Από εκεί και πέρα κάνουμε μια δεύτερη μεγάλη τομή την οποία πράγματι την έχει προτείνει η ΓΣΕΕ, την ψηφιακή κάρτα εργασίας την οποία την δεχόμαστε και είναι μια επανάσταση για τα ελληνικά δεδομένα. Θα βγουν υπουργικές αποφάσεις και μαζί με το υπουργειο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης θα το προχωρήσουμε», υπογράμμισε ο ίδιος.

Για τους κακούς επιχειρηματίες, επισήμανε: «Εμείς είμαστε υπέρ της επιχειρηματικότητας δεν είμαστε υπέρ της λαμογιάς και όποιοι είναι κακοί επιχειρηματίες στην πραγματικότητα κάνουν αθέμιτο ανταγωνισμό σε όλες τις έντιμες επιχειρήσεις που τηρούν τους κανόνες».

Αναφορικά με την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για την ένταξη του εργασιακού νομοσχεδίου στο υπερταμείο έτσι ώστε να μην μπορεί να γίνει καμία αλλαγή μέχρι το 2027, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε: «Μα τι θα αλλάξουν; Εμείς στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας που υπήρχε και επί ΣΥΡΙΖΑ και εξακολουθεί να υπάρχει και τώρα για μείζονες παρεμβάσεις συνεννοούμαστε με την ευρωπαϊκή επιτροπή και αυτό έγινε και για αυτό το νομοσχέδιο. Δεύτερον την ψηφιακή κάρτα εργασίας που τη ζήτησε η ΓΣΕΕ, την εντάξαμε στο Ταμείο για να χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης».

«Δεν έχω δει κανέναν να βγει εναντίον της κάρτας, ούτε έχω ακούσει κανέναν να λεει όχι, μην πάρουμε λεφτά από τις Βρυξέλλες να δώσουμε δικά μας. Διαβάστε το νομοσχέδιο να δούμε τι θα καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ! Θα καταργήσει τις γονικές άδειες τις πρόσθετες; Θα καταργήσει τα μέτρα για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης; Θα καταργήσει το ότι η Ελλάδα φέρνει τη σύμβαση για την υγεία και την ασφάλεια; Θα ξαναπάρει πίσω στην κυβέρνηση την Ανεξάρτητη Αρχή που κάνουμε εμείς για τους ελέγχους; Θα ακυρώσει την αποζημίωση απόλυσης που δίνουμε αυξημένη στους εργατοτεχνίτες; Θα ξαναγυρίσει το προηγούμενο λιγότερο προστατευτικό καθεστώς τα παιδιά που δουλεύουν στα delivery και στα courier; Τι θα κάνει; Και για τις ατομικές συμβάσεις θα καταργήσει τη ρύθμισή του;», δήλωσε επιπρόσθετα.

Για τις απολύσεις, ο υπουργός ανέφερε: «Υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος για λόγους καταγωγής, φύλου, ηλικίας, θρησκείας, συνδικαλιστικής δράσης και τα λοιπά που προστατεύεσαι από απόλυση και κηρύσσεται άκυρη η απόλυση και επαναπροσλαμβάνεσαι. Εμείς διευρύνουμε αυτό τον κατάλογο δηλαδή σε αυτό τον κατάλογο που υπάρχει προστασία από απολύσεις βάζουμε και άλλους λόγους για προστασία όπως είναι για τους πατεράδες που κάνουν ένα παιδί μέχρι να γίνει 6 μηνών».

«Επίσης προσθέτουμε άλλους λόγους σε περίπτωση τηλεργαζόμενου ή σε περίπτωση που πάει κάποιος εργοδότης παράτυπα και πει στον εργαζόμενο ''έλα να κάνουμε διευθέτηση του χρόνου εργασίας'' αν ο εργαζόμενος το αρνηθεί και πάει ο άλλος να τον απολύσει είναι λόγος η απόλυση αυτή να θεωρηθεί αμέσως άκυρη. Και προσθέτουμε και κάτι άλλο, όταν ο εργαζόμενος πάει να ασκήσει κάποιο δικαίωμά του όπως να πάρει για παράδειγμα την άδειά του την οποία προβλέπει ο νόμος και ο άλλος του λεει γιατι την πήρες και σε αυτό σε απολύω, μέχρι τώρα όλο αυτό ήταν σε μια γκρίζα ζώνη και γινόταν δικαστική διαμάχη, τώρα για ενάσκηση δικαιώματος πηγαίνουμε στην πρώτη κατηγορία και κηρύσσεται άκυρη η απόλυση», πρόσθεσε.

«Εκτός αυτού έχουμε κάποιες άλλες κατηγορίες, όταν υπάρχει ένταση μεταξύ του εργοδότη και του εργαζόμενου στις σχέσεις τους ή όταν η επιχείρηση είναι σε αναδιάρθρωση, σε αυτή την περίπτωση παίρνουμε το μοντέλο της Γαλλίας και της Ισπανίας. Δηλαδή αν ξεκινήσει για αυτο το λόγο δικαστική διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών δίνουμε τη δυνατότητα στον εργαζόμενο φυσικά να αλλάξει άποψη αν έχει βρει δουλειά ή για οτιδήποτε συνέβη να πει ''σταματάω και παίρνω μια αποζημίωση'' ή δίνουμε στον εργοδότη τη δυνατότητα να πει ''θα τον πάρω πίσω''. Εάν δεν συμφωνήσουν και εξακολουθήσει να υπάρχει ένταση μεταξύ τους τότε έρχεται το δικαστήριο και επιδικάζει μια αποζημίωση που μπορεί να είναι μέχρι και τριπλάσια της κανονικής αποζημίωσης», δήλωσε επεξηγηματικά.

Ερωτηθείς αν ανησυχεί ότι το εργασιακό νομοσχέδιο θα ξεσηκώσει κύμα διαδηλώσεων, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε: «Ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει αυτό το οποίο νομίζει και εμείς φυσικά θα είμαστε ελεύθεροι να εξηγούμε την ουσία και είμαστε βέβαιοι ότι οι εργαζόμενοι θα καταλάβουν ότι είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο κάνει βήματα μπροστά».