Την προώθηση και κατάθεση όλων των email που έχει λάβει ο Αντώνης Λιανός επικεφαλής λογιστηρίου της λιβανέζικης εταιρίας CCC συμφερόντων Χούρι, σχετικά με το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, στη Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής ζήτησε ο Θάνος Πλεύρης μέλος της πλειοψηφίας.

Ο Αντώνης Λιανός, πέρασε σήμερα τις «πύλες» τις προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για να καταθέσει, σχετικά με την υπόθεση τυχόν ποινικών ευθυνών του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά στην υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών το 2016.

Στην ερώτηση, του μέλους της επιτροπής Λ. Τσαβδαρίδη, προς τον μάρτυρα Α. Λιανό «Από τον κ. Χούρι, email με θέμα τις τηλεοπτικές άδειες έχετε πάρει;» η απάντηση του επικεφαλής του λογιστηρίου της CCC…

Α. Λιανός : Ενδεχομένως!

Μετά από αυτήν την απάντηση, ο Θάνος Πλεύρης ζήτησε προώθηση στο email επιτροπής ώστε να εξεταστούν.

Ο Αντώνης Λιανός εκκληθεί από τα μέλη της επιτροπής προκειμένου να απαντήσει αν γνωρίζει για την σύμβαση των 3 εκατ. ευρώ Χούρι - Καλογρίτσα, με σκοπό τη δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού.

Σύμφωνα με πηγές της προανακριτικής, ο μάρτυρας κατέθεσε πως υπήρχε μια γενική συμφωνία για την εκτέλεση τεχνικών έργων, ύψους 50 εκατ. ευρώ και μέρος αυτής της συμφωνίας ήταν τα 3 εκατ. ευρώ, για τα οποία όμως δεν γνωρίζει αν θα χρησιμοποιούνταν για τη δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού. Μάλιστα κατέθεσε, πως δεν είχε απευθείας συνάντηση, ούτε με τον κ. Παππά, ούτε με τον κ. Καλογρίτσα.

Ο διάλογος Α. Λιανού με τα μέλη της Προανακριτικής:

Αντ. Λιανός: Η σύμβαση της CCC με τον Χρήστο Καλογρίτσα, περιέγραφε ένα -δυο -τρία έργα, αλλά δεν τη θυμάται.

Στ. Κελέτσης: Η σύμβαση είχε τους όρους; Λεπτομέρειες; Είναι μια πολύ γενική σύμβαση.

Αντ. Λιανός: Σε αυτά τα έργα υπάρχουν λεπτομέρειες που δίδονται κατά τη διάρκεια του έργου.

Στ. Κελέτσης: Η CCC είχε συνεργαστεί με την Τοξότης σε αλλά έργα; Είχε τη φερεγγυότητα για τέτοια έργα;

Αντ. Λιανός: Εγώ ασχολούμαι κυρίως στο εξωτερικό. Έβλεπα όμως πως η Τοξότης έκανε τα έργα της ΔΕΗ κι αλλά.

Δ. Μαρκόπουλος: Ξέρατε αν έκανε ποτέ διεθνή έργα; (Φασαρία από ΣΥΡΙΖΑ). Επιμένω. Είχε η Τοξότης διεθνή εμπειρία;

Αντ. Λιανός: Δεν το γνωρίζω. Είχα ακούσει για κάποια έργα στα Βαλκάνια. Δεν είμαι όμως σίγουρος.

Φέρεται ακόμη, να είπε πως ο Κυριάκος Τόμπρας δεν εκπροσωπούσε τη CCC, αλλά παρουσιάστηκε ως εκπρόσωπος του Καλογρίτσα.

«Ο Τόμπρας δεν εκπροσωπούσε το CCC. Παρουσιάστηκε ως εκπρόσωπος του Καλογρίτσα. Ποτέ δεν ήταν στην εταιρεία μας όπως είπε» κατέθεσε ο Α. Λιανός

Μέλη της προανακριτικής, τονίζουν πως ο μάρτυρας δήλωσε ότι ήταν παρών στις συζητήσεις για την επιστροφή του ποσού των 3 εκατ. ευρώ και πως δεν άκουσε τίποτα από τους εμπλεκόμενους για «Λευκό Οίκο» που φέρεται να αποκαλούσε το τότε Μέγαρο Μαξίμου ο λεγόμενος και «κόκκινος» επιχειρηματίας, Χρήστος Καλογρίτσας.

Κελέτσης: Υπήρχε συμφωνία από την αρχή για το πώς θα χρηματοδοτηθεί ο Καλογρίτσας για να πάρει κανάλι?

Α. Λιανός: Όχι

Σε άλλο σημείο φέρεται να είπε πως ποτέ δεν ήρθε σε εκείνον κυπριακός αριθμός (σ.σ. λογαριασμός μέσω του οποίου θα δίνονταν η εντολή για τη διαδρομή των 3 εκατ. ευρώ) και πως αυτή η διαδικασία αυτή του είναι άγνωστη. «Όλα όσα έγιναν ήταν εντός διεθνούς πρακτικής», φέρεται να είπε.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει κάποιο έγγραφο που να δείχνει συμμετοχή της CCC σε αυτό το σχήμα, απάντησε πως «δεν υπήρχε».

Αντ. Λιανός: Η CCC δεν εξέδωσε εγγυητική επιταγή... Υπήρξαν αρκετές συναντήσεις για τον τρόπο που θα επιστραφούν τα χρήματα... Μαζί τους ήταν ο Τόμπρας, δεν ήταν μαζί μας... Έλεγαν ότι δεν είχαν χρήματα οπότε πως θα μπορούσανε να τα πάρουνε πίσω; Μέσα από κάποιο έργο. Έλεγαν για τα Βαλκάνια, αλλά εμείς δεν είχα είχαμε έργο εκεί και τους είπαμε να κοιτάξουνε για βόρεια Αφρική... Τον Τόμπρα από το 1987 ως το 2016 δεν τον είχα δει ποτέ.

Θ. Πλεύρης: Γνωρίζετε αν έγινε συνάντηση στο Μαξίμου;

Αντ. Λιανός: Όχι, είμαι κάθετος, δεν γνωρίζω

Θ. Πλεύρης: Ο λόγος της ταχύτητας ποιος ήταν;

Αντ. Λιανός: Υπάρχουν παρά πολλές φορές που τρέχουμε να εκταμιεύσουμε χρήματα. Για μια εταιρεία με τζίρο 5 δις και 120 έργα σε 40 χώρες του κόσμου δεν μου ήταν άγνωστο να τρέχουμε για την αποστολή των χρημάτων.

Θ. Τζάκρη: Η ΝΔ ισχυρίζεται ότι όλα έγιναν για την δημιουργία ΣΥΡΙΖΑ TV, ισχύει κάτι τέτοιο;

Αντ. Λιανός: Κατηγορηματικά όχι!

Θ. Τζάκρη: Ποιος λέει ψέματα τελικά; Η πλευρά Καλογρίτσα ή η CCC;

Αντ. Λιανός: Δεν μπορώ να σας απαντήσω εγώ εάν λέει ψέματα η κυβέρνηση... Εγώ συμμετείχα σε δύο συσκέψεις με τους εκπροσώπους της Τοξότης για να συζητήσουμε την προώθηση κατασκευαστικών έργων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η μόνη μας αγωνία ήταν η επιστροφή των χρημάτων που δώσαμε στον X. Καλογρίτσα.