«Η Ελλάδα προχωρά με το πρόγραμμά της για ανάκαμψη από την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία, ακόμη και πριν φτάσουν τα πρώτα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας στο Bloomberg.

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε στο αμερικανικό πρακτορείο ότι «είμαστε από τις πρώτες χώρες που υπέβαλαν το πρόγραμμά τους στην Κομισιόν και έχουμε ήδη αρχίσει να εφαρμόζουμε ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις».

Συμπλήρωσε δε, ότι «η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι έτοιμη να ξεκινήσει μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, ενώ έργα όπως η παροχή tablet και φορητών υπολογιστών σε φοιτητές βρίσκονται ήδη σε ισχύ. Αντί να περιμένει τις πρώτες εκταμιεύσεις των κονδυλίων της ΕΕ που αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, η Ελλάδα καλύπτει το αρχικό κόστος με τους δικούς μας πόρους».

Στη συνέντευξή του ο κ. Σταϊκούρας τόνισε επίσης ότι «το μεγάλο επενδυτικό κενό που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια των ετών οικονομικής κρίσης, το οποίο επιδεινώθηκε περαιτέρω κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

«Επανεφεύρεση της χώρας»

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι «στόχος είναι η επανεφεύρεση της χώρας με την οικοδόμηση μιας πιο εξωστρεφούς, ανθεκτικής, χωρίς αποκλεισμούς, ψηφιακής και πράσινης οικονομίας. Μόλις αποκατασταθεί η κανονικότητα, η πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε μια συνετή, ισορροπημένη και υγιή δημοσιονομική πολιτική, η οποία περιλαμβάνει μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών».

Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα θα έχει ταυτόχρονα «λογικά» πρωτογενή πλεονάσματα στο μέλλον.

Ελληνικά ομόλογα

Προσφάτως, η S&P Global Ratings αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, αλλά η Ελλάδα χρειάζεται ακόμα χρόνο για να επανέλθει στη ζώνη επενδυτικής βαθμίδας, προκειμένου η ΕΚΤ να συνεχίσει να δέχεται ελληνικά ομόλογα όταν ολοκληρωθεί το PEPP.

«Η ελληνική κυβέρνηση θα πάρει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και θα λάβει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις για να διατηρήσει και να βελτιώσει, σε όλες τις πτυχές, την τρέχουσα κατάσταση όλων των κρατικών τίτλων της», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Η ΕΚΤ ενήργησε σωστά για την αντιμετώπιση της πανδημίας και στην περίπτωση της Ελλάδας, «κάτι που είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχιστεί», τόνισε ο υπουργός.

«Μια μεγάλη πρόκληση»

Για τα «κόκκινα δάνεια», ο κ. Σταϊκούρας είπε: «Μία μεγάλη πρόκληση είναι μπροστά: τα επισφαλή δάνεια και η επίδρασή τους στον τραπεζικό κλάδο της χώρας. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ένα τεράστιο απόθεμα «κόκκινων δανείων», το οποίο στην κορυφή του ξεπέρασε τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ (122 δισεκατομμύρια δολάρια). Ενώ το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε στα 47 δισεκατομμύρια ευρώ στα τέλη του 2020, ο δείκτης έκθεσης της χώρας σε NPEs παραμένει ο υψηλότερος στην ΕΕ».

Επιπλέον, συμπλήρωσε: «Είναι πολύ πιθανό ότι ορισμένες συστημικές τράπεζες θα φθάσουν σε μονοψήφιο δείκτη NPEs έως τον Δεκέμβριο του 2021 και το 2022 όλες οι συστημικές τράπεζες θα πετύχουν τον παραπάνω στόχο».

Επίσης, η κυβέρνηση θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο εισαγωγής μιας άλλης συστημικής λύσης, όπως η δημιουργία μιας «κακής τράπεζας», όπως έχει προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος, «μόνο αφού λάβει υπόψη το υπόλοιπο απόθεμα NPLs, μαζί με πιθανές δημοσιονομικές επιπτώσεις», δήλωσε ο υπουργός.