«Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που ανοίγουν τον πολιτισμό», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Mea culpa’’ με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Ο κ. Γιατρομανωλάκης ανέφερε ότι στις 15 Μαΐου θα ξεκινήσει η λειτουργία των μουσείων σε όλη τη χώρα.

Ακόμη τόνισε πως στις 21 του μήνα επαναλειτουργούν οι θερινοί κινηματογράφοι με πληρότητα 75% και στις 28 Μαίου, ξεκινούν οι θεατρικές, μουσικές παραστάσεις και οι συναυλίες σε υπαίθριος χώρους και ανοιχτά θέατρα με πληρότητα 50%.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νικόλα Γιατρομανωλάκη στα Παραπολιτικά 90,1:

«Η Ελλάδα, και πέρυσι και φέτος είναι από τις πρώτες χώρες που ανοίγουν τον πολιτισμό. Πέρυσι η Ελλάδα ήταν η μόνη που έκανε φεστιβάλ, το φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου την ώρα που άλλα μεγάλα διεθνή φεστιβάλ σε όλη την Ευρώπη δεν πραγματοποιήθηκαν. Φέτος ξανα ξεκινάει, ξανανοίγει ο πολιτικός σταδιακά, θυμίζω ότι οι αρχαιολογικοί χώροι είναι ήδη ανοιχτοί και επισκέψιμοι. Την Παρασκευή 14 του μηνός ξεκινάει η λειτουργία των μουσείων σε ολόκληρη την επικράτεια», αμέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού.

«Στις 21 του μηνός ξεκινάνε οι θερινοί κινηματογράφοι με πληρότητα 75% και 28 του μηνός ξεκινάει το ζωντανό θέαμα και ακρόαμα δηλαδή οι θεατρικές παραστάσεις, οι συναυλίες, οι παραστάσεις χορού σε υπαίθριους χώρους, σε ανοιχτά θέατρα και με πληρότητα 50%. Σε όλα αυτά βέβαια με μάσκες, με αποστάσεις, με υγειονομικά μέτρα ασφαλείας κλπ.», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Εμείς καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας είχαμε συντάξει, σε συνεργασία με τους λοιμωξιολόγους, υγειονομικά πρωτόκολλα για τις πρόβες και για τα γυρίσματα τα κινηματογραφικά ακριβώς για να μπορεί να γίνεται η όσμωση μεταξύ των συντελεστών και να μπορεί να υλοποιείται η πρόβα. Βέβαια όλα αυτά απαιτούν μια οργάνωση παραγωγής σύνθετη, μιλάμε για υψηλό κόστος, μιλάμε για ένα εγχείρημα το οποίο είναι και ακριβό και δύσκολο και υψηλού ρίσκου επομένως ήταν πολύ σημαντικό και για αυτό πιέζαμε και εμείς να έχουμε μια ξεκάθαρη απάντηση για το πότε μπορούμε να ανοίξουμε ούτως ώστε να μπορεί να γίνει προγραμματισμός», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς αν θα επιμείνουμε στο συμβολισμό του έτους 2021, ο κ. Γιατρομανωλάκης απάντησε: «Κάθε μουσείο έχει τον προγραμματισμό του και την αυτοτέλειά του αλλά εκτιμώ ότι επειδή μιλάμε για εκθέσεις οι οποίες δεν έχουν παρουσιαστεί στο κοινό θα παραμείνουν. Επίσης από τις 14 του μηνός ξεκινάει τη λειτουργία της και η Εθνική Πινακοθήκη που έχει και μια ειδική έκθεση για το ’21, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης τέχνης που είχε μια περιοδική έκθεση που φιλοξενούσε πριν αναγκαστεί να κλείσει λόγω των υγειονομικών συνθηκών θα ξανανοίξει με την περιοδική έκθεση ανοιχτή, επομένως θέλω να πω ότι τα περισσότερα μουσεία θα προσπαθήσουν να πιάσουν το νήμα από εκεί που το άφησαν».