Με άρθρο του στον ιστότοπο Liberal.gr, που φέρει τίτλο «Ο κόσμος αλλάζει, ο κ.Τσίπρας όχι», ο πρώην βουλευτής Στέφανος Μάνος παραθέτει αποσπάσματα από το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα στην εφημερίδα «Καθημερινή». Βάσει αυτού, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εγκωμιάζει τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν για τα δημοσιονομικά μέτρα που εξήγγειλε μετά την πανδημία ενώ καταγγέλλει τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι δεν δρα ομοιότροπα, αλλά επιχειρεί να απορρυθμίσει την αγορά εργασίας με το νέο νομοσχέδιο επί των εργασιακών.

Ο Στέφανος Μάνος γράφει χαρακτηριστικά:

«...Παρέθεσα μεγάλο μέρος του άρθρου του κ. Τσίπρα που σίγουρα θα εντυπωσιάσει το μεγάλο πλήθος των αφελών και εύπιστων κεντροδεξιών. Το πρόβλημα είναι ότι τα όσα ισχυρίζεται ότι σκέφτεται ο κ. Τσίπρας και μας εκθέτει στο άρθρο του δεν αφορούν την Ελλάδα διότι αν την αφορούσαν θα τα είχαμε δει, έστω μερικά από αυτά, κατά τη διάρκεια της υπερ-τετραετούς πρωθυπουργίας του.

Ισχυρίζεται ο κ. Τσίπρας ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμο να οικοδομήσουμε ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό και αποκεντρωμένο κράτος. Έχει απολύτως δίκιο. Συμφωνώ μαζί του.

Θα πρέπει συνεπώς να φύγουν οι 200 έως 300.000 συσσωρευμένοι υπεράριθμοι σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ που παρεμποδίζουν την ανάπτυξη. Επιβαρύνουν μέχρις εξόντωσης τους φορολογούμενους. Κάν' το λοιπόν κ. Τσίπρα όπως ο Μπάϊντεν. Εφάρμοσε για τους υπεράριθμους ό,τι ακριβώς ισχύει στις ΗΠΑ που είναι το νέο σου πρότυπο.

Ισχυρίζεται ο κ. Τσίπρας ότι ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει εργασιακές μεταρρυθμίσεις βγαλμένες από τη ναφθαλίνη των Ρέιγκαν και Θάτσερ, όπως την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και του οκταώρου. Μολονότι δεν έχω μελετήσει τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις εκτιμώ, με βάση τη μέχρι σήμερα εμπειρία μου, ότι θα είναι ανεπαρκείς. Προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά λίγες και ανεπαρκείς.

Αλλά μια και ο κ. Τσίπρας θαυμάζει τα συστήματα του κ. Μπάιντεν θα ήταν σπουδαίο να καθιερώσουμε αμέσως στην Ελλάδα όλα όσα ισχύουν στις ΗΠΑ για την εργασία.

Με μόνες αυτές τις δύο αλλαγές στα χνάρια των Αμερικανών, που τώρα θαυμάζει και υμνεί ο κ. Τσίπρας, προεξοφλώ ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυσσόταν με ρυθμούς μεγαλύτερους από 4% ετησίως αντί του μίζερου 2%.

Αν όμως ο κ. Μητσοτάκης τολμήσει να διακηρύξει τα οφέλη της ελευθερίας και της ανάπτυξης που θα ήταν η συνέπεια της εφαρμογής της αμερικανικής νομοθεσίας στο Δημόσιο και τις εργασιακές σχέσεις, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι θα ξυπνήσουν οι μοιρολογίστρες της Αριστεράς που έχουν καταφέρει, μέχρι τώρα, να στομώσουν την ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Υπάρχει ευτυχώς ο πρόσφατος εκλογικός θρίαμβος της Ιζαμπέλ Αγιούζο στην Ισπανία που έστειλε στα αζήτητα τους PODEMOS, τα παλαιά συνεταιράκια του ΣΥΡΙΖΑ. Δίδαγμα ότι στην άλλη άκρη της Μεσογείου έπαψαν να έχουν πέραση οι αριστερές γαλιφιές».