«Το ισχυρότερο όπλο κατά της πανδημίας του κοροναϊού είναι οι εμβολιασμοί», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς.

Ο κ. Γεωργαντάς μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης των SMS, σημειώνοντας ότι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται το αργότερο την Πέμπτη.

Για τον συνωστισμό στα εμβολιαστικά κέντρα είπε ότι κάποιοι πολίτες πάνε νωρίτερα.

Ακόμη ο υφυπουργός ανέφερε πως εντός του Ιουνίου θα ανοίξει η πλατφόρμα εμβολιασμών για τους άνω των 18, ενώ περί τα τέλη Μαΐου θα είναι διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για τις ηλικίες 30 - 44 .

Παράλληλα σημείωσε πως μετά τις 15 Μαΐου θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις για εμβολισμούς και από ιδιωτικά κέντρα.

Αναφορικά με το «πράσινο» πιστοποιητικό εμβολιασμού, διευκρίνισε ότι εκδίδεται εντός 72 ωρών για όσους έχουν εμβολιαστεί και πως το συγκεκριμένο πιστοποιητικό θα χορηγείται και σε όσους έχουν νοσήσει με κοροναϊό.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Γεωργαντά στα Παραπολιτικά 90,1:

«Είναι καλό που πηγαίνουν καλά οι εμβολιασμοί γιατί θεωρώ ότι το ισχυρότερο όπλο κατά της πανδημίας είναι οι εμβολιασμοί. Χθες είχαμε πάνω από 113 χιλιάδες εμβολιασμούς, νομίζω ότι ήταν και το ρεκόρ που έχουμε μέχρι τώρα εμβολιασμών σε μια ημέρα. Είναι πολύ αισιόδοξο ότι έχει αγκαλιαστεί αυτή η διαδικασία από όλο τον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Για τα SMS, ο κ. Γεωργαντάς διευκρίνισε: «Συνεχίζει ένας μεγάλος αριθμός και το κάνει σε κάθε περίπτωση όμως θεωρούμε ότι αλλάζουμε τώρα το ρυθμιστικό πλαίσιο, θα γίνει διαφορετικό το επόμενο διάστημα. Θα γίνει νέα ρύθμιση του πεδίου με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί και αυτό θα ανακοινωθεί Τετάρτη ή Πέμπτη αρμοδίως. Νομίζω ότι μπορούμε μέχρι τότε να περιμένουμε σίγουρα όμως ότι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα δεν θα είναι ακριβώς το ίδιο ή δεν θα υφίσταται καθόλου».

Αναφορικά με τον συνωστισμό έξω από τα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα, σημείωσε: «Ο συνωστισμός που δημιουργείται έξω από τα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα είναι γιατί κάποιοι με την αγωνία που έχουνε για να εμβολιαστούν και με το άγχος πάνε πιο νωρίς. Δεν έχει συνηθίσει ακόμα ο κόσμος ότι σε αυτή την εμβολιαστική αλυσίδα το δημόσιο δείχνει ένα άλλο πρόσωπο. Αλλάζει η κουλτούρα της εξυπηρέτησης και θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα πρόκριμα για όλες τις υπηρεσίες που θα παράσχει από εδώ και πέρα το δημόσιο».

Ερωτηθείς πότε θα ανοίξουν οι πλατφόρμες για τον εμβολιασμό των 18 και άνω, ο κ. Γεωργαντάς απάντησε: «Εντός του Ιουνίου, το πότε ακριβώς δεν το γνωρίζουμε έχει να κάνει και με την επιβεβαίωση των παραλαβών από τις εταιρείες που περιμένουμε για τον Ιούνιο. Σίγουρα εντός του Ιουνίου ίσως πολύ νωρίς τον Ιούνιο, πάντως θα το ξέρουμε τέλος Μαΐου».

«Για τους 30 έως 44 που εμβολιάζονται με ένα συγκεκριμένο εμβόλιο τους δόθηκε η δυνατότητα όποιοι θέλουν να προτεραιοποιήσουν τη διαδικασία του εμβολιασμού αλλά και για αυτούς όπως και για όλους τους υπόλοιπους δόθηκε η δυνατότητα για όλα τα εμβόλια αυτό θα γίνει μέχρι τέλος Μαΐου. Μέχρι τέλος Μαΐου θα ανοίξει 30 έως 44 με όλα τα εμβόλια, πρώτα θα ανοίξει για τους 44 έως 40 και στη συνέχεια για τους 39 ως 30 για όλα τα εμβόλια, αυτό θα γίνει τέλος Μαΐου», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Εμείς θέλουμε να αναπτύξουμε όσο μπορούμε περισσότερο την εμβολιαστική αλυσίδα με τις δυνατότητες που έχουμε, υπάρχουν ακόμα λίγες δυνατότητες πέρα από τις 110 χιλιαδες που έχουμε την ημέρα γιατί έχει ανοίξει η πλατφόρμα για να μπορέσουν να μπουν και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και τα πολυιατρεία δηλαδή αναμένουμε και μια επιπλέον ενίσχυση το επόμενο διάστημα από τους ιδιωτικούς φορείς της υγείας στη διαδικασία του εμβολιασμού», δήλωσε επιπρόσθετα.

ΔΗΜ: Οι οποίοι ποια εμβόλια θα κάνουν;

«Θα ανακοινωθούν λεπτομερώς αλλά καταλαβαίνετε ότι πρέπει πρακτικά να είναι διαχειρίσιμη, πιο εύκολη αυτή η δυνατότητα που δίνεται», διευκρίνισε.

ΔΗΜ: Της Johnson;

«Θα εμβολιαστούν και οι κατάκοιτοι οπότε αυτό που αναφέρετε σίγουρα είναι μέσα στις προσεγγίσεις που γίνονται αλλά οι λεπτομέρειες όλες θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα. Οι τομείς του ιδιωτικού τομέα που θα μπορούν να εμβολιάζουν θα είναι ιατρικά κέντρα, πολυϊατρεία, διαγνωστικά κέντρα έχει ανοίξει η σχετική πλατφόρμα και ήδη δηλώνουν ενδιαφέρον όσοι επιθυμούν», απάντησε ο κ. Γεωργαντάς.

Ερωτηθείς αν θα έχουν και κάποια αμοιβή, απάντησε: «Προβλέπεται στη νομοθετική πρωτοβουλία η οποία υπήρξε και στην υπουργική απόφαση που εκδόθηκε. Μετά τις 15 Μαΐου θα υπάρξουν αναλυτικές ανακοινώσεις, αυτή τη στιγμή περιμένουμε στην πλατφόρμα που έχει ανοίξει πόσοι θα δηλώσουνε συμμετοχή. Με την ίδια λογική και με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο μέχρι τώρα εξυπηρετήθηκε ψηφιακά όλη αυτή η διαδικασία και με έναν ασφαλή τρόπο και διαφανή και αξιόπιστο θα γίνει και η διαδικασία και για τα ιδιωτικά κέντρα. Δηλαδή θα υπάρχει μια κεντρική παρακολούθηση του θέματος».

Αναφορικά με το πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο υφυπουργός επισήμανε: «Εμείς αυτή τη στιγμή μπορούμε και εκδίδουμε για όσους εμβολιάζονται πλήρως εντός 72 ωρών το λεγόμενο πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Επίσης μέσα στον Ιούνιο γιατί τώρα γίνονται οι τεχνικές ρυθμίσεις, θα μπορέσει αυτό να λειτουργήσει σε ένα επίπεδο των χωρών της ΕΕ, εκεί θα συμπεριλαμβάνονται τρεις περιπτώσεις και αυτοί που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, και αυτοί που έχουν θεραπευτεί άρα έχουν αντισώματα και αυτοί οι οποίοι έχουν κάνει ένα αρνητικό τεστ σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πριν από τη λήψη του πιστοποιητικού. Αυτό θα είναι προς χρήση απ’ ότι φαίνεται προς τα τέλη Ιουνίου από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και ίσως όχι μόνο γιατί γίνονται και συνεννοήσεις με άλλες χώρες».

Ερωτηθείς αν θα είναι ίδιο πιστοποιητικό και για τις τρεις κατηγορίες, ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή ακόμα δεν μπορούμε να πούμε λεπτομέρειες για το πώς θα γίνεται η λήψη του, θα υπάρξουν λεπτομέρειες το επόμενο διάστημα. Θα είναι μάλλον ένα σε όλα γιατί με αυτό τον τρόπο γίνεται μια προστασία των προσωπικών δεδομένων στην λογική ότι κάποιος που έχει νοσήσει και έχει θεραπευτεί δεν θα μπορεί να ξεχωρίσει σε σχέση με κάποιον που έχει εμβολιαστεί ή με κάποιον που έχει κάνει το αρνητικό τεστ».

Ερωτηθείς αν με αυτό το πιστοποιητικό θα πηγαίνουμε και στα εστιατόρια, απάντησε: «Ότι αποφασιστεί, αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε σίγουρα πάντως θα βοηθήσει πάρα πολύ στις μετακινήσεις».

ΔΗΜ: Το «ότι αποφασιστεί» εννοείτε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο;

«Πάντα σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε η χώρα μας», υπογράμμισε ο ίδιος.