Από τα τέλη Μαΐου θα δοθεί στις ηλικιακές ομάδες 30-44 η δυνατότητα να συμμετέχουν σε όλα τα εμβόλια, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, διευκρινίζοντας πως πρώτα θα ξεκινήσει η ηλικιακή ομάδα των 40-44.

Σχετικά με τα εμβόλια και την πορεία των εμβολιασμών στην χώρα, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε, μιλώντας στον «ΑΝΤ1», ότι χθες Δευτέρα σημειώθηκε «νέο ρεκόρ με 113.000 εμβολιασμούς».

Αναφορικά με το θέμα που έχει προκύψει με την απόφαση της ΕΕ να σταματήσει τις παραγγελίες από AstraZeneca, ο υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι είναι διασφαλισμένα τα εμβόλια της δεύτερης δόσης.

Αναφερόμενος στο πιστοποιητικό εμβολιασμού είπε ότι είναι διαθέσιμο τρεις ημέρες μετά τον εμβολιασμό, ενώ, όπως είπε, για αυτούς που έχουν νοσήσει με κοροναϊό θα μπορούν να πάρουν το ενιαίο πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα είναι προς χρήση προς τα μέσα Ιουνίου, σύμφωνα με τον κ. Γεωργαντά.

Σχετικά με τα self test στα σχολεία και τα προβλήματα που έχουν προκύψει, ο κ. Γεωργαντάς χαρακτήρισε «πρωτόγνωρη» τη διαδικασία της Κυριακής. Όπως είπε σε μεγάλο βαθμό πραγματοποιήθηκε κανονικά η διαδικασία και σε μερικές περιπτώσεις υπήρξαν κάποια προβλήματα. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργαντά 1.600.000 άνθρωποι ανίχνευσαν αν έχουν η όχι τον ιό, όπως είπε είναι «ο μεγαλύτερος αυτοδιαγνωστικός έλεγχος από την αρχή της πανδημίας» στην χώρα.

Σχετικά με τις περιπτώσεις με τα ψευδή αποτελέσματα στα self test μαθητών, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι υπάρχει «1% η πιθανότητα ψευδούς αποτελέσματος», ωστόσο σημείωσε ότι «η βεβαίωση του αποτελέσματος μπορεί να γίνει δωρεάν σε δημόσια δομή».

Ο κ. Γεωργαντάς πρόσθεσε ακόμα ότι «θα ομαλοποιηθεί πλήρως όλη η διαδικασία της παράδοσης των self test» και σημείωσε ότι «τις Κυριακές τα φαρμακεία που εφημερεύουν είναι πολύ λίγα και γι’ αυτό τα self test δίνονταν μέχρι το Σάββατο».

Τέλος, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε ότι σε 48 ώρες θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις για την περαιτέρω άρση περιορισμών.