Διπλωματικό εκτόπισμα κερδίζει η κυβέρνηση μέσα από την παρουσία ξένων ηγετών στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα – με αφορμή το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών – και τις δηλώσεις που κάνουν. Ήδη οι δύο πρωθυπουργοί, της Ισπανίας και της Σλοβενίας, που συναντήθηκαν χθες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη εξήραν τις πρωτοβουλίες του εν μέσω της πανδημίας.

Ο Μητσοτάκης πρότεινε μονιμοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι οι αναφορές τους αυτές δεν έγιναν για κάποιο μέτρο ή ρύθμιση σε εθνικό επίπεδο, αλλά για τις ενέργειες που έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο. Ιδιαίτερα στάθηκαν στο άρθρο που είχε γράψει πέρυσι τον Απρίλιο στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung για το εμβόλιο ως δημόσιο αγαθό και στην προσπάθειά του για θεσμοθέτηση ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού. Η νέα πρόταση που κατέθεσε χθες δημόσια ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφορά τη μονιμοποίηση στο μέλλον του μηχανισμού του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε. «Δεν θα πρέπει να είναι απλά ένα μοντέλο εφάπαξ χρηματοδότησης», είπε χαρακτηριστικά.

Σάντσεθ: Υπερασπίζομαι την πρόταση Μητσοτάκη

O πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχαν στο πλαίσιο του Φόρουμ συνεχάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την πρόταση που κατέθεσε το 2020 στο δημόσιο διάλογο για τις πατέντες των εμβολίων, μέσω της FAZ. «Επιτρέψτε να συγχαρώ τον Κυριάκο γιατί ήταν ένας από τους πρώτους Ευρωπαίους ηγέτες που δήλωσε, σε άρθρο, ότι τα εμβόλια πρέπει να αποτελούν ένα παγκόσμιο δημόσιο αγαθό. Τώρα λοιπόν έχουμε όλη αυτή τη συζήτηση για τις πατέντες και το τι θα κάνουμε μετά από όσα ανέφερε η αμερικανική κυβέρνηση πριν από μερικές ημέρες. Υπερασπίζομαι κι εγώ αυτήν την προσέγγιση» ανέφερε μεταξύ άλλων ο σοσιαλδημοκράτης ηγέτης.

«Πρέπει να αναγνωρίσω την εξαιρετική δουλειά»

Νωρίτερα, στις δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά σε σχέση με το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας: «Πρέπει να αναγνωρίσω την εξαιρετική δουλειά που έχει επιτελέσει η ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά το σχέδιο που υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και θα ήθελα να συγχαρώ την ελληνική κυβέρνηση καταρχάς για όλες τις πρωτοβουλίες και όλες τις επενδύσεις που γίνονται στην πράσινη οικονομία και στον ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά και στις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζονται». Σε σχέση δε με την επιχείρηση «Ελευθερία», ο Πέδρο Σάντσεθ απέδωσε και πάλι τα εύσημα στην Ελλάδα, τονίζοντας: «Όσον αφορά τον εμβολιασμό θα ήθελα να συγχαρώ την ελληνική κυβέρνηση για όλη την εργασία που κάνει όσον αφορά τον εμβολιασμό με πολύ μεγάλη ταχύτητα, πραγματικά με τεράστια ταχύτητα και μπράβο».

Γιάνες Γιάνσα: «Ήταν μεγάλη επιτυχία»

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Γιάνες Γιάνσα, που επίσης συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου, είπε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του: «Θέλω να σας συγχαρώ για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσατε την πανδημία του COVID-19, με μεγάλο θάρρος και με μεγάλη επιτυχία. Έχουμε αντλήσει πολλά διδάγματα από τα δικά σας μέτρα και πραγματικά υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία σας να θεσπιστεί το Πράσινο Διαβατήριο, το οποίο θα ισχύει για την κινητικότητα μεταξύ των κρατών-μελών».