Την μετά-κορονοϊό ανάπτυξη με νέες θέσεις εργασίας, πράσινη μετάβαση και κοινωνικό χαρακτήρα επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που περιέγραψε το όραμά του στο Delphi Economic Forum, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μάλιστα, για πρώτη φορά εξέφρασε τη θέση ότι το χρηματοδοτικό «εργαλείο» αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί άπαξ, αλλά να επαναληφθεί στο μέλλον.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δέχθηκε τα συγχαρητήρια του Πέδρο Σάντσεθ, επειδή όπως είπε ο (σοσιαλδημοκράτης) Ισπανός πρωθυπουργός, ο Έλληνας ομόλογός του ήταν ο πρώτος που έθεσε το ζήτημα του εμβολίου ως δημόσιου αγαθού με άρθρο του πριν από ένα χρόνο.

«Θα δώσει ένα επιπλέον κίνητρο για να επιταχυνθεί η παγκόσμια παραγωγή», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην άρση των πατεντών που πρότεινε ο Τζο Μπάιντεν. Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαιρέτισε ως «σημαντική στιγμή ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προμηθεύτηκε κεντρικά τα εμβόλια και τα διένειμε στα κράτη-μέλη, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι σημειώθηκαν καθυστερήσεις στη διαδικασία αυτή.

Στη συζήτηση των δύο πρωθυπουργών, που έγινε στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο λεγόμενο «πράσινο πιστοποιητικό», ένα εργαλείο που όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης θα αυτό που ουσιαστικά θα κάνει είναι να επιτρέπει στους τουρίστες να επισκέπτονται οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα. Και οι δύο πρωθυπουργοί τόνισαν πόσο σημαντικό είναι το πιστοποιητικό αυτό και εξέφρασαν την ελπίδα η Ε.Ε. να έχει καταλήξει σε συμφωνία τον Ιούνιο.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στην περίοδο από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα είπε ότι ουσιαστικά έγινε ένα κοινωνικό συμβόλαιο με τους πολίτες, που περιλάμβανε μια σημαντική οικονομική ζημία έναντι της προστασίας της ανθρώπινης ζωής, αναφερόμενος στα μέτρα περιορισμού των δραστηριοτήτων που επιβλήθηκαν στη χώρα μας.

«Οι ειδικοί μας συμβουλεύουν, αλλά εμείς ως πρωθυπουργοί παίρνουμε της αποφάσεις», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Υπογράμμισε επίσης ότι η πανδημία δεν έχει εκλείψει ακόμα και πως χρειάζεται προσοχή και τήρηση των μέτρων, τονίζοντας παράλληλα ότι πάντα είναι υπαρκτός ο κίνδυνος των μεταλλάξεων του κορονοϊού.