Πλήρης η επιδοκιμασία από την κοινή γνώμη των χειρισμών της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και στα εθνικά ζητήματα. Κυρίως, δε, στο διαρκές ζήτημα της διαχείρισης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπως προκύπτει από την αξιολόγηση των σχετικών απαντήσεων των πολιτών σε σειρά ερευνών το τελευταίο διάστημα.

Το πλέον σημαντικό από την ερμηνεία των απαντήσεων της ελληνικής κοινωνίας είναι ότι στέλνει ένα σαφές μήνυμα, πρώτιστα στην αντιπολίτευση, για την ανάγκη συγκλίσεων στα εθνικά θέματα. Τα οποία, δυστυχώς, επί σειράν ετών είχαν αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης για κομματικά οφέλη στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Και το μήνυμα αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι ένα πλειοψηφικό ποσοστό πολιτών που αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί επικρότησε τη στάση και τους τελευταίους χειρισμούς του υπουργού των Εξωτερικών, που σημαίνει αντιστοίχως πλήρη επιδοκιμασία της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, διότι βεβαίως ο κ. Δένδιας δεν ενήργησε αυτοβούλως, αλλά επί τη βάσει των οδηγιών που είχε πάρει από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Ενισχυτικά του ανωτέρω μηνύματος είναι και τα ευρήματα έρευνας της εταιρείας Marc, όπου, πέραν των θετικών αξιολογήσεων της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης από τους πολίτες, σε μια περίοδο μάλιστα που είναι ιδιαιτέρως τεταμένη η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, εξαιτίας της Τουρκίας, προέκυψε επιβαρυντικό στοιχείο για τη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Ενώ το κόμμα εμφανίζεται διχασμένο ως προς τους κυβερνητικούς χειρισμούς στα εξωτερικά και ο κ. Τσίπρας μοιάζει αμήχανος ως προς το ποια τάση του κόμματός του να ακολουθήσει, η κοινή γνώμη σε ποσοστό 88,5% θέλει μια κοινή γραμμή του πολιτικού κόσμου στα εξωτερικά ζητήματα.

Η στάση αυτή της ελληνικής κοινής γνώμης είναι φυσικό να έχει φέρει σε αμηχανία την αξιωματική αντιπολίτευση, διότι την αναγκάζει να αμφιταλαντεύεται στην αντίδρασή της μεταξύ της ανάγκης να συνταχθεί με την επιθυμία της κοινής γνώμης για ενιαίο πολιτικό μέτωπο στα εθνικά θέματα και της άσκησης μιας λαϊκίστικης (δημοτικής) αντιπολιτευτικής στρατηγικής που θα έφερνε, υποτίθεται, σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση. Αναφέρεται ενδεικτικά ότι, με αφορμή τη Συμφωνία για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου που έκανε η κυβέρνηση, έχει διαμορφωθεί ένα διχαστικό κλίμα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, με την ομάδα των «53+» να αξιολογούν θετικά και με ρεαλιστικό πνεύμα τη συμφωνία αυτή και τους «προεδρικούς» να κατακρίνουν την κυβέρνηση με κενή περιεχομένου και ουσίας επιχειρηματολογία.

Αψευδής μάρτυρας της υπεροχής της κυβέρνησης της Ν.Δ. στα εθνικά και διεθνούς πολιτικής θέματα και του διεμβολισμού ακόμα και ψηφοφόρων της Αριστεράς, είναι συγκεκριμένες δημοσκοπήσεις για τα Ελληνοτουρκικά του τελευταίου διμήνου και, βεβαίως, η δημοσκοπική υπόμνηση του πώς αξιολόγησε η ελληνική κοινή γνώμη τη μοναδική μεγάλη κίνηση στα εξωτερικά από την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, που δεν ήταν άλλη από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Οι αριθμοί

Αρχίζοντας από τις πλέον πρόσφατες έρευνες, που ζήτησαν την αξιολόγηση των πολιτών μετά τις συναντήσεις Δένδια στην Αγκυρα, παρατηρούμε τα εξής:
  • Στην έρευνα της Pulse ένα ποσοστό 75% (!) αξιολόγησε θετικά τη στάση Δένδια (δηλαδή την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη). Το ποσοστό αυτό έχει διαμορφωθεί ανεξαρτήτως των πολιτικών χώρων όπου εντάσσονται οι πολίτες που απάντησαν. Με εντυπωσιακό στοιχείο ότι το 57% (!) των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ έκρινε θετικά τη στάση του υπουργού (και, επομένως, της κυβέρνησης).
  • Στην έρευνα της Opinion Poll ποσοστό 64,7% έκρινε θετικά τον τρόπο διαχείρισης των Ελληνοτουρκικών. Σημαντικό στοιχείο που πρέπει να αναφερθεί είναι ότι, σε σχέση με έρευνα της ίδιας εταιρείας τον περασμένο Μάρτιο, το ποσοστό επιδοκιμασίας των κυβερνητικών χειρισμών στο συγκεκριμένο θέμα εμφανίζει αύξηση 18,9 ποσοστιαίων μονάδων! Σε άλλες έρευνες του τελευταίου τριμήνου:
  • Σε έρευνα της Marc για τα εθνικά θέματα και τη σχετική αξιολόγηση της εξωτερικής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης το 48,8% έκρινε ότι η εξωτερική πολιτική είναι καλύτερη και μόνον ένα 18,8% ότι είναι χειρότερη.
  • Προηγούμενη έρευνα της Pulse ανέβαζε σε ποσοστό 55% τις απόψεις όσων συμφωνούσαν ότι η εξωτερική πολιτική -ειδικώς έναντι της Τουρκίας- είναι στη σωστή κατεύθυνση. Και μάλιστα ένα ποσοστό 24 ποσοστιαίων μονάδων εξ όσων συμφωνούσαν ότι η εξωτερική πολιτική είναι σωστή αφορούσε πρώην ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Βλέπουμε ότι σε ένα δίμηνο η επιδοκιμασία της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης και της χώρας από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει αύξηση κατά 33,7 ποσοστιαίες μονάδες. Να υπενθυμίσουμε σχετικώς, ώστε να υπάρχει μια τάξη μεγέθους για το πώς αντιλαμβάνεται η ελληνική κοινωνία την άσκηση εξωτερικής πολιτικής από τη σημερινή κυβέρνηση και πώς την άσκησή της επί ΣΥΡΙΖΑ, τα αποτελέσματα ερευνών για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δηλαδή, την κορυφαία εκδήλωση της εξωτερικής πολιτικής της «πρώτη φορά Αριστεράς». Ετσι:
  • Σε δημοσκόπηση της Marc το 66% των Ελλήνων καταδίκαζε τη Συμφωνία που είχε υπογράψει ο κ. Τσίπρας με τα Σκόπια.
  • Σε δημοσκόπηση της Metron Analysis για το ίδιο θέμα οι 7 στους 10 τάσσονταν κατά της Συμφωνίας.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά