Ως προσωπικό στοίχημα αντιμετωπίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη μεταρρύθμιση στα εργασιακά, που αναμένεται να αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση τις προσεχείς ημέρες και να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή στις αρχές Ιουνίου.

«Η Ελλάδα πρωταγωνίστρια και σε ευρωπαϊκό επίπεδο»

Το Σάββατο, κατά την άφιξή του για τις εργασίες της άτυπης σύσκεψης των ηγετών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. στο Πόρτο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να συνδέσει την ανάκαμψη που θα ακολουθήσει το πέρας της πανδημίας με το εργασιακό, λέγοντας πως «πρέπει να είναι μία ανάκαμψη με διαφορετικά χαρακτηριστικά: με περισσότερες και καλύτερες δουλειές, λιγότερες ανισότητες, καλύτερη ποιότητα εργασίας, καλύτερες συνθήκες εργασίας. Μία ανάκαμψη η οποία θα θέσει την καταπολέμηση των διακρίσεων ως πρώτη προτεραιότητα». Τόνισε δε πως «σε αυτή την προσπάθεια οικοδόμησης μιας νέας κοινωνικής Ευρώπης, η οποία δεν θα αφήσει κανέναν Ευρωπαίο πίσω, η Ελλάδα θα είναι πρωταγωνίστρια και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

«Σημαντικές οι πρόνοιες που εισάγουμε»

Ωστόσο και στη θεματική συνεδρίαση για την απασχόληση και τα εργασιακά στην Κοινωνική Σύνοδο της Ε.Ε. στην Πορτογαλία, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να κάνει αναφορά στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη: «Εφαρμόζουμε νέα εργασιακή νομοθεσία», είπε στην παρέμβασή του. «Για παράδειγμα το δικαίωμα της αποσύνδεσης, να μην είναι ο εργαζόμενος διαθέσιμος 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, για τον εργοδότη του. Το δικαίωμα σύστασης συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργαζόμενους σε πλατφόρμες, και να έχουν πρόσβαση σε βασικό εξοπλισμό για την υγεία και την ασφάλειά τους, ανεξάρτητα από τον τύπο της σύμβασής τους. Αυτές, πιστεύω, είναι σημαντικές πρόνοιες που ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα εφαρμοστούν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

«Κοιτάμε στα μάτια την αγορά εργασίας»

Ήδη από τις 14 Απριλίου και την τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός είχε κάνει ειδική αναφορά στις μεταρρυθμίσεις που συνεχίζει η κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα στο υπό κατάρτιση εργασιακό νομοσχέδιο. «Η κυβέρνηση με αυτόν το νόμο κοιτάει στα μάτια την πραγματικότητα στην αγορά εργασίας. Ανοίγει τα αυτιά της στην αλήθεια και συνομιλεί με τον υπαρκτό κόσμο της εργασίας και όχι με ένα φάντασμα που έρχεται από το παρελθόν, συνδυάζει τις προοπτικές της ατομικής προκοπής με την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας προς όφελος όλων. Με λίγα λόγια δίνει τον πρώτο ρόλο στον εργαζόμενο και στην πρόοδο του τόπου», όπως τόνισε στην τοποθέτησή του.

Δίνοντας το περίγραμμα του νομοσχεδίου, είπε πως πρόκειται «για το νέο χάρτη για την εργασία που, ύστερα από σαράντα χρόνια, φέρνει, επιτέλους, και τα ευρωπαϊκά δεδομένα για τον Έλληνα εργαζόμενο, τι προβλέπει, τι προστατεύει, ποιον προστατεύει από καταχρήσεις των εργοδοτών σχετικά με απλήρωτες υπερωρίες ή αδήλωτη εργασία καθώς στην ψηφιακή του κάρτα θα δηλώνει ο ίδιος το πόσο δούλεψε. Θεσπίζει πρώτη φορά άδεια μετ’ αποδοχών και για τον πατέρα και δίνει γονική άδεια για το ζευγάρι. Κατοχυρώνει -και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό- για πρώτη φορά το δικαίωμα αποσυνδέσης στην τηλεργασία. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι συχνά δίνεται άλλοθι υπέρ απασχόλησης και θέτει, επιτέλους, ένα πλαίσιο ασφάλισης αλλά και ασφάλειας για όσους εργάζονται σε εργασίες delivery και κούριερ».