Από γκάφα σε γκάφα φαίνεται να πέφτει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα θέμα που έχει αναγάγει σε πρώτο στην αντιπολιτευτικής της τακτική. Πρόκειται για το νομοσχέδιο για τα Εργασιακά, που η κυβέρνηση έχει καταθέσει προς διαβούλευση, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προσπαθήσει να «χτίσει» πάνω σε αυτό μία στρατηγική ενίσχυσης της επιρροής του στην κοινωνία. Ωστόσο τα λάθη που κυριαρχούν στην εν λόγω στρατηγική δημιουργούν σύγχυση ακόμα και στα στελέχη της Κουμουνδούρου.

Αλαλούμ για την "διευθέτηση εργασίας"

Ενδεικτικό ήταν το γεγονός της ανακολουθίας του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το ζήτημα της «διευθέτησης εργασίας», που κανείς δεν κατάλαβε την επίσημη θέση του κόμματος αφού ο ένας ακύρωνε των άλλον. Αποτέλεσμα ήταν το υπουργείο Εργασίας να αναρωτηθεί σκωπτικά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά ή υπέρ της διευθέτησης εργασίας;», σημειώνοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, λίγο μετά τη χθεσινή συγκέντρωση για την εργατική Πρωτομαγιά, έβγαλε ανακοίνωση υπέρ της διευθέτησης εργασίας. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας ανέφερε ότι δύο μόλις ώρες μετά τη χθεσινή συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ για την Πρωτομαγιά, όπου ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε την κυβέρνηση για δήθεν κατάργηση του 8ώρου με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, η τομεάρχης Εργασίας του κόμματος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, και οι βουλευτές Βαρδάκης και Νοτοπούλου με κοινοβουλευτική αναφορά ζήτησαν από τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη να κηρύξει ως υποχρεωτική την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση των Ξενοδοχοϋπαλλήλων, η οποία προβλέπει διευθέτηση εργασίας.

Χατζηδάκης: Ψεύτες χωρίς κανένα χαλινάρι

 

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΙ ότι «αυτοί που μιλούν για επερχόμενη κατάργηση του οκταώρου ξεχνούν ότι είμαστε κράτος-μέλος της ΕΕ. Ακόμα και να ήθελε μια κυβέρνηση να καταργήσει το οκτάωρο, το πενθήμερο και τις 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα, δεν μπορεί να το κάνει γιατί υπάρχει ο ευρωπαικός κοινωνικός χάρτης». «Όσοι τα λένε ή είναι παντελώς άσχετοι ή είναι ψεύτες χωρίς κανένα χαλινάρι» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Στο νομοσχέδιο θα υπάρχει ειδικό άρθρο το οποίο θα κατοχυρώνει ακόμη μια φορά το οκτάωρο, το πενθήμερο και τις 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα, επιβεβαίωσε ο κος Χατζηδάκης.

Όπως ανέφερε, όλη η συζήτηση γίνεται για το θέμα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, που είναι νόμος ο οποίος ισχύει στην Ελλάδα εδώ και 30 χρόνια και τον οποίο, όπως σχολίασε συγκεκριμένα «πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν τον άγγιξε».

Υπουργείο Εργασίας: Ο ΣΥΡΙΖΑ καταργεί τη σοβαρότητα 


Αναφορικά με τις σημερινές δηλώσεις της Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επισημαίνονται τα εξής:

«Τόσον καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ μας έλεγε ότι με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας καταργείται το 8ωρο. Γι’ αυτό άλλωστε διαδήλωσαν χθες. Σήμερα πλέον, δηλώνουν ότι αυτές οι ρυθμίσεις που κατήγγειλαν, όπου υπάρχουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, είναι μια χαρά.
Από την δήθεν κατάργηση του 8ωρου στην πραγματική κατάργηση της σοβαρότητας».