Επιφυλακτικός απέναντι στο ενδεχόμενο πλήρους απελευθέρωσης του ωραρίου κυκλοφορίας, εμφανίστηκε ο υπουργός Επικράτειας Γιώργος Γραπετρίτης, τονίζοντας πως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.

«Πηγαίνουμε βήμα- βήμα», δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον «ΑΝΤ1», εξηγώντας πως «το ωράριο θα διευρυνθεί σταδιακά». «Σε πρώτη φάση η επέκταση θα είναι μετά τις 23:00 και μετά, αν όλα πάνε καλά, μπορεί να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση», συνέχισε. Όπως διευκρίνισε, το εν λόγω θέμα, καθώς και εκείνο των sms, θα αξιολογηθούν τις επόμενες μέρες.

«Η κατάσταση πηγαίνει καλά, όμως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, είμαστε ακόμα στην πανδημία, θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα για ένα διάστημα ακόμα, αυτήν τη λειτουργία έχουν τα sms και το ωράριο, να υπενθυμίζουν ότι πρέπει να προσέχουμε», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας. ‘Όπως εξήγησε ο κ. Γεραπετρίτης, «η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι από τις 15 του μήνα θα μορφοποιηθεί το σύστημα των sms».

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρχει διάκριση βάσει εμβολιασμένων στις υπερτοπικές μετακινήσεις, είπε πως το πρωτόκολλο θα είναι έτοιμο τις επόμενες μέρες, εκτίμησε ωστόσο ότι, «δεν θα υπάρχει διάκριση βάση τον εμβολιασμό».

Σχετικά με το γεγονός ότι δεν ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, προανήγγειλε «ειδική ρύθμιση για τους νέους εργαζόμενους με παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς», κάνοντας παράλληλα λόγο για «αυστηρή σύσταση της Επιτροπής». «Θα υπάρξει όμως ειδική μέριμνα», διαβεβαίωσε και προανήγγειλε εξειδικεύσεις των μέτρων για τα φροντιστήρια, τα ΙΕΚ, τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και τα δικαστήρια από τα αρμόδια υπουργεία, σήμερα και αύριο. Ξεκαθάρισε, πάντως ότι, «όλα τα κέντρα γλωσσών που συνδέονται με εξετάσεις θα λειτουργήσουν με φυσική παρουσία».

Εξασφαλισμένες οι δεύτερες δόσεις για όσους έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca

Παράλληλα, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε πως οι δεύτερες δόσεις για όσους έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca είναι εξασφαλισμένες και ανακοίνωσε ότι οι κάτοικοι σε όλα τα νησιά που έχουν μέχρι 10 χιλιάδες κάτοικους θα εμβολιαστούν τις επόμενες μέρες.

Αναφορικά με τη χθεσινή πρόταση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, για την άρση των πατεντών των εμβολίων, ο υπουργός Επικράτειας δήλωσε πως «ο Πρωθυπουργός είχε θέσει από τον Απρίλιο του 2020 το θέμα με συνέντευξη στη FAZ». Ο υπουργός είπε ότι αυτό που είχε πει στη Βουλή ο κ. Τσίπρας - και ήταν αλυσιτελές - ήταν να απελευθερωθεί η πατέντα των εμβολίων και να ανοίξουν γραμμές παράγωγης τους στην Ελλάδα κάτι που δεν μπορούσε να υποστηρίξει η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία.

Σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη, οι εταιρείες έχουν επενδύσει τεράστια κεφάλαια στην έρευνα και ανάπτυξη των εμβολίων. Όμως και για λογούς οικουμενικής αλληλεγγύης θα πρέπει να υπάρχουν παραχωρήσεις εκ μέρους αυτών των εταιρειών, για την παράγωγη εμβολίων από άλλες εταιρίες.