Σε νέες, συνταρακτικές, αποκαλύψεις σχετικά µε τον πρώην αναπληρωτή υπουργό ∆ικαιοσύνης, ∆ηµήτρη Παπαγγελόπουλο, στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης που ερευνά τις καταγγελλόµενες παρεµβάσεις του στο σκάνδαλο της Novartis και σε άλλες δικαστικές υποθέσεις, προχώρησε στην κατάθεσή του στην ανακρίτρια του ∆ικαστικού Συµβουλίου του Ειδικού ∆ικαστηρίου, αρεοπαγίτη Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, ο Σάµπυ Μιωνής. Ο επιχειρηµατίας στις 14 ώρες της κατάθεσής του -διήρκεσε δύο ηµέρες- αναφέρθηκε για πρώτη φορά, σύµφωνα µε πληροφορίες, σε πραγµατικά περιστατικά και σε συνοµιλίες του µε τον δικηγόρο Ιωάννη Μαντζουράνη, ο οποίος, όπως ανέφερε, είναι στενός φίλος του κ. Παπαγγελόπουλου. Οπως φέρεται να κατέθεσε ο κ. Μιωνής, αυτά τα περιστατικά και οι συνοµιλίες επιβεβαιώνουν πλήρως πως στοχοποιήθηκαν ο ίδιος και ο συνέταιρός του, Αγγελος Μεταξάς, για λόγους εκβίασης, και ο δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου για λόγους πολιτικούς, λόγω της σχέσης του µε τη Νέα ∆ηµοκρατία και τον Αντώνη Σαµαρά.

Ουσιαστικά, στη συνοµιλία, που σύµφωνα µε πληροφορίες ο κ. Μιωνής µετέφερε στην κατάθεσή του στην κυρία Αλεβιζοπούλου, ο δικηγόρος, ο οποίος φέρεται να διατηρεί, σύµφωνα µε τον επιχειρηµατία, στενές σχέσεις µε τον ΣΥΡΙΖΑ, παραδέχεται ότι ο ∆ηµήτρης Παπαγγελόπουλος τον «στοχοποίησε», διότι ο πρώην υπουργός «ήταν κολλητός του εκδότη της “∆ηµοκρατίας”, Γιάννη Φιλιππάκη». Παράλληλα, όπως, κατά πληροφορίες, κατέθεσε ο κ. Μιωνής ενώπιον της κυρίας Αλεβιζοπούλου, ο δικηγόρος φέρεται να ανέφερε πως ο Σταύρος Παπασταύρου µπήκε στο στόχαστρο για πολιτικούς λόγους, καθώς ήταν συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαµαρά.

Οσον αφορά τον Αγγελο Μεταξά, ο οποίος είναι συνεργάτης του Σ. Μιωνή, ο δικηγόρος κ. Μαντζουράνης φέρεται να τόνισε χαρακτηριστικά πως «είναι παράπλευρη απώλεια. Είναι στο λάθος σηµείο, µε τον λάθος άνθρωπο, δηλαδή εσένα».

Νέα στοιχεία 

Ο επιχειρηµατίας, σύµφωνα µε τις ίδιες πληροφορίες, προσκόµισε τη συνοµιλία του µε τον δικηγόρο αλλά και τα άλλα, νέα στοιχεία, προκειµένου να αποδείξει τη λειτουργία, όπως καταγγέλλει, µιας εγκληµατικής συµµορίας, που στοχοποίησε εκείνον και τον συνεργάτη του, Αγγ. Μεταξά, µε σκοπό την εκβίασή του και την καταβολή 350.000 ευρώ. Τα νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν, όπως κατέθεσε ο επιχειρηµατίας, και τη στοχοποίηση του Στ. Παπασταύρου, λόγω αφενός της σχέσης του µε τον Αντώνη Σαµαρά και, αφετέρου, της φιλίας του µε τη Μαρέβα Γκραµπόφσκι-Μητσοτάκη. Οπως φέρεται να κατέθεσε ο κ. Μιωνής, η εγκληµατική συµµορία πουλούσε εκδούλευση στην κυβέρνηση µε την πολιτική αξιοποίηση του θέµατος του Στ. Παπασταύρου σε βάρος της Νέας ∆ηµοκρατίας και του Αντώνη Σαµαρά, για να µπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία της, µε στόχο να βγάζει «χρήµατα».

Ο επιχειρηµατίας, επιπλέον, φέρεται να κατονόµασε για άλλη µία φορά, όπως είχε κάνει και ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής, τον ∆ηµήτρη Παπαγγελόπουλο ως επικεφαλής αυτής της συµµορίας και ως µέλη της τον εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη, τους δηµοσιογράφους Αλέξανδρο Τάρκα και Γιάννα Παπαδάκου και τον δικηγόρο Μανώλη Μαργωµένο. Προς επίρρωσιν αυτών των καταγγελιών, ο κ. Μιωνής ήδη έχει καταθέσει ένα συµφωνητικό µε τις υπογραφές του εκδότη και του δηµοσιογράφου Αλέξανδρου Τάρκα, το οποίο περιέγραφε έναν «οδικό χάρτη» (roadmap) του συµβιβασµού, µε το οποίο ο εκδότης Γιάννης Φιλιππάκης και ο κ. Τάρκας αναλαµβάνουν, και µάλιστα ενυπογράφως, να διευθετήσουν επερχόµενες δικαστικές αποφάσεις. Οπως ανέφερε ο κ. Μιωνής ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής, «για να µου αποδείξουν ότι µπορούν να πραγµατοποιήσουν τις απειλές τους, δεσµεύτηκαν εγγράφως ότι θα κλείσουν όλες τις ποινικές µου υποθέσεις. Ουσιαστικά, µου έλεγαν ότι ελέγχουν τον κ. Παπαγγελόπουλο, που ελέγχει τις υποθέσεις. Αυτό που έγινε από αυτή την εγκληµατική οργάνωση ήταν το µεγαλύτερο παραδικαστικό κύκλωµα από συστάσεως του νεοελληνικού κράτους».

Νωρίτερα, τον Μάρτιο του 2016, είχε γίνει συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίµου, παρουσία του στενού συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού, τότε υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, και του ∆ηµήτρη Παπαγγελόπουλου, όπως καταγγέλλει ο επιχειρηµατίας. Εκεί, σύµφωνα µε τις καταγγελίες του Σ. Μιωνή, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός ∆ικαιοσύνης τού ζήτησε ποσό ύψους 350.000 ευρώ προκειµένου να πληρωθούν τα έξοδα του εκδότη της εφηµερίδας «∆ηµοκρατία», Γιάννη Φιλιππάκη, µε τον οποίο είχε δικαστική διαµάχη, λόγω των δηµοσιευµάτων που τον ενέπλεκαν µε την περίφηµη «λίστα Λαγκάρντ».

Από την πλευρά τους, όλα τα πρόσωπα που καταγγέλλει ο κ. Μιωνής έχουν αρνηθεί κάθε σχέση µε έκνοµες δραστηριότητες, µε τον επιχειρηµατία, σύµφωνα µε πληροφορίες, να ζητά και τη διερεύνηση του ρόλου των εισαγγελέων διαφθοράς στην υπόθεση, αποδίδοντάς τους µια σειρά ατοπηµάτων.

Ο δικηγόρος

Ο δικηγόρος του επιχειρηµατία Σάµπυ Μιωνή, Πέτρος Πανταζής, τονίζει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» πως «τα συµπληρωµατικά στοιχεία που εισφέρθηκαν αποδεικνύουν πλήρως:
  1. τη συµπαιγνία όλων των κατηγορουµένων,
  2. την οργανωµένη δράση τους,
  3. την επιδίωξη παράνοµου περιουσιακού οφέλους και
  4. τη στήριξη που είχαν από µειοψηφικά παράκεντρα της τρίτης εξουσίας.
Η ανάκριση θα ολοκληρωθεί, το ∆ικαστικό Συµβούλιο θα κάνει το χρέος του και όσοι εγκληµάτησαν κατά αθώων θα οδηγηθούν στον φυσικό τους δικαστή».

Ο αποκαλυπτικός διάλογος Μιωνή - Μαντζουράνη

O διάλογος που ανέφερε ο Σάμπυ Μιωνής στην κατάθεσή του στον Αρειο Πάγο με τον δικηγόρο Ιωάννη Μαντζουράνη:
  • Σάμπυ Μιωνής: Ο Παπαγγελόπουλος γιατί το έκανε;
  • Ιωάννης Μαντζουράνης: Γιατί ήταν φίλος του Φιλιππάκη, κολλητός.
  • Σάμπυ Μιωνής: Τι σου έχει πει; Εγώ, επειδή είμαι φίλος με τον Φιλιππάκη...
  • Ιωάννης Μαντζουράνης: Ναι, ναι.
  • Σάμπυ Μιωνής: Αυτό σου είπε;
  • Ιωάννης Μαντζουράνης: Κολλητός, αυτό ήτανε.
  • Σάμπυ Μιωνής: Μισό λεπτάκι, κάθισε και σε κοίταξε στα μάτια, που σε ξέρει τόσα χρόνια, και σου είπε επειδή είμαι φίλος του Φιλιππάκη και γ… τον Μεταξά;
  • Ιωάννης Μαντζουράνης: Ναι, ναι, γ.… τον τέτοιον, γιατί (όχι τον Μεταξά, εσένα) και να γ… και τον Παπασταύρου για πολιτικούς λόγους. Να μιλάμε ανοιχτά τώρα.
  • Σάμπυ Μιωνής: Και γι’ αυτόν τον λόγο γ… τον Μεταξά σού είπε;
  • Ιωάννης Μαντζουράνης: Τον πήρε σβάρνα τον Μεταξά, τον πήρε η μπάλα τον άνθρωπο, είναι παράπλευρη απώλεια.
  • Σάμπυ Μιωνής: Βρέθηκε στη λάθος στιγμή.
  • Ιωάννης Μαντζουράνης: Είναι στο λάθος σημείο με τον λάθος άνθρωπο, εσένα δηλαδή.
  • Σάμπυ Μιωνής: Σε κοίταξε στα μάτια και σου ’πε τέτοιο πράγμα;
  • Ιωάννης Μαντζουράνης: Ναι, ναι, ναι, γιατί όχι;
  • Σάμπυ Μιωνής: Δεν ντράπηκε;
  • Ιωάννης Μαντζουράνης: Τώρα, έχει σημασία αυτό; Εμένα μου ορκίστηκε στα παιδιά του ότι δεν ασχολείται τώρα και δεν κυνηγάει.
  • Σάμπυ Μιωνής: Αλλά σου ’πε ότι το έκανε πριν.
  • Ιωάννης Μαντζουράνης: Το ’κανε πριν, ναι, μωρέ, το έκανε πριν.
Από την πλευρά του, ο δικηγόρος Ιωάννης Μαντζουράνης διέψευσε τον διάλογο με τον επιχειρηματία, τονίζοντας ότι «διαρροές σε συγκεκριμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης εμφανίζουν έναν φερόμενο “διάλογο” μεταξύ εμού και του κ. Σάμπυ Μιωνή, ο οποίος –κατά τα δημοσιεύματα– κατατέθηκε στην ανακρίτρια αρεοπαγίτη κ. Αλεβιζοπούλου, πλην όμως δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα. Προς αποκατάσταση της αλήθειας, θα καταθέσω ενόρκως στην αρμόδια κ. ανακρίτρια, ενώ παράλληλα επιφυλάσσομαι να προβώ σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την προάσπιση των εννόμων συμφερόντων μου».


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά την Μεγάλη Πέμπτη 29 Μαΐου