Υπέρ ενός καθολικού ανοίγματος της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας τάχθηκε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Secret’’ με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Όπως είπε αυτό μπορεί να γίνει καθώς αυξάνονται οι εμβολιασμοί ενώ στη διάθεση των πολιτών υπάρχουν και τα self test.

Ο κ. Βορίδης ανέφερε πως άνοιξε η εστίαση με περιορισμούς καθώς δεν επιρέπονται πελάτες στους εσωτερικούς χώρους.

Παράλληλα σημείωσε πως τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να περιοριστούν αλλά δεν θα σταματήσουν.

Επιπρόσθετα ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε πως πρέπει να πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν.

Για την τηλεργασία στο δημόσιο είπε πως αξιοποιείται η τεχνολογία.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μάκη Βορίδη στα Παραπολιτικά 90,1:

Ερωτηθεις αν πιστεύει ότι θα πρέπει να πάμε σε ένα καθολικό άνοιγμα της αγοράς, ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε: «Βέβαια προφανώς λαμβάνοντας υπόψη τα ζητήματα της δημόσιας υγεία αλλά έχουμε αυτή τη στιγμή δύο σημαντικά εργαλεία στα χέρια μας το ένα λέγεται εμβολιασμός και το άλλο τα self test τα οποία εφόσον τα χρησιμοποιήσουμε με τον τρόπο που πρέπει μας δίνουν τη δυνατότητα να ανακτούμε ελευθερίες πολύ σημαντικές και για τη διαβίωσή μας και για την οικονομική δραστηριότητα, και για τον τρόπο και το επίπεδο ζωής μας και προφανώς για τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχίσουν να λειτουργούνε οι διάφορες οικονομικές δραστηριότητες επομένως πρέπει να πάμε προς αυτή την κατεύθυνση».

«Νομίζω ότι η πρώτη εικόνα είναι εξαιρετικά θετική και από τον εορτασμό του Πάσχα, αυτών των ημερών, που πραγματικά ήταν λυτρωτικό για όλους μας ότι μπορέσαμε να πάμε στις εκκλησίες με τον τρόπο και τους περιορισμούς που ακόμα υπάρχουν αλλά νομίζω ότι και οι πρώτες εικόνες από την εστίαση επίσης είναι πάρα πολύ θετικές», σημείωσε ο Μάκης Βορίδης.

Ερωτηθείς αν θα συνεχίσουν τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, ο κ. Βορίδης απάντησε: «Είναι σαφές και εύλογο διότι ναι άνοιξε η εστίαση αλλά εξακολουθεί να υφίσταται περιορισμούς. Πρώτα από όλα άνοιξε η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους άρα η εστίαση των εσωτερικών χώρων δεν έχει ανοίξει, εξακολουθεί να βρίσκεται σε καθεστώς απαγορεύσεων. Δεύτερον και η εστίαση η οποία άνοιξε έχει ανοίξει με περιορισμούς, έχει ανοίξει με μειωμένο ωράριο, έχει ανοίξει χωρίς μουσική και έχει ανοίξει με περιορισμό του αριθμού των ατόμων στα τραπέζια επομένως εξακολουθούμε να βρισκόμαστε στον αστερισμό των περιοριστικών μέτρων, δεν είναι ότι ανοίξαμε και βρισκόμαστε στο προηγούμενο καθεστώς».

«Άνοιξε, προφανώς αυτό είναι πολύ καλύτερο από το προηγούμενο καθεστώς όπου ήταν κλειστό αλλά δεν είναι και το καθεστώς της ελεύθερης λειτουργίας το οποίο είχαμε προ της πανδημίας άρα λοιπόν πρέπει να προσχωρήσουμε προς τα εκεί. Τα μέτρα στήριξης πρέπει να προσαρμοστούν, και εδώ υπάρχει μια αρκετά σύνθετη εργασία την οποία πρέπει να κάνει του υπουργείου Ανάπτυξης και το υπουργείο Οικονομικών, πρέπει να προσαρμοστούν αλλά δεν γίνεται να σταματήσουν», επισήμανε ο υπουργός.

Ερωτηθείς πως θα αλλάξουν γνώμη στους ανθρώπους που δεν θέλουν να εμβολιαστούν, ανέφερε: «Οφείλουμε να επιμείνουμε στην ενημέρωση και επομένως να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους να αλλάξουν τη γνώμη τους και νομίζω ότι όσο και αυτοί βλέπουν ότι το εμβόλιο δεν είναι κανένας μπαμπούλας νομίζω ότι οι επιφυλάξεις τους θα αίρονται. Επομένως πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να τους πείσουμε, το δεύτερο είναι ότι θεωρώ ότι υπάρχει σημαντική ανταπόκριση και τελικά ο αριθμός θα είναι μεγάλος αυτών που θα εμβολιαστούν γιατί ο εμβολιασμός δίνει πολύ μεγαλύτερη ατομική ελευθερία».

«Και το τρίτο είναι ότι αν υπάρχει η πρόσβαση στο εμβόλιο, γιατί αυτό για μένα είναι το πιο σημαντικό ότι τώρα έχουμε δώσει στους πολίτες ή τους δίνουμε μέσα σε ένα ορατό χρονικό διάστημα, τον επόμενο μήνα τον επόμενο ενάμιση μήνα θα έχει δοθεί σε όλους η δυνατότητα να εμβολιαστούν. Η δυνατότητα για μένα είναι σημαντική το αν κάποιος αποφασίσει ότι δεν επιθυμεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη δυνατότητα ναι, δεν είναι δυνατόν μια κοινωνία να εξακολουθεί να βρίσκεται σε περιορισμό επειδή κάποιοι θέλουν να κάνουν μια Χ επιλογή, από εκεί και πέρα παίρνουν την ατομική τους ευθύνη για την ατομική τους υγεία», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Όταν όλοι θα έχουμε τη δυνατότητα του εμβολιασμού τότε αν κάποιος δεν την αξιοποιεί δεν σημαίνει ότι όλη η υπόλοιπη κοινωνία θα εξακολουθεί να βρίσκεται σε περιορισμό επειδή αυτός δεν την αξιοποιεί», υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφορικά με την τηλεργασία στο Δημόσιο, ο υπουργός επισήμανε: «Τώρα δεν το ρυθμίζουμε στο επίπεδο κρίσης πια, ρυθμίζουμε την τηλεργασία στο Δημόσιο σε κανονικές συνθήκες επομένως πρόκειται για την αξιοποίηση μιας τεχνολογικής δυνατότητας και πια έχει προϋποθέσεις και όρους εφαρμογής που φυσικά δεν ισχύουν σε κατάσταση εκτάκτων συνθηκών γιατί σε έκτακτες συνθήκες η τηλεργασία ήταν υποχρεωτική γιατί οδηγούσε σε μείωση συγχρωτισμού, σε κανονικές συνθήκες η τηλεργασία είναι προαιρετική. Επίσης οι μηχανισμοί που θα οικοδομήσουμε προκειμένου να μην δημιουργείται διαταραχή στη δημόσια υπηρεσία επίσης είναι σημαντικοί αλλά ταυτόχρονα δίνει και τη δυνατότητα στους εργαζόμενους εφόσον αποφασίσουν να τηλεργαστούν να έχουν μια σημαντική εξοικονόμηση του χρόνου τους καθώς το βασικό το οποίο γλυτώνουν είναι χρόνος της μετακίνησης τους. Τους δίνει και τη δυνατότητα να βρίσκονται εγγύτερα στο οικογενειακό τους περιβάλλον.

«Αυτό είναι προαιρετικό αν κάποιος θέλει να τηλεργαστεί, επίσης δεν αφορά όλες τις θέσεις, θα γίνεται με μια κρίση του διευθυντή τους ο οποίος ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες θα εκτιμά το πόσες θέσεις θέλει να σηκώσει για τηλεργαζόμενους. Υπάρχουν όρια τα οποία τίθενται στο νόμο, ότι ο κάθε τηλεργαζόμενος δεν μπορεί να τηλεργάζεται πέραν ενός ορισμένου αριθμού ημερών μέσα στο χρόνο γιατί δεν θέλουμε να αποξενώνεται από την υπηρεσία του. Επομένως γίνεται μια συνολική στάθμιση εδώ του πως θα αξιοποιηθεί αυτή η τεχνολογική δυνατότητα ώστε και η υπηρεσία να παρέχεται με μεγαλύτερη επάρκεια αλλά και να δίνεται αυτή η δυνατότητα στον εργαζόμενο», διευκρίνισε ο κ. Βορίδης.

Αναφορικά με το θέμα της ιθαγένειας και την κριτική της αντιπολίτευσης, ο Μάκης Βορίδης επισήμανε: «Εγώ δεν αλλάζω, εγώ εφαρμόζω τη νομοθεσία. Είναι το άρθρο 3 του νόμου 4735 του ’20, αυτός ο νόμος λεει ότι για τον αλλοδαπό ο οποίος θέλει να πολιτογραφηθεί έχει μια σειρά προϋποθέσεις, μια από τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος, όχι εγώ, είναι να έχει ενταχθεί ομαλά στην οικονομικοκοινωνική ζωή της χώρας έχοντάς την καταστήσει συνεχές κέντρο των βιοτικών του δραστηριοτήτων. Για την διακρίβωση της οικονομικής ένταξης του αιτούντος λαμβάνονται υπόψη η ύπαρξη σταθερής εργασίας στη χώρα και η εν γένει οικονομική του δραστηριότητα και η διαρκής εκπλήρωση των φορολογικών και ασφαλιστικών του υποχρεώσεων απέναντι στην πολιτεία. Χορήγησε η Βουλή μια νομοθετική εξουσιοδότηση στον υπουργό Εσωτερικών να καθορίσει τα ειδικότερα κριτήρια άρα εγώ από αυτά που λεει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχω αλλάξει τίποτα, εγώ το νόμο αυτό βρήκα αυτό εφαρμόζω».

«Εκπληρώνω μια υποχρέωση την οποία έχω ως υπουργός Εσωτερικών να εκδώσω τη σχετική απόφαση που θα διαπιστώνει τα κριτήρια της οικονομικής και κοινωνικής ένταξης και ως κριτήριο οικονομικής ένταξης έβαλα το ότι πρέπει κάποιος τα τελευταία 5 χρόνια από τα 7 χρόνια νόμιμης παραμονής, να έχει το κατώτατο εισόδημα δηλαδή το εισόδημα που παίρνει κάποιος αν λαμβάνει τον κατώτατο μισθό. Έχουμε βάλει τον κατώτατο μισθό που παρεμπιπτόντως αποτελεί και κριτήριο για τη λήψη της άδειας παραμονής. Δηλαδή για την άδεια παραμονής απαιτούμε τον κατώτατο μισθό, για το να γίνεις πολίτης να απαιτήσω κάτι λιγότερο; Αυτά μόνο στο μυαλό της Αριστεράς!..», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εγώ θα περίμενα την αντίθετη κριτική δηλαδή ότι κάποιος θα μπορούσε να πει ότι θα βάζαμε πιο απαιτητικά κριτήρια στο ζήτημα αυτό, ότι αυτά τα κριτήρια είναι πολύ επιεική, όχι ότι τα κριτήρια αυτά είναι αυστηρά», τόνισε ο υπουργός.