Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονοµικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, είναι από τα πλέον έµπειρα και καταρτισµένα µέλη της κυβέρνησης, µε µακρά πορεία στην πολιτική, αλλά ιδιαίτερα στην ελεύθερη αγορά.

Το 1981 αποφοίτησε µε άριστα από το Οικονοµικό Τµήµα του Πανεπιστηµίου Αθηνών και στη συνέχεια απέκτησε µεταπτυχιακό τίτλο από το Πανεπιστήµιο City του Λονδίνου και µεταπτυχιακό δίπλωµα από τη Βρετανική Εταιρεία Ερευνών Αγοράς, ενώ το 2010 πήρε διδακτορικό µε άριστα από το Πανεπιστήµιο Αθηνών.

Μέλος της ΟΝΝΕ∆ από το 1976, πέρασε από πολλές σηµαντικές θέσεις στις κυβερνήσεις της Νέας ∆ηµοκρατίας, αλλά και στο ίδιο το κόµµα, και την περίοδο 2009-2014 διετέλεσε ευρωβουλευτής.

Υπήρξε ο τελευταίος πρόεδρος του φιλελεύθερου πολιτικού σχηµατισµού «∆ράση», ενώ στον ιδιωτικό τοµέα έχει εργαστεί στον χώρο της διαφήµισης και της επικοινωνίας από το 1985 και έχει ιδρύσει τρεις εταιρείες στους κλάδους της επικοινωνίας, της διαχείρισης κρίσεων και της αγροτικής παραγωγής και µεταποίησης.

Άλλωστε, όπως αναφέρει σήµερα σε µια διαφορετική συνέντευξή του στα «Π», ξέρει πολύ καλά από ξεχορτάριασµα και βιολογικές πιστοποιήσεις. Παράλληλα, µιλάει µε ενθουσιασµό για τις µεγάλες αγάπες της ζωής του και τα µυστικά της ευτυχισµένης σχέσης του µε τη σύζυγό του, Μαριάννα.

∆ηλώνει περήφανος για τις κόρες του, λατρεύει τις εγγονές του και δεν κρύβει την αγάπη του για τη µαγειρική και για τον σκύλο του, τον Λέοντα.

Έμαθα ότι είστε από τη Μάνη και έχετε ένα κτήµα στην περιοχή. Πόσο συχνά πηγαίνετε και µε τι ασχολείστε όταν βρίσκεστε εκεί; Περιποιείστε το κτήµα, κάνετε και αγροτικές εργασίες, π.χ.;

Είµαι ασφαλώς από τη Μάνη. Από την Κοίτα την «Πολυπυργού», όπως ονοµάζεται, ξεκίνησε ο παππούς µου, Θεόδωρος Σκυλακάκης, την περιπετειώδη πορεία του. Όμως η εκεί πατρογονική περιουσία είναι πολυδιασπασµένη, όπως συνήθως συµβαίνει στη Μάνη.
Το κτήµα που αναφέρετε βρίσκεται αλλού, στην Ηλεία, στα παράλια του µαγικού Ιονίου Πελάγους. Σε ό,τι αφορά τα αγροτικά, έχω ασχοληθεί επαγγελµατικά πριν γίνω υπουργός επί πέντε χρόνια µε ένα τελείως καινοτόµο αγροτικό προϊόν, το οποίο μεταποιείται και εξάγεται.

Έχω, λοιπόν, βιωματική γνώση του αγροτικού τομέα από πρώτο χέρι και σε πολλαπλά επίπεδα. Ξέρω από ξεχορτάριασμα, βιολογικές πιστοποιήσεις, ασθένειες, logistics, εκθέσεις. Έχω κάνει 6 διεθνείς εκθέσεις με δικό μου περίπτερο, μέρες ολόκληρες όρθιος, μιλώντας σε χιλιάδες επισκέπτες και εκατοντάδες αγοραστές από κάθε γωνιά της Γης...

Είμαι πολύ περήφανος για τις κόρες μου. Ακολουθούν η καθεμία τον δικό της δρόμο με επιτυχία

Είστε φιλόζωος, έχετε και σκύλο. Πώς μπήκε στη ζωή σας;

Η πρώτη μας σκυλίτσα (τη βρήκαμε στον δρόμο) ήταν πανέμορφη και με πολύ καλό χαρακτήρα. Έμεινε μαζί μας 17 χρόνια και μεγαλώσαμε μαζί της τα παιδιά μας. Τον σκύλο που έχουμε τώρα τον βρήκε η γυναίκα μου πριν από πέντε χρόνια σε ένα νεκροταφείο στη Νεμέα. Εξού και Λέων.

Μικρούλης, υποσιτισμένος, βγήκε από την κρυψώνα του και την πλησίασε θαρρετά κοιτώντας τη με τα αφοπλιστικά μεγάλα μάτια του. Μας κατέκτησε. Είναι ζωηρός (πολύ), καλοσυνάτος και τον αγαπάμε παθολογικά...

Με τη σύζυγό σας είστε πολλά χρόνια μαζί. Πώς γνωριστήκατε; Ποιο είναι το μυστικό διατήρησης ενός γάμου έπειτα από τόσα χρόνια κοινής πορείας;

Είμαστε μαζί από το 1979. Δεν τολμώ να μετρήσω πόσα χρόνια. Παντρεμένοι από το 1985 και πάντα αγαπημένοι. Τα μυστικά μιας καλής σχέσης; Να μην αφήνεις τον εγωισμό σου να σε κυριεύσει και να εκφράζεις την αγάπη σου χωρίς επιφύλαξη και δεύτερη σκέψη. Η αγάπη που λαμβάνεις είναι τελικά ανάλογη αυτής που ο ίδιος αισθάνεσαι.

Να μην αφήνεις τον εγωισμό σου να σε κυριεύσει και να εκφράζεις την αγάπη σου χωρίς επιφύλαξη και δεύτερη σκέψη

Έχετε δύο κόρες, την Ειρήνη και τη Μαριάννα. Πώς αισθάνεστε για τη μεγάλη επιτυχία της Ειρήνης στα μουσικά δρώμενα και της Μαριάννας στα εκδοτικά, αλλά και γενικότερα στις επιχειρηματικές ασχολίες;

Είμαι πολύ περήφανος για τις κόρες μου. Ακολουθούν η καθεμία τον δικό της δρόμο με επιτυχία, επιμονή και με ένα κοινό και στις δύο χαρακτηριστικό: Δεν θυσιάζουν τις αρχές τους για να πετύχουν το κάτι παραπάνω.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της ζωής σας;

Οι πιο δύσκολες στιγμές είναι πάντα οι ώρες της απώλειας των δικών σου ανθρώπων.

Ποιο είναι το καλύτερο Πάσχα που έχετε κάνει μέχρι σήμερα και πού;

Το Πάσχα το περνάμε σχεδόν πάντα στο κτήμα μου, με κοκορέτσι (που φτιάχνω μόνος μου από την αρχή, από τον καθαρισμό μέχρι το ψήσιμο), αρνί (που δένω και σουβλίζω ο ίδιος) και την οικογένειά μας. Είναι μια μοναδική εμπειρία που δυστυχώς φέτος -όπως και πέρυσι- δεν θα ζήσουμε. Να είμαστε καλά και θα έχουμε τον χρόνο να το κάνουμε και πάλι από του χρόνου.

Ποια η σχέση σας με τη μαγειρική;

Μαγειρεύω εδώ και χρόνια. Έχω μια μεγάλη συλλογή μαγειρικών βιβλίων -όταν ταξιδεύω, σε κάθε τόπο όπου πηγαίνω αγοράζω ένα βιβλίο ιστορίας της χώρας και ένα βιβλίο τοπικής μαγειρικής- και έχω πια αποκτήσει πολύ μεγάλη εμπειρία σε πολλές κουζίνες. Την ελληνική προφανώς, αλλά και αραβική, ισπανική, περσική, οθωμανική, ινδική, κινεζική. Δώστε μου μια κουζίνα και υλικά και με κάνατε ευτυχισμένο!

Η φιλοδοξία μου είναι να κάνω σωστά και αποτελεσματικά ό,τι αναλαμβάνω και να είμαι εντάξει με όσα πιστεύω

Το διάβασμα ξέρω ότι αποτελεί μια από τις αγαπημένες σας ασχολίες. Έχετε κάποια προτίμηση σε είδος; Μπορείτε αυτή την περίοδο να διαβάζετε;

Δυστυχώς, πολύ λιγότερο σε σχέση με το παρελθόν. Διαβάζω συστηματικά βιβλία ιστορίας, επιστήμης, οικονομικά -αυτό που οι Αγγλοσάξονες ονομάζουν non fiction- και, όταν είμαι διακοπές, προσθέτω σε αυτά ιστορίες επιστημονικής φαντασίας, λίγη σκοτεινή λογοτεχνία (Πόε, Λόβκραφτ κ.ά.) και ιστορικά μυθιστορήματα.

Έχετε δημιουργήσει μια όμορφη οικογένεια, έχετε και εγγόνια. Νιώθετε αυτό που λένε «του παιδιού μου το παιδί είναι δυο φορές παιδί μου»; Ποια η σχέση σας με αυτά;

Τις λατρεύω. Με κάνουν ευτυχισμένο.

Τι είναι αυτό που σας ξεκουράζει πραγματικά;

Οι εγγονές μου και οι κόρες μου. Ένα βιβλίο κι ένα ποτήρι κρασί στη βεράντα. Ένα βράδυ με αγαπημένους φίλους σε ένα ήσυχο εστιατόριο.

Πώς φαντάζεστε τη ζωή σας τα επόμενα χρόνια; Με ποια επιτεύγματά σας θα είστε ικανοποιημένος;

Δεν τη φαντάζομαι διαφορετική, μόνο με κάπως περισσότερο χρόνο για να βλέπω περισσότερο αυτούς που αγαπώ. Οσο για επιτεύγματα, δεν θα χρησιμοποιούσα αυτή τη λέξη. Η φιλοδοξία μου είναι να κάνω σωστά κι αποτελεσματικά ό,τι αναλαμβάνω και να είμαι εντάξει με όσα πιστεύω.

Βέβαια, όταν οι ευθύνες είναι μεγάλες, όπως τώρα, με τα δημόσια οικονομικά και το Ταμείο Ανάκαμψης, η πρόκληση δεν αφορά μόνο εσένα, αλλά και εκατομμύρια ανθρώπους, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο επηρεάζονται από τις αποφάσεις που λαμβάνεις και, προπαντός, από τα λάθη και τις παραλείψεις σου. Συνεπώς, οφείλεις, όταν αποφασίζεις, να έχεις ενσυναίσθηση της δικής τους ζωής και των τρόπων με τους οποίους θα την επηρεάσεις. Όσο πιο πολύ «μπαίνεις στα παπούτσια των άλλων» τόσο πιο δύσκολες και επώδυνες γίνονται οι αποφάσεις σου.

Ποιο θεωρείτε το μεγάλο σας πλεονέκτημα ως χαρακτήρα, αλλά και το μεγάλο σας μειονέκτημα;

Είμαι ψύχραιμος και ήρεμος και επιδιώκω να βρίσκω λύσεις χωρίς να αφήνω προσωπικά συναισθήματα ή απόψεις να θολώνουν την κρίση μου. Το μειονέκτημά μου; Είμαι κλειστός άνθρωπος και -ιδίως στον δημόσιο λόγο- επιλέγω μια τεχνοκρατική και ορθολογική προσέγγιση, που πολλούς συμπολίτες μας τους ξενίζει.

Εάν σας ζητούσα ένα προσωπικό μότο, αυτό που αποτελεί την πυξίδα της ζωής σας και σας αντιπροσωπεύει, ποιο θα ήταν αυτό;

Να είσαι εντάξει με τον εαυτό σου. Να ξέρεις εσύ ότι έκανες το σωστό

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021