Για στήριξη της νεολαίας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης δεσμεύθηκε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη δημόσια τοποθέτησή του ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, πριν την κατ’ιδίαν συνάντησή τους. Παράλληλα, στις ίδιες δηλώσεις, ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά πως «είναι πολύ θετικό ότι η επιχείρηση «Ελευθερία» πηγαίνει πια στις παραγωγικές ηλικίες και θέλω με την ευκαιρία αυτή, ακόμα μια φορά να ενθαρρύνω τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν».

Το σχέδιο για τη νεολαία και τα γκάλοπ

Οι δηλώσεις αυτές δεν έγιναν τυχαία ούτε είναι ασύνδετες μεταξύ τους. Το «σχέδιο νεολαία» χειρίζεται, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και με «στεγανά» στις διαρροές προς τα ΜΜΕ, μια κλειστή ομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου το τελευταίο διάστημα. Πρόκειται για ένα προσωπικό στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως έχει αναφέρει ο ίδιος σε συνεργάτες του, με δύο διαστάσεις: Την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας με έμφαση στους νέους ανθρώπους, αλλά και να κερδίσει ξανά η Νέα Δημοκρατία τη νεότερη γενιά, που σε όλες τις τελευταίες μετρήσεις εκφράζει το μεγαλύτερο θυμό από κάθε άλλη ηλικιακή ομάδα για τα μέτρα περιορισμού και πρόληψης της διασποράς του κορονοϊού. Πρόκειται ταυτόχρονα για την ηλικιακή κατηγορία στην οποία εμφανίζεται να έχει τη μικρότερη εκλογική διείσδυση επί του παρόντος η ΝΔ, την ώρα που διατηρεί διψήφια διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Ο ρόλος τριών υπουργών

Της ομάδας αυτής ηγείται ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ενώ συντονιστικό ρόλο έχει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Άκης Σκέρτσος, ο Θεόδωρος Λιβάνιος και άλλοι. Τα πεδία πάνω στα οποία δουλεύουν είναι αρκετά και διαπερνούν οριζόντια το κυβερνητικό έργο: Εργασιακά, παιδεία, ψηφιακό κράτος, πολιτισμός, αθλητισμός, κοινωνία των πολιτών.

Η… αποφυγή του Λαλιώτη

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος, «δεν είμαστε στη δεκαετία του ’80, όταν δημιουργήθηκε υφυπουργείο Νέας Γενιάς με τον Κώστα Λαλιώτη για να ασχοληθεί με τα ζητήματα της νεολαίας. Χρειάζονται οριζόντιες πολιτικές». Στην ερώτηση αν η στόχευση είναι περισσότερο εκλογική, το ίδιο στέλεχος απαντά κατηγορηματικά «όχι». Όπως εξηγεί, «πρέπει να ενισχύσουμε τις παραγωγικές ηλικίες, που θα τραβήξουν τη χώρα μπροστά».

Οι προτάσεις της ομάδας δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα, αλλά ένα από τα βασικά «εργαλεία» υλοποίησής τους θα είναι οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αντιμετώπιση της ανεργίας και η δημιουργία νέων, βιώσιμων θέσεων εργασίας ιδίως για τους νέους, αποτελεί βασική προτεραιότητα και απώτερο στόχο όλων των αξόνων του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που κατατέθηκε χθες στην Κομισιόν. Οι επενδύσεις που προβλέπει για την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό εκτιμάται ότι μπορούν να προσελκύσουν χιλιάδες νέους με τις αντίστοιχες δεξιότητες και προσόντα. Παράλληλα, οι σχετικοί με την «Απασχόληση, δεξιότητες και κοινωνική συνοχή» άξονες είναι εξ ορισμού συνδεδεμένοι με την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα αξιοποιηθούν και για την ενίσχυση της εκπαίδευσης και της δια βίου μάθησης και για τον εκσυγχρονισμό της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Η συμμετοχή των νέων στην αγορά εργασίας

Οι πολιτικές αυτές επιχειρούν να αντιμετωπίσουν κι ένα μείζον ζήτημα ως προς τη νέα γενιά: Στους νέους 15-24 ετών, μόνο το 22,5% συμμετέχει στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα (στοιχεία 2019), που είναι το χαμηλότερο ποσοστό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου ο μέσος όρος είναι 39,4%. Με το βλέμμα στη νέα γενιά προετοιμάζεται και η μεταρρύθμιση στην επικουρική ασφάλιση, που θα αφορά μόνο όσους μπουν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας από την 1η Ιανουαρίου 2022 και μετά, καθώς και προαιρετικά όλους τους εργαζόμενους μέχρι 35 ετών. Είναι μια μεταρρύθμιση, όπως έχει υπογραμμίσει ο κ. Μητσοτάκης, που θα επιτρέπει σε κάθε νέο εργαζόμενο να γνωρίζει ότι τουλάχιστον ως προς το κομμάτι της επικουρικής σύνταξης έχει ένα ταμείο, έναν «κουμπαρά» στην άκρη που θα του προσφέρει μια ασφάλεια όταν με το καλό βγει στη σύνταξη και η οποία θα απαντά παράλληλα στην ανησυχία πολλών νέων ανθρώπων «δεν πιστεύουμε ότι θα πάρουμε ποτέ σύνταξη».