Υπό κράτηση στις Βρυξέλλες αποφασίστηκε σήμερα από τη Βελγική Δικαιοσύνη να παραμείνει ο Ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός μία ημέρα μετά τη σύλληψη του. Η απόφαση ελήφθη καθώς ο καταδικασθείς στην Ελλάδα έχει δικαίωμα να ασκήσει ένδικα μέσα στη χώρα όπου συνελήφθη και να ζητήσει τη μη έκδοση του στην Αθήνα. Δικαστικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν αναμενόμενη την εξέλιξη, αναφέροντας ότι η εισαγγελία της αλλοδαπής δεν έκρινε την προφυλάκιση του τότε θα ανέκυπτε σοβαρό δικονομικό ζήτημα.

Σημειώνεται πως ο Λαγός καθόλη τη διάρκεια της επικείμενης φυλάκισης του θα αμείβεται κανονικά από το Ευρωκοινοβούλιο, ενώ θα απολαμβάνει και άλλων προνομίων ως αρχηγός του κόμματος που ίδρυσε πέρυσι όταν αποχώρησε από τη Χρυσή Αυγή, αφού η υπόθεση του δεν έχει τελεσιδικήσει στο Εφετείο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Εισαγγελίας των Βρυξελλών

«Σχετικά με το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από τις ελληνικές δικαστικές αρχές κατά του Ι.Λ. και την έκδοσή του από τις βελγικές δικαστικές αρχές, η Εισαγγελία των Βρυξελλών μπορεί να επιβεβαιώσει τα ακόλουθα: Στις 27 Απριλίου 2021, ο Ι.Λ. συνελήφθη στις Βρυξέλλες βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, το οποίο εκδόθηκε σε εκτέλεση της απόφασης του Εφετείου Αθηνών του Οκτωβρίου 2020. Όπως προβλέπεται στη διαδικασία, η Εισαγγελία των Βρυξελλών ζήτησε στη συνέχεια από ανακριτή να προχωρήσει στην εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης. Το εν λόγω άτομο ανακρίθηκε το πρωί της 28ης Απριλίου από ανακριτή του ολλανδόφωνου πρωτοδικείου των Βρυξελλών, ο οποίος έχει αναλάβει την υπόθεση. Ο Ι.Λ. δεν συμφώνησε στην παράδοσή του στις ελληνικές αρχές. Ο ανακριτής αποφάσισε την προφυλάκισή του. Το προανακριτικό τμήμα των Βρυξελλών θα λάβει απόφαση σχετικά με την εκτέλεση αυτού του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης εντός 15 ημερών. Η ημερομηνία της ακρόασης του προανακριτικού τμήματος δεν είναι ακόμη γνωστή- οι πληροφορίες αυτές θα ανακοινωθούν αργότερα».