«Οι θέσεις της Ελλάδας για το Κυπριακό είναι ξεκάθαρες, η χώρα μας έχει προσέλθει στην πενταμερή υπό τον γ.γ του ΟΗΕ ως εγγυήτρια δύναμη με εποικοδομητική διάθεση και με καλή πίστη στη συνάντηση αυτή», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο, και στην εκπομπή ‘’Secret’’ με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον απόδημο ελληνισμό Κώστας Βλάσης.

Αναφερόμενος στην Πενταμερή για το Κυπριακό, ο κ. Βλάσης σημείωσε: «Το πλαίσιο επίλυσής του Κυπριακού πρέπει να είναι πλήρως συμβατό με τις σχετικές αποφάσεις του συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Οι προσδοκίες είναι μικρές, εμείς κρατάμε μικρό καλάθι, η εκτίμησή μου είναι ότι δεν θα υπάρχει κάποια σύγκρουση με αρνητικά αποτελέσματα η οποία θα προκύψει από αυτή την πενταμερή αλλά δεν θα έχουμε και κάτι ιδιαίτερα θετικό».

«Καλό είναι όμως να γίνεται ο διάλογος, καλό είναι να καθόμαστε στο τραπέζι να συζητάμε και βέβαια καλό είναι οι εγγυήτριες δυνάμεις να βλέπουνε ποια είναι τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η κάθε πλευρά γιατί αυτό που λέμε εμείς είναι ότι πάντα αυτό που πρέπει να επικρατεί είναι το διεθνές δίκαιο και αυτή τη στιγμή το διεθνές δίκαιο, και τα δίκαια γενικά, είναι με την πλευρά της Κύπρου και της Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την παραλαβή του Άγιου Φωτός, ο υφυπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι με ιδιαίτερη επιθυμία του ίδιου του πρωθυπουργού κάμφθηκαν οι αντιστάσεις των Ισραηλινών Αρχών και μόλις πριν 3-4 μέρες πήραμε το πράσινο φως ώστε να μπορέσει να κατέβει εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης ο ίδιος στα Ιεροσόλυμα.

«Λόγω της θεσμικής μου θέσης αυτός θα είμαι εγώ, για να παραβρεθώ στην Ανάσταση που θα γίνει στα Ιεροσόλυμα και βέβαια όπως πάντα και όπως το λέει το έθιμο και η παράδοση ως ελληνική αποστολή θα είμαστε οι πρώτοι που θα πάρουμε το Άγιο Φώς σε σχέση με όλες τις άλλες αποστολές από τις άλλες χώρες», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου θα είμαστε στον αερολιμένα Ελ. Βενιζέλος σε μια λιτή τελετή και από εκεί και πέρα θα κάνουμε ένα βήμα παραπάνω να μπορέσει το Άγιο Φως φέτος ενώ πέρυσι το είχαμε πάει μόνο στην Εξαρχία του Παναγίου Τάφου στην Πλάκα φέτος με τη βοήθεια δύο αεροπορικών εταιρειών θα πάει σε 10 βασικά αεροδρόμια που έχουμε επιλέξει στην Ελλάδα και τηρώντας όλες τις συνθήκες που μας επιβάλλουν τα επιδημιολογικά δεδομένα θα μπορέσει το Άγιο Φως να φτάσει σε αρκετά μέρη της Ελλάδας», διευκρίνισε ο κ. Βλάσης.