Κάθε άλλο παρά απαρατήρητη πέρασε από το κυβερνητικό στρατόπεδο η παρέµβαση του Γιώργου Αλογοσκούφη µέσω του άρθρου του που δηµοσιεύτηκε στην εφηµερίδα «Τα Νέα» πριν απόμερικές ημέρες, στο οποίο ο µακροβιότερος υπουργός Οικονοµικών των κυβερνήσεων Κώστα Καραµανλή έθεσε θέµα συναίνεσης µεταξύ Ν.∆. και ΣΥΡΙΖΑ για την αντιµετώπιση των οικονοµικών συνεπειών της πανδηµίας. Ο πρώην «τσάρος», που συνέδεσε χρονικά το όνοµά του µε την περιβόητη απογραφή, αλλά και τις τελευταίες πράξεις του «ελληνικού δράµατος» που οδήγησαν στην εποχή των Μνηµονίων, έκανε λόγο για ένα νέο πρόγραµµα δηµοσιονοµικής προσαρµογής, για το οποίο θα χρειαστεί, όπως επεσήµανε, το µίνιµουµ της διακοµµατικής συνεννόησης.

Φυσικά, η επιλογή του Γιώργου Αλογοσκούφη να παρέµβει στην παρούσα συγκυρία έπειτα από τόσο καιρό αποχής από την επικαιρότητα όχι µόνο δεν ήταν τυχαία, αλλά γεννά µια σειρά σοβαρών ερωτηµάτων. Πολλώ δε µάλλον από τη στιγµή που συνδυάζεται ξεκάθαρα µε ένα πλέγµα ζυµώσεων για το πολιτικό µέλλον της χώρας στη µετα-COVID εποχή, το οποίο επεξεργάζονται διάφορα κέντρα εντός κι εκτός ελληνικών συνόρων.

Ταυτίστηκε με εκείνους που επιδιώκουν να στρώσουν χαλί συγκυβέρνησης, με φόντο τη διεξαγωγή των επόμενων εθνικών εκλογών
Επί της ουσίας, ο πρώην υπουργός ταυτίστηκε µε εκείνους που επιδιώκουν να στρώσουν χαλί πολιτικής συνεννόησης (και µάλιστα µε θεσµικό υπόβαθρο) του κυβερνώντος κόµµατος και της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, µε φόντο τη διεξαγωγή των επόµενων εθνικών εκλογών µε σύστηµα απλής αναλογικής, αλλά και το ρευστό σκηνικό που θα αφήσει πίσω του το πέρασµα του κορονοϊού από Ελλάδα και Ευρώπη.

Στη δεύτερη παράµετρο ποντάρει, εξάλλου, ανοιχτά ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος, βλέποντας πως αδυνατεί να αποκοµίσει οφέλη από την αναµενόµενη φθορά της κυβέρνησης και να συγκροτήσει σοβαρή εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, παίζει εδώ και αρκετό καιρό το παιχνίδι της ενίσχυσης ενός πολιτικού κλίµατος, µέσω του οποίου η Κουµουνδούρου θα µπορούσε να µπει από το παράθυρο στην εξίσωση της εξουσίας ως εταίρος σε µια συγκυβέρνηση, χωρίς βεβαίως τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τιµόνι.

Ποιες είναι οι προτάσεις που έπεσαν;


Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονταν, όπως έγραφε η εφημερίδα Παραπολιτικά πριν από µερικές εβδοµάδες, οι προτάσεις του για τοποθέτηση κοινής αποδοχής υπουργού Υγείας, αλλά και για µορατόριουµ µεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, όπου η µία πλευρά θα κατέβαζε µολύβια, παραιτούµενη, εµµέσως πλην σαφώς, του συνταγµατικού της ρόλου, και η άλλη θα παρενέβαινε προκειµένου να σταµατήσουν οι διαδοχικές συγκεντρώσεις διαµαρτυρίας που πραγµατοποιούνταν εκείνη την περίοδο στην Αττική και που, όπως φάνηκε, είχαν ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο όσον αφορά τους αριθµούς της πανδηµίας στη χώρα.

Η επιχειρηματολογία που επιστράτευσε μοιάζει με τα πρόσφατα δημοσιεύματα της «Handelsblatt», που περιέγραφαν με μελανά χρώματα την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας

Ηταν τότε που είχε διαφανεί ότι το σύστηµα Τσίπρα είχε επενδύσει στη δηµιουργία συνθηκών αποσταθεροποίησης της πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Με βάση τα παραπάνω, καθίσταται ξεκάθαρο ότι το άρθρο του Γιώργου Αλογοσκούφη είχε συγκεκριµένη στόχευση και κατεύθυνση. Ειδικά, µάλιστα, αν ληφθεί υπόψη πως έρχεται σε µια στιγµή που ο ΣΥΡΙΖΑ κλιµακώνει τη σκληρή στάση του απέναντι στην κυβέρνηση, µε τον «πολακισµό» να συνιστά τη βασική κοµµατική γραµµή, ενώ το Μέγαρο Μαξίµου είχε στείλει ήδη µήνυµα ανάληψης σηµαντικών πρωτοβουλιών για την ολική επαναφορά της Ελλάδας σε τροχιά ανάκαµψης, είτε διά του Ταµείου Ανάκαµψης είτε µε ενέργειες και αποφάσεις όπως αυτές που ανακοινώθηκαν ήδη για θέµατα οικονοµικής και φορολογικής πολιτικής.

«Θέτει θέµα δηµοσιονοµικής προσαρµογής την ώρα που καλλιεργούνται προσδοκίες για επιστροφή της οικονοµικής δραστηριότητας στην οµαλότητα και κυρίως όταν ο βραχνάς των δηµοσιονοµικών στόχων και των δεσµεύσεων είναι -για τα επόµενα δύο χρόνια- παγωµένος», σηµειώνουν πολιτικοί παρατηρητές.

Ωστόσο, ο Γιώργος Αλογοκούφης επιλέγει να ταχθεί µε τους πυρήνες που τορπιλίζουν αυτή την προοπτική, µε την επιχειρηµατολογία που επιστράτευσε να διαθέτει αρκετές οµοιότητες µε τα πρόσφατα δηµοσιεύµατα της γερµανικής εφηµερίδας «Handelsblatt», που περιέγραφαν µε µελανά χρώµατα την κατάσταση της ελληνικής οικονοµίας, µε αποκορύφωµα βεβαίως το τελευταίο, που κυκλοφόρησε σχεδόν ταυτόχρονα µε το άρθρο του πρώην υπουργού. «Το τρίτο κύµα της πανδηµίας βυθίζει την Αθήνα στα χρέη», ήταν ο χαρακτηριστικός τίτλος της εφηµερίδας.

Η άποψη του Καραμανλή


Προς αποφυγή οποιασδήποτε ταύτισης των απόψεων Αλογοσκούφη µε τον Κ. Καραµανλή, συνοµιλητές του πρώην πρωθυπουργού διεµήνυαν πως ο ίδιος σε καµία περίπτωση δεν ενστερνίζεται τη ρητορική του άλλοτε κορυφαίου υπουργού των κυβερνήσεών του, σε ό,τι αφορά το σενάριο αµφισβήτησης της απόλυτης πολιτικής κυριαρχίας της κυβέρνησης, και πως έχει πλήρη εµπιστοσύνη στους χειρισµούς του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αποκατάσταση της οικονοµικής κανονικότητας


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 24 Απριλίου