Με χαμηλές προσδοκίες και καθαρές θέσεις μεταβαίνουν Ελλάδα και Κύπρος σήμερα, Μεγάλη Τρίτη στη Γενεύη, στην άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Το «θετικό αποτέλεσμα» για την ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως έχει υπογραμμίσει το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών, είναι η επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά με ένα και μοναδικό στόχο, τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Ελλάδα και Κύπρος θα καταστήσουν σαφές ότι δεν τίθεται θέμα εκκίνησης οποιασδήποτε συζήτησης που αφορά την αλλαγή της μορφής λύσης του Κυπριακού - είτε αυτό αφορά τα δύο κράτη είτε αφορά τη συνομοσπονδία.

Δύο κράτη στην Κύπρο θέλει ο Ερντογάν

Οι χθεσινές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο, αφήνουν μικρά περιθώρια για αισιοδοξία. Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι φιλοξένησε τον ηγέτη των Κατεχομένων Ερσίν Τατάρ και συζήτησαν εν όψει Γενεύης. «Ο Τατάρ θα φέρει στην ημερήσια διάταξη το όραμα των δύο κρατών που βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα. Κι εμείς ως Τουρκία θα στηρίξουμε το όραμα αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο Ταγίπ Ερντογάν.

Σαφής θέση από Μητσοτάκη και Αναστασιάδη

Τη θέση της Αθήνας έκανε για μια ακόμα φορά δημόσια σαφή την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του κατά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Νίκο Αναστασιάδη: «Η λύση», είπε ο πρωθυπουργός, «μπορεί να εξευρεθεί μόνο στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Μία κυριαρχία μία ιθαγένεια, μία διεθνής εκπροσώπηση. Και βέβαια με την αποχώρηση των στρατών κατοχής αλλά και την κατάργηση του αναχρονιστικού πλαισίου των εγγυήσεων». Από την πλευρά του, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε μεταξύ άλλων πως ξεκινά μία «σημαντική μετά από 3,5 χρόνια νέα προσπάθεια να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε να επιτρέψουν στον Γενικό Γραμματέα να συγκαλέσει και να δημιουργήσει, αν θέλετε να διερευνήσει, κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος προκειμένου να επαναρχίσει ένας διάλογος για λύση ενός προβλήματος που εδώ και 47 τόσα χρόνια οφείλεται καθαυτό στις ενέργειες της Τουρκίας. Στην τουρκική εισβολή και στην έκτοτε κατοχή 37% του κυπριακού εδάφους».

Συνάντηση Δένδια με Τσαβούσογλου μετά την ένταση

«Όσον αφορά την προοπτική της συνάντησης αυτής θα ήθελα να είμαι αισιόδοξος ότι θα βρεθεί τουλάχιστον ένας κοινός παρονομαστής για την επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που σταμάτησαν το 2017», υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του προ ημερών, συμπληρώνοντας ωστόσο: «Αλλά είμαι πραγματιστής. Δυστυχώς η τουρκική στάση καθώς και οι θέσεις της σημερινής ηγεσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας αφήνουν λίγα περιθώρια αισιοδοξίας. Οι δημόσιες τοποθετήσεις τους βρίσκονται εντελώς εκτός του πλαισίου μέσα στο οποίο μπορεί να γίνει μια εποικοδομητική συζήτηση, καθώς και εκτός του μοναδικού νόμιμου πλαισίου, όπως αυτό έχει οριστεί από τη διεθνή κοινότητα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Γενεύη, στο πλαίσιο της πενταμερούς, θα συναντηθούν ξανά, μετά την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, οι κύριοι Δένδιας και Τσαβούσογλου, χωρίς να έχει προγραμματιστεί μέχρι στιγμής κάποια κατ' ιδίαν συνάντησή τους στο περιθώριο των επίσημων εργασιών. Στο περιθώριο της άτυπης πενταμερούς έχουν προγραμματιστεί ωστόσο συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη (σήμερα) και με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντομινίκ Ράαμπ (τη Μεγάλη Τετάρτη).