Η αύξηση του ρυθμού εμβολιασμών στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα σε συνδυασμό με το σταδιακό άνοιγμα οικονομικών δραστηριοτήτων, έχει σηματοδοτήσει με τρόπο επίσημο τη μετάβαση σε καθεστώς κανονικότητας και καταδεικνύει ότι το τέλος της πανδημίας είναι πλέον κοντά.

Η ανέλπιστη ανακοίνωση της κυβέρνησης για άνοιγμα της πλατφόρμας εμβολιασμού για τους νέους ηλικίας 30-39 από τις 27 Απριλίου και μετά, μας φέρνει ένα βήμα ακόμα πιο κοντά στην επίτευξη του εθνικού στόχου, στη νίκη έναντι της πανδημίας.

Το σύστημα εμβολιασμών στη χώρα μας μέχρι στιγμής λειτουργεί με τρόπο άψογα οργανωμένο και αποτελεσματικό, καθώς η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι αφενός ιδιαίτερα φιλική για το χρήστη και αφετέρου έδωσε τη δυνατότητα μέσω της άυλης συνταγογράφησης να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα οι πλέον ευπαθείς συμπολίτες μας.

Η επικείμενη πρόσβαση στο σύστημα αυτό από τους νέους ηλικίας 30-39 πραγματοποιείται πολλούς μήνες νωρίτερα από το αναμενόμενο και αποτελεί «δώρο» για τους ανθρώπους της γενιάς μου. Τους τελευταίους μήνες η συντριπτική πλειοψηφία των νέων της χώρας τήρησε πιστά τα μέτρα προστασίας της επιτροπής ειδικών και αυτοπεριορίστηκε με στόχο να προστατέψει τους περισσότερο ευπαθείς. Η πολύμηνη αυτή προσπάθεια δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αμαυρωθεί από τη μειοψηφία των αρνητών, των «κουρασμένων», των διοργανωτών κορωνοπάρτι.

Είμαι βέβαιος ότι οι νέες και οι νέοι της χώρας θα συμμετάσχουν μαζικά στην πλατφόρμα εμβολιασμού, στέλνοντας μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Με τη στάση τους θα δώσουν το παράδειγμα και σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, σε αυτούς που ενώ έχουν τη δυνατότητα, δε θέλουν να εμβολιαστούν είτε λόγω φόβου, είτε λόγω κακής πληροφόρησης σχετικά με τα εμβόλια. Με αίσθημα ευθύνης θα πράξουν αυτό που τους αναλογεί προστατεύοντας τόσο τους ίδιους, όσο και τους κοντινούς τους ανθρώπους, βάζοντας το λιθαράκι τους στο τείχος που χτίζει η ελληνική κοινωνία.

Ο τελευταίος χρόνος αναμφισβήτητα ήταν δύσκολος για όλους μας, καθώς είχε κόστος σε επίπεδο προσωπικό, κοινωνικό, οικονομικό και ψυχολογικό. Το τέλος του μαραθωνίου όμως που διανύει η χώρα μας, φτάνει σιγά σιγά στο τέλος του και ο τερματισμός είναι πλέον ορατός. Την Τρίτη 27 Απριλίου κλείνουμε ραντεβού μέσα από την πλατφόρμα εμβολιασμού και «σηκώνουμε μανίκια». Ήρθε η ώρα να κερδίσουμε ξανά την «Ελευθερία» μας.

*Ο Ανέστης Φίσκας είναι Οικονομολόγος – Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Υπεύθυνος Επιστημονικών Φορέων & Παραγωγικών Τομέων ΟΝΝΕΔ