«Δεν πρέπει να επιτρέψουµε να έχουν άλλα χωριά την εξέλιξη της Μαλεσίνας». Η φράση αυτή περικλείει το πνεύµα το οποίο επικρατούσε στις τελευταίες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίµου, προτού αποφασιστεί ότι το Πάσχα θα απαγορευτούν τελικά οι διαπεριφερειακές µετακινήσεις, παρά το πολιτικό κόστος που µπορεί να έχει η απόφαση αυτή. Η Μαλεσίνα, ένα χωριό της Φθιώτιδας µε λίγο περισσότερους από 3.000 κατοίκους, µετρά ήδη 19 θανάτους από κορονοϊό στο δεύτερο κύµα της πανδηµίας, έναντι µόνο δύο στο πρώτο. Η διασπορά ξεκίνησε ουσιαστικά από µία και µόνο εκδήλωση, τη συγκέντρωση κόσµου σε έναν γάµο στα τέλη Φεβρουαρίου.

Με δεδοµένο το αυξηµένο ιικό φορτίο στα µεγάλα αστικά κέντρα, η κυβέρνηση θεώρησε ότι θα ήταν κίνηση υψηλού ρίσκου η απελευθέρωση των µετακινήσεων τη Μεγάλη Εβδοµάδα. Αλλο ένα στοιχείο, µάλιστα, που έπεσε στο τραπέζι των συσκέψεων του πρωθυπουργού µε τους συνεργάτες του ήταν η εκτίµηση ότι περίπου το 40% των κατοίκων του Λεκανοπεδίου ήθελαν να φύγουν εκτός Αττικής το Πάσχα, κάτι που θα δηµιουργούσε µεγάλους κινδύνους ευρείας διασποράς στην περιφέρεια.

Η απαγόρευση, ωστόσο, για δεύτερη συνεχόµενη χρονιά της µετάβασης στο χωριό για το Πάσχα, ιδίως όταν πλέον η κούραση µεγάλης µερίδας του πληθυσµού από το πολύµηνο lockdown είναι δεδοµένη, έφερε στο τραπέζι της συζήτησης στο Μέγαρο Μαξίµου την ανάγκη για ένα καθαρό µήνυµα της άρσης των µέτρων περιορισµού.

Οι τελικές αποφάσεις συζητήθηκαν το πρωί της Τετάρτης, στην καθιερωµένη σύσκεψη µε τη συµµετοχή στελεχών του πρωθυπουργικού γραφείου, υπουργών και λοιµωξιολόγων, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκρινε πλέον οριστικά ότι είχε έρθει η ώρα για την υπέρβαση. Αναγνωρίζοντας τη διογκούµενη κόπωση και δυσαρέσκεια σηµαντικού τµήµατος της κοινωνίας, αποφάσισε να αλλάξει τη στρατηγική που εφαρµοζόταν τους τελευταίους µήνες, βάσει της οποίας οι αποφάσεις για το άνοιγµα ή κλείσιµο των δραστηριοτήτων λαµβάνονταν σε εβδοµαδιαία βάση και ανακοινώνονταν κάθε Παρασκευή το απόγευµα, ώστε να αρχίσουν να υλοποιούνται από τη ∆ευτέρα το πρωί, δύο ηµέρες µετά δηλαδή. Στο Μέγαρο Μαξίµου είχε γίνει πλέον αντιληπτό ότι έπρεπε να παρουσιαστεί ένας συγκεκριµένος «οδικός χάρτης», δηλαδή να δουν µε σαφήνεια οι πολίτες την έξοδο από το τούνελ. Ιδίως, µάλιστα, τη στιγµή που θα µάθαιναν ότι για δεύτερη συνεχόµενη χρονιά δεν θα µπορούσαν να πάνε στα χωριά τους για τη Μεγάλη Εβδοµάδα και την Κυριακή του Πάσχα, προκειµένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος µεγάλης διασποράς του κορονοϊού στην επικράτεια. Η σηµαντικότερη βαλβίδα αποσυµπίεσης κρίθηκε ότι είναι η εστίαση, γι’ αυτό και αποφασίστηκε να ανοίξει δέκα ηµέρες νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά προγραµµατιστεί, δηλαδή στις 3 Μαΐου, κάτι που παράλληλα εκτιµάται ότι θα περιορίσει τα φαινόµενα υπερσυγκέντρωσης στις µεγάλες πλατείες της Αττικής, αλλά και των πολλών µετακινήσεων µικρών οµάδων σε σπίτια για φαγητό.

Παράλληλα, το άνοιγµα των ∆ηµοτικών και των Γυµνασίων στις 10 Μαΐου, µαζί µε την επέκταση της σχολικής χρονιάς τον Ιούνιο, δίνει ικανό χρόνο για την κατά το δυνατόν πιο οµαλή ολοκλήρωση της φετινής σχολικής χρονιάς.

Η αλλαγή στρατηγικής, µε βάση τα νεότερα δεδοµένα, ολοκληρώθηκε µε την απόφαση να ανοίξει από τη Μεγάλη Εβδοµάδα κιόλας η νέα γραµµή εµβολιασµού για πολίτες άνω των 30 ετών, µε ταχύτατη διαδικασία, κάτι που ήταν προγραµµατισµένο να γίνει στην καλύτερη περίπτωση τον Ιούνιο, αν όχι τον Ιούλιο. «Στόχος είναι να απλωθεί ακόµη πιο γρήγορα το τείχος της ανοσίας στη χώρα», επεσήµανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τηλεοπτικό του µήνυµα.

Καθώς διαπιστωνόταν καθηµερινά και πιο έντονα ότι η πλειονότητα των εισαγωγών για νοσηλεία στα νοσοκοµεία ήταν ανεµβολίαστοι και καθώς οι µελέτες έδειχναν σηµαντική ανοσία, που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνά το 70%, από την πρώτη δόση, αποφασίστηκε να στραφεί η επιχείρηση «Ελευθερία» προς την κατεύθυνση του εµβολιασµού µε τουλάχιστον µία δόση όσο περισσότερων ενηλίκων εντός του Μαΐου. Σηµαντικό ρόλο έπαιξε, βέβαια, και το απόθεµα των εµβολίων της Pfi zer και της AstraZeneca.

«Ολα αυτά µάς φέρνουν ακόµη πιο κοντά σε ένα καλοκαίρι µεγαλύτερης ελευθερίας και ευηµερίας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνοντας το µήνυµά του και δείχνοντας έτσι τον µεγάλο στόχο, ένα καλοκαίρι µε την πλειονότητα των πολιτών εµβολιασµένους, όλες τις δραστηριότητες ανοιχτές -αν και µε κανόνες- και µε την ελπίδα για ένα ισχυρό τουριστικό ρεύµα.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 24 Απρίλιου