Τον τελευταίο χρόνο, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει συνδεθεί με μια σειρά από σημαντικές διευκολύνσεις στην καθημερινότητα όλων μας. Διαδικασίες που μέχρι το 2020 αποτελούσαν έναν μικρότερο ή μεγαλύτερο «Γολγοθά» πλέον γίνονται με λίγα κλικ, μέσα από τον υπολογιστή, ακόμα και το κινητό μας. Ηταν τέτοια η επιτυχία του Κυριάκου Πιερρακάκη και της ομάδας του, που ο ανασχηματισμός του Ιανουαρίου προσέθεσε στο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου του μια από τις πιο «καυτές πατάτες» των τελευταίων δεκαετιών. Ο λόγος για το Κτηματολόγιο, το οποίο εδώ και περίπου 25 χρόνια παρέμενε ανολοκλήρωτο, με δύσκαμπτες διαδικασίες και χωρίς άξιες λόγου ψηφιακές υπηρεσίες.

Μέσα σε περίπου εκατό ημέρες το Κτηματολόγιο έκανε το πρώτο βήμα της νέας εποχής του: τη δυνατότητα για έλεγχο εξ αποστάσεως στα κτηματολογικά γραφεία. Η νέα δυνατότητα τέθηκε από χθες σε λειτουργία, αφού παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, από τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, και τον αρμόδιο υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργο Στύλιο. Πρόκειται για την πλατφόρμα ktimatologio.gov.gr, μέσω της οποίας ο έλεγχος γίνεται ψηφιακός και, ταυτόχρονα, μπαίνουν ξεκάθαροι κανόνες στο ποιος μπορεί να βλέπει τι. Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρεμβαίνει για να βάλει τάξη στην πρόσβαση στα στοιχεία που διαθέτει το Κτηματολόγιο. Πλέον, ο έλεγχος μπορεί να γίνεται οποιαδήποτε ώρα της ημέρας από το σπίτι ή το γραφείο, αλλά μόνο από συγκεκριμένα πρόσωπα και για συγκεκριμένα στοιχεία, διασφαλίζοντας πλήρως τα προσωπικά δεδομένα που περιέχονται στο Κτηματολόγιο και μέχρι στιγμής δεν διασφαλίζονταν. Αυτονόητα, η πλατφόρμα αφορά σε πρώτο χρόνο τα κτηματολογικά γραφεία που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία. Υπολογίζεται ότι τη δεδομένη στιγμή αυτά τα γραφεία αντιπροσωπεύουν περίπου το 1/3 των δικαιωμάτων ανά την επικράτεια, αλλά ο σχεδιασμός του υπουργείου προβλέπει σύντομα ο αριθμός αυτός να αυξηθεί σημαντικά.

Προσωπικά δεδομένα

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν οι υπουργοί Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, και Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, καθώς και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Στύλιος, έρχεται να καλύψει το κενό νόμου ως προς την πρόσβαση στις πληροφορίες του Κτηματολογίου. Ετσι, η διαδικασία του ελέγχου αποκτά την αναγκαία διαβάθμιση, ώστε να προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. Πλήρες δικαίωμα ελέγχου σε όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων των κτηματολογικών γραφείων έχουν μόνο οι δικηγόροι. Πλήρες δικαίωμα έχουν και οι δικαστικοί επιμελητές, αλλά μόνο για την περιφέρεια όπου ασκούν τα καθήκοντά τους. Οι συμβολαιογράφοι θα μπορούν να βλέπουν δικαιώματα σχετικά με την κυριότητα και τις δουλείες, καθώς και κτηματολογικά διαγράμματα. Την ίδια πρόσβαση με τους συμβολαιογράφους θα έχουν και οι μηχανικοί, οι οποίοι επιπλέον θα μπορούν να βλέπουν και τη χωρική βάση του Κτηματολογίου.

Τέλος, κάθε πολίτης ή νομικό πρόσωπο θα μπορεί να βλέπει εκείνα τα στοιχεία του Κτηματολογίου που είναι συνδεδεμένα με το όνομά του, ενώ πληκτρολογώντας οποιοδήποτε ΚΑΕΚ θα είναι ορατά από όλους το κτηματολογικό διάγραμμα και η απεικόνιση του συγκεκριμένου ακινήτου, χωρίς όμως να εμφανίζονται τα στοιχεία των ιδιοκτητών.

Οι παραπάνω επαγγελματικές ομάδες θα εισέρχονται στην πλατφόρμα μέσω κωδικών που θα λάβουν από τους επιστημονικούς / επαγγελματικούς συλλόγους τους και τα επιμελητήρια. Η πρόσβαση των φυσικών και νομικών προσώπων στα στοιχεία που είναι συνδεδεμένα με το όνομά τους θα γίνεται μέσω κωδικών Taxisnet. Πέρα από την ταυτοποίηση, η πλατφόρμα θα κρατά ένα ιστορικό αναζήτησης, ώστε να εντοπίζονται και να αποδεικνύονται τυχόν κακόβουλες ή καταχρηστικές έρευνες. Παράλληλα με τη δυνατότητα εξ αποστάσεως έρευνας στα κτηματολογικά γραφεία, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναβαθμίζει ακόμα μία υπηρεσία που σχετίζεται με το Κτηματολόγιο, την εφαρμογή «Θέαση», την οποία όσοι τη βλέπουν τις τελευταίες ώρες τη χαρακτηρίζουν ως «ελληνικό Google Μaps», τόσο λόγω της ηλεκτρονικής της διεύθυνσης, που παραπέμπει στη γνωστή διαδικτυακή υπηρεσία (maps.gov.gr), όσο και για τις δυνατότητες που πλέον παρέχει στον χρήστη.

Τα επόμενα βήματα

Βασικός στόχος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη αύξηση του ποσοστού κάλυψης της νέας υπηρεσίας σε σχέση με την επικράτεια, το οποίο εξαρτάται από την ολοκλήρωση των διαδικασιών που απαιτούνται για να μετατραπούν τα γραφεία κτηματογράφησης (δηλαδή η υπηρεσία που παραλαμβάνει δηλώσεις για δικαιώματα επί ακινήτων) σε λειτουργούντα κτηματολογικά γραφεία. Μπορεί οι καθυστερήσεις ετών να έχουν συσσωρεύσει δυσκολίες, όμως στο υπουργείο έχουν αποδείξει ότι εννοούν πλήρως αυτό που ο Κυριάκος Πιερρακάκης περιγράφει με το μότο «Από τη φράση “δεν γίνεται” βγάζουμε το “δεν”».


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικάα το Σάββατο 17 Απριλίου