Τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το Πάσχα και το σχέδιο για την επιστροφή στην κανονικότητα θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τηλεοπτικό του μήνυμα στις 6 το απόγευμα. 

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εξηγήσει γιατί δεν πρέπει να μετακινηθούμε εκτός του νομού στον οποίο κατοικούμε το Πάσχα και να τονίσει πως αν υπάρξει συγκράτηση τη Μεγάλη Εβδομάδα και δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο, μετά θα μπορούν σταδιακά να ανοίξουν οι δραστηριότητες με την ακόλουθη σειρά: Πρώτα η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους, μετά τα σχολεία και κατόπιν οι υπερτοπικές μετακινήσεις και ο τουρισμός. Επίσης, σε μια κίνηση-έκπληξη, αναμένεται να ανακοινώσει ότι ο εμβολιασμός για τους 30άρηδες και τους 40άρηδες ξεκινά άμεσα, με την πλατφόρμα να δέχεται ραντεβού για τους άνω των 30 από το τέλος Απριλίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται με τη δημόσια παρέμβασή του να ζητήσει από τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κοροναϊού για λίγο διάστημα ακόμα, ώστε αρχής γενομένης από τις 10 Μαΐου και το άνοιγμα των δημοτικών και γυμνασίων και την ίδια περίπου περίοδο (ίσως λίγες ημέρες νωρίτερα) το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους, να επανεκκινήσει και πάλι ομαλά η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα στη χώρα.

Αυτή τη φορά, δηλαδή, ο πρωθυπουργός θα καλέσει σε πιστή τήρηση των μέτρων, αλλά θα δείξει και προς την κατεύθυνση της εξόδου από τα lockdown και τους αυστηρούς περιορισμούς ήδη από τις αρχές Μαϊου.

Τα τρία «όπλα» τα οποία εκτιμάται ότι θα επικαλεστεί ο πρωθυπουργός για να υποστηρίξει το σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων είναι α) η «επιχείρηση Ελευθερία», η οποία κυνηγά το στόχο των 3,5 εκατομμυρίων εμβολιασμένων με μία τουλάχιστον δόση – το ένα τρίτο δηλαδή του ελληνικού πληθυσμού – μέχρι τα μέσα Μαΐου, β), τα self tests, που αποδείχθηκαν πολύ χρήσιμα στην επανεκκίνηση των Λυκείων και από τη Δευτέρα επεκτάθηκαν σε πολλούς χώρους εργασίας και γ) ο καλός καιρός και η άνοδος της θερμοκρασίας το προσεχές διάστημα, που αποδεδειγμένα βοηθάει στον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Με αυτά τα τρία όπλα και με την εκτίμηση ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση του τρίτου κύματος και σύντομα ξεκινά η αποκλιμάκωση, ο κ. Μητσοτάκης θα εξαγγείλει την επιστροφή στη μερική κανονικότητα από τον Μάιο, αλλά ταυτόχρονα θα επιστήσει την προσοχή στην ανάγκη τήρησης των μέτρων όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Νωρίτερα στη συνεδρίαση της Επιτροπής συζητήθηκε η πρόταση για την επανεκκίνηση της λειτουργίας της εστίασης από τις 4 Μαϊου και μόνο με τραπεζάκια σε εξωτερικούς χώρους. Η πρόταση, πάντως, δεν βρίσκει τη συναίνεση του συνόλου των μελών της Επιτροπής και όλα δείχνουν ότι για το θέμα θα υπάρξει σχετική ψηφοφορία.

 Επίσης, η πλειοψηφία των ειδικών φέρεται να τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης μετακινήσεων εκτός νομού για το Πάσχα.

Όπως όλα δείχνουν το σενάριο για Πάσχα στο χωριό θεωρείται σχεδόν αδύνατο. Αυτό μάλιστα επιβεβαίωσε σήμερα το πρωί και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Σύμφωνα με την ίδια η κυβέρνηση εισηγείται να μην ανοίξουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα.

Σημειώνεται πως αμέσως μετά το μήνυμα του πρωθυπουργού, στις 19:00,  θα πραγματοποιηθεί η ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών στο υπουργείο Υγείας, από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.