Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι ζυμώσεις και οι διεργασίες εντός του Κινήματος Αλλαγής με φόντο τις εσωκομματικές διαδικασίες για την εκλογή ηγεσίας.

Με τα σημερινά δεδομένα, μόνο δύο υποψήφιοι έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους. Η νυν πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, η οποία άλλωστε είναι κι αυτή που άνοιξε πρώτη τη συζήτηση και ο Ανδρέας Λοβέρδος. Δεδομένη θεωρείται η υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ στον κατάλογο των υποψηφίων αναμένεται, εκτός απροόπτου, να προστεθούν οι Παύλος Γερουλάνος και Χάρης Καστανίδης.

Η αναμέτρηση μεταξύ των υποψήφιων αρχηγών θα είναι σκληρή αν κρίνει κανείς από τα παρασκηνιακά βέλη που ήδη ανταλλάσσονται μεταξύ τους, ενώ όσο θα πλησιάζουν οι εκλογές, τόσο θα πληθαίνουν οι αναφορές στα αφηγήματα με τα οποία θα πορευτούν προς τις κάλπες.

Μία τελική ευθεία, όπου οι μονομάχοι θα παίξουν τα ρέστα τους, ανοίγοντας την βεντάλια των παρεμβάσεων τους και παρουσιάζοντας προτάσεις, ιδέες, όραμα και στρατηγική για την επόμενη ημέρα της Παράταξης απέναντι σε ένα ευρύ φάσμα εσωτερικών, αλλά και αντιπολιτευτικών αινιγμάτων, τα οποία και θα ζητήσουν άμεσες απαντήσεις.

Ενότητα, αυτονομία της Παράταξης, αύξηση ποσοστών και αντιδεξιό αφήγημα

Η Φώφη Γεννηματά θα παίξει πολύ δυνατά το χαρτί της ενότητας και της αυτονομίας της Παράταξης, που αποτελεί και απόφαση του συνεδρίου.

Συνεργάτες της μάλιστα υπενθυμίζουν τις σκληρές μάχες που έχει δώσει για να κρατήσει το χώρο ενωμένο, τη γενναία προσπάθεια της για την διεύρυνσή του, αλλά και το κατά γενική ομολογία διακριτό στίγμα του Κινήματος Αλλαγής στο πολιτικό σκηνικό, στη λογική του εναλλακτικού πόλου που θα σπάσει το δικομματισμό ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, είναι στοχοπροσηλωμένη στην αύξηση των ποσοστών του Κινήματος Αλλαγής. Αν αυτό συμβεί, αναμένεται να της πιστωθεί κατά την προσωπική μάχη για την επανεκλογή της. Οι στενοί της συνεργάτες επισημαίνουν ότι σήμερα η Παράταξη είναι σε απείρως καλύτερη θέση από αυτή που είχε το 2015, όταν για πρώτη φορά η Φώφη Γεννηματά ανέλαβε πρόεδρος και έπρεπε να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο για το εάν το ΠΑΣΟΚ θα μπει στη Βουλή, ή αν θα είναι πια ένα εξωκοινοβουλευτικό κόμμα.

Τέλος, σε μια προσπάθεια να ερεθίσει τα αντιδεξιά αντανακλαστικά της κομματικής βάσης θα επιχειρήσει να στήσει ένα αντιδεξιό αφήγημα, πολιτικοποιώντας στο έπακρο την πολιτική αντιπαράθεση με τους συνυποψηφίους της.

Το τελευταίο διάστημα επιχειρεί να ενισχύσει τα ερείσματα και να αναθερμαίνει τις σχέσεις της με τον κομματικό μηχανισμό, αλλά και να ρίξει γέφυρες σε αποστασιοποιημένα στελέχη. Στο πλαίσιο αυτό, σαρώνει τη χώρα με ψηφιακές περιοδείες, που αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να συνομιλήσει με γραμματείς οργανώσεων και κομματικά στελέχη.

Το πρόσωπο-κλειδί που στήνει όλο τον μηχανισμό της είναι η πρώην βουλευτής και τώρα συντονίστρια της πανελλαδικής διεύρυνσης του ΚΙΝΑΛ Τόνια Αντωνίου, η οποία είχε αναλάβει και το 2017 να «τρέξει» οργανωτικά την υποψηφιότητα της Φώφης Γεννηματά.

Μεταρρυθμιστική αντιπολίτευση, υπερδιπλασιασμός των δυνάμεων και προτεραιότητα στο όνομα ΠΑΣΟΚ

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος έχει επιλέξει µια τακτική µαραθωνίου και όχι έναν αγώνα ταχύτητας, έχει ήδη βάλει στον εσωκομματικό διάλογο έναν νέο όρο και μια νέα πολιτική πρόταση στην, ανοιχτή πλέον, ζύμωση για το μέλλον και την πολιτική ταυτότητα του Κινήματος Αλλαγής. Αυτή της «μεταρρυθμιστικής αντιπολίτευσης», ώστε να υπάρξει και μεταρρυθμιστική πρόταση εξουσίας.

Κεντρικοί άξονες του πολιτικού του πλαισίου αποτελούν, επίσης, ο υπερδιπλασιασμός των δυνάμεων της παράταξης, αναδεικνύοντας ως υπαρξιακό ζήτημα «το μέγεθός της, καθώς και η προτεραιότητα στο Όνομα ΠΑΣΟΚ

Στο πλαίσιο αυτό, ασκεί δριμεία κριτική στην αντιπολιτευτική τακτική Γεννηματά, επικαλούμενος τις δημοσκοπήσεις και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους. Αυτός είναι ένας από τους βασικότερους λόγους που η πλευρά του πρώην υπουργού πιέζει πλέον ανοιχτά προς επιτάχυνση των εσωκομματικών εκλογών.

Την ίδια ώρα, ο πρώην υπουργός είναι από τους μπροστάρηδες της «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» πτέρυγας. Με δεδομένο μάλιστα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών και φίλων του ΚΙΝΑΛ ανήκουν στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, θα επιδιώξει να το κεφαλαιοποιήσει εκλογικά υπέρ του.

Παράλληλα επιχειρεί να ενισχύσει τους δεσµούς του µε την κοµµατική βάση και να δοµήσει µηχανισµό και πυρήνες σε κάθε σηµείο της χώρας, ενώ σε τακτική βάση πραγματοποιεί τηλεδιασκέψεις με τη συμμετοχή στελεχών από διάφορους νομούς.

Ηλικιακή και στελεχιακή ανανέωση της Κεντροαριστεράς


Διάθεση αναμονής αλλά και μεγάλης κομματικότητας επιδεικνύει ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος διατηρεί το μορατότιουμ που είχε συμφωνηθεί με την κ. Γεννηματά.

Παρά τις πιέσεις που του ασκούνται από τα στελέχη που τον στηρίζουν για πιο δυναμικές κινήσεις, ο ίδιος διατηρεί χαμηλούς τόνους στα εσωκομματικά όσο διαρκεί η πανδημία και προετοιμάζεται αθόρυβα.

Όπως και στις εσωκομματικές του 2017, θα παίξει δυνατά το χαρτί της ριζοσπαστικής ανανέωσης, όχι μόνο με νέα πρόσωπα ηλικιακά, αλλά περισσότερο με άλλη πολιτική κουλτούρα. Με άλλα λόγια, θέλει να εκπροσωπήσει την τάση για ανανέωση, χωρίς να απειλεί την ενότητα της παράταξης.

Ενόψει των εσωκομματικών διαδικασιών, ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής πυκνώνει τις επαφές του μέσω διαδικτύου με στελέχη του κομματικού μηχανισμού και των επιμελητηρίων, με σκοπό την εκ νέου ενεργοποίησή τους, ενώ ταυτόχρονα στοχεύει να διευρύνει τα ακροατήριά του πέρα από τα στενά κομματικά όρια. Ο ίδιος θα προβάλλει ως πλεονέκτημα την ηλικία του και την εμπειρία που έχει αποκομίσει από τις δύο θητείες στην Ευρωβουλή.

Επιστροφή στις ρίζες


Στη μάχη για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής θα μπει, όπως όλα δείχνουν, και ο Παύλος Γερουλάνος. Θα έχει ως κεντρικό του αφήγημα την επιστροφή στα σύμβολα και τις αξίες του ΠΑΣΟΚ, δίνοντας παράλληλα έμφαση στην ανανέωση των ανθρώπων και των θέσεων του κόμματος αλλά και γενικότερα την «αναγέννηση του προοδευτικού χώρου.

Προσηλωμένος στην αντι-δεξιά αντίληψη

Μια Πέμπτη υποψηφιότητα που συζητείται είναι αυτή του Χάρη Καστανίδη, ο οποίος προέρχεται από την πτέρυγα των «παπανδρεϊκών». Θέλει να λειτουργεί ως η αντιδεξιά συνείδηση του κόμματος και αν τελικά μπει στην κούρσα, θα επιχειρήσει να εκφράσει την αριστερόστροφη βάση του κόμματος.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Στο Καρφί»