Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στο άνοιγμα της εστίασης, καθώς όπως λένε τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκτός των άλλων μπορεί να αποτελέσει και ένα μέτρο αποσυμπίεσης της κοινωνίας.

Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης μπαίνουν μπροστά

Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, και ο τομεάρχης Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, είχαν μάλιστα χθες τηλεδιάσκεψη με το συντονιστικό της πρωτοβουλίας «Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης» προκειμένου να συζητήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες μετά από όλο αυτό το χρονικό διάστημα που έχουν τα μαγαζιά τους κλειστά. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη του συντονιστικού τόνισαν τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζει ο κλάδος της εστίασης λόγω του παρατεταμένου lokcdown, της συσσώρευσης χρεών, της έλλειψης ρευστότητας και των ανεπαρκών μέτρων κρατικής στήριξης. Εξέφρασαν, ακόμα την ανησυχία τους για την ανυπαρξία σχεδίου επανεκκίνησης της οικονομίας και οδικού χάρτη από την πλευρά της κυβέρνησης, καθώς και για τον διαφαινόμενο αποκλεισμό της πλειοψηφίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εστίασης από την επιδότηση μέσω ΕΣΠΑ, λόγω των κριτηρίων που τίθενται, όπως και για την καθυστέρηση στην εκταμίευσή της, ενώ οι ανάγκες τους (αγορά εμπορευμάτων κ.λπ.) είναι άμεσες. Εξέθεσαν, παράλληλα, τα αιτήματά τους, μεταξύ των οποίων και η μετατροπή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιδότηση στήριξης.

Η κ. Αχτσιόγλου και ο κ. Χαρίτσης, από την πλευρά τους, σημείωσαν ότι η άρση του lockdown επ’ ουδενί δεν σημαίνει και άρση των προβλημάτων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και τους εργαζόμενους, αν δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξής τους.
«Ρυθμισμένο, ελεγχόμενο άνοιγμα της εστίασης»

«Έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα σήμερα, με δεδομένη την αποτυχία της κυβερνητικής στρατηγικής, ο τρόπος αποσυμφόρησης και αποσυμπίεσης μπορεί να είναι ένα ρυθμισμένο, ελεγχόμενο άνοιγμα της εστίασης, σε εξωτερικούς χώρους, με πρωτόκολλα, με κανόνες, με αποστάσεις» ανέφερε η Έφη Αχτσιόγλου και πρόσθεσε: «Μια τέτοια ρύθμιση είναι σαφώς προτιμότερη από τον αρρύθμιστο συνωστισμό στις πλατείες», τονίζοντας ότι «ανάμεσα σε μια γενικευμένη απαγόρευση, που είναι προφανές ότι το κράτος δεν μπορεί να εγγυηθεί, και μια χαοτική κατάσταση, που την εκμεταλλεύονται και συμφέροντα της νύχτας, η λύση είναι το ρυθμισμένο άνοιγμα».