Με στόχο ένα θετικό αποτέλεσμα μεταβαίνουν Ελλάδα και Κύπρος τη Μεγάλη Τρίτη στη Γενεύη, στην άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό. Αύριο, Τετάρτη, το πρωί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Νίκο Αναστασιάδη, για να συντονίσουν περαιτέρω τις κινήσεις τους στην τελική ευθεία για τη Γενεύη.

Θετικό αποτέλεσμα, όπως έχει υπογραμμίσει η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι η επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών από εκεί που έμειναν στον Κραν Μοντανά με ένα και μοναδικό στόχο, τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Θα πρέπει, επίσης, όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, «να λάβουμε υπόψη μας το γεγονός ότι στο παρελθόν και στο σύντομο και στο μακρινό παρελθόν, σε πολλές των περιπτώσεων, μεταβήκαμε σε συναντήσεις έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι η στάση της Τουρκίας θα οδηγήσει σε αδιέξοδο και πολλές φορές αναγκαστήκαμε να υπάρξει αναδίπλωση από δική μας πλευράς». Αυτή τη στιγμή, είπε ο Κύπριος ΥΠΕΞ, για αυτό το λόγο είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια και από δική μας πλευράς θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.

Ελλάδα και Κύπρος θα καταστήσουν σαφές ότι δεν τίθεται θέμα εκκίνησης οποιασδήποτε συζήτησης που αφορά την αλλαγή της μορφής λύσης του Κυπριακού - είτε αυτό αφορά τα δύο κράτη είτε αφορά τη συνομοσπονδία.

Πρόσφατα, εξάλλου, σε δημόσια τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κάνει λόγο για «μία λύση του Κυπριακού βασισμένη σε ένα ενιαίο διζωνικό, δικοινοτικό κράτος χωρίς ξένα στρατεύματα και αναχρονιστικές εγγυήσεις», τονίζοντας πως «αυτές είναι θέσεις νομιμότητας, αρχών και ευθύνης».

Στις κοινές του δηλώσεις εξάλλου με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα, ο Νίκος Δένδιας είχε υπογραμμίσει ότι «μοναδική λύση, που είναι αποδεκτή από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση των σχετικών αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Αυτή η λύση είναι συμβατή και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».